четвъртък, 24 септември 2009 г.

Висока оценка за болницата в Бяла от министъра на здравеопазването

По време на посещението си в гр. Русе във връзка с провежданата дискусия на тема ”Необходимите промени в системата на здравеопазването” министърът на здравеопазването Б. Нанев, придружен от зам. министър Митрев и депутатите от 19-и МИР - Русе Пламен Нунев и Десислава Атанасова на 20.09.2009 година посетиха МБАЛ „Юлия Вревска” – Бяла ЕООД.

Целта на посещението бе представителите на Министерство на здравеопазването да се убедят на място във възможностите на болниците от отдалечени и рискови райони да обслужват рутинната патология в района при спазване на правилата за добра медицинска практика.

Първо посетиха Диагностично – консултативния блок на болницата включващ: клинична и микробиологична лаборатории, кабинет и лаборатория по трансфузионна хематология, отделение за образна диагностика / мамографски, рентгенов, комютърно – томографски и ехографски сектори /, ендоскопски кабинет, кабинети за функционални изследвания на дишането и сърцето.

След това се запознаха и стационарния блок като посетиха Хирургично отделение, Вътрешно отделение, Отделение за хемодиализа, Отделение за анестезия и интензивно лечение, Неврологично отделение, Отделение за физиотерапия и рехабилитация, Детско отделение и АГО.

Посетен бе и филиалът на ЦСМП - Русе в гр. Бяла. В края на срещата те изразиха своето задоволството от окомпектоваността с апаратура и персонал, квалификация на лекарите и дейността на лечебното заведение при обслужване на патологията в общини Бяла, Борово, Ценово и част от община Две могили. Дадоха нужната увереност на ръководството на болницата, че лечебното заведение има своето полагащо му се място на регионалната здравна карта с оглед на диагностични и терапевтични възможностите на болницата и местоположението на града осигуряващо наистина гарантиран достъп на 40400 души до болнична медицинска помощ по специалностите: Вътрешни, Нервни и Детски болести, Хирургия, Акушерство и гинекология, Физиотерапия и рехабилитация.

неделя, 20 септември 2009 г.

Посещение на министър Б. Нанев в Русе

В петък и събота /18 и 19 септември 2009 година/ в Русе се проведе двудневната дискусия на тема „Необходимите промени в системата на здравеопазването”. Тя се състоя в хотел „Космополитън”. Организатори на форума са народните представители на ГЕРБ от 19-и МИР - Русе и областното ръководство на ГЕРБ - Русе. В дискусията се включиха министърът на здравеопазването Божидар Нанев, заместник-министър Валерий Митрев, главният секретар на министерството на здравеопазването Димитринка Николова и членове на Комисията по здравеопазване към Народното събрание заедно със зам. – председателя и Пламен Цеков, депутатите Десислава Атанасова, Пламен Нунев, областният управител Пламен Стоилов, ресорният му заместник Иван Григоров, ръководители на здравни заведения в града и региона, представители на РК на БЛС – Русе, лекари и пр.

Откриването бе на 18 септември от 18.00 часа, като на следващия ден, 19.09.2009 г., дискусиите продължиха до 12.30 часа. Обсъдени бяха темите Регионалната здравна карта на област Русе, „Предизвикателства пред областните многопрофилни болници в условията на свободен европейски пазар” и „Проекти в здравеопазването като начин за по-ефективно управление”.

Първи опит за създаване на функционално регионално здравеопазване се прави в 7-те пилотни области у нас, сред които е и Русе. Така на практика ще се направи опит за прилагане на швейцарския модел в здравеопазването.

Идеята е да се създадат високотехнологични болници в Северен централен район и в останалата част на България. Така ще се оформят центровете на здравните еврорегиони.

Русенската група за пилотното проучване ще включва експерти на РК на БЛС, РЦЗ и др. Групата ще търси съответствия с няколко основни принципа, сред които са кадрова обезпеченост в период от 3 до 5 години, местоположение, наличие на апаратура. След споделяне опита на 7-те области ще се предложи ясна стратегия за преструктуриране на здравеопазването.

Министър Нанев посети Областния диспансер за психични заболявания – Русе ЕООД. Началникът на диспансера д-р Т. Матева показа на делегацията сградите на четири стационарни отделения, Областна психиатрична ТЕЛК, клуб на пациента, работилници за трудова рехабилитация, консултативно-диагностичен блок и администрация. Посочени бяха и бъдещите планове за работа и развитие на специализираното заведение. По – късно в петък министърът посети детския център за психично здраве и консултации на ул. „Янтра”, където д-р Мечкунова и екипът и споделиха постижения и проблеми в работата си.

Делегацията разгледа Хирургическия корпус на МБАЛ–Русе, придружена от директора д-р М. Вичев, а в хода на визитата си в „Медика Кор” на д-р К. Панайотов стана ясно, че има сериозен проблем с транспорт на пациенти с линейки. Болницата обслужва дори пациенти от Силистра и Търговище. „Бърза помощ” обаче не извършва транспорт, а самата МБАЛ–Русе има стари линейки, които трудно изпълняват курсове. За организирането на транспорт МЗ бе помолено да осигури нови линейки.

Министър Нанев остана много доволен от условията в хосписа на „Медика” и коментира идеи за финансирането на този относително нов за страната ни вид дейност.

вторник, 15 септември 2009 г.

Пламен Нунев, Пламен Стоилов и Бедрос Пехливанян се срещнаха с общинското ръководство, граждани, членове и симпатизанти на ГЕРБ в Борово

На 12 септември 2009 година /събота/ следобед в клуба на политическа партия ГЕРБ в община Борово се проведе среща на народния представител от 19-и МИР – Русе Пламен Нунев, областният управител на Русе Пламен Стоилов, председателят на групата общински съветници на ГЕРБ – Русе Бедрос Пехливанян и членове на областното ръководство на най–голямата дясна политическа сила в България и Русенска област с общинското ръководство, членове, симпатизанти и граждани на община Борово.
Домакини на срещата бяха общинският ръководител Валентин Панайотов Великов, Зарко Ангелов. В събитието се включиха кметът на община Борово д-р Иван Попов, неговият заместник Божидар Янков, кметове на населени места от общината – Брестовица, Обретеник и пр.

Народният представител и областният управител бяха посрещнати по стар български обичай с домашна питка, мед и сол. Те получиха в дар гербери.

В началото на беседата г-н Нунев очерта приоритетите на работа на народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе, в кои комисии на Народното събрание са ангажирани като експерти и напомни още веднъж, че срещите с общинските ръководства и гражданите на областта ще се случват всеки месец в дните събота, неделя и понеделник по предварително изготвен график.

Депутатът накратко разказа за работата на русенските депутати в Парламента от избирането им досега, подчерта някои от инициативите, по които вече са потърсени или намерени решения, както и бъдещи задачи. „Предстоят много непопулярни мерки в близките седмици”, предупреди г-н Нунев и добави, че те ще се случат поради дългото отлагане на проблеми от предишното правителство. Неизбежно зимата ще бъде много тежък период на изпитание за българите поради „дупките” в държавния бюджет и тежкото наследство от предходното управление на тройната коалиция.

Г-н Нунев обяви пред представителите на местната власт, че трябва да поставят проблемите си по време на срещите, за да се търси възможно най – бързо и добро решение навреме. Така, в началото на есенно – зимния сезон бе обсъдена потребността от тежка извличаща машина за пътните участъци на общината при заснежаване. Предстои депозиране на искане пред Министъра на отбраната за 1 брой верижна техника. Областният управител Пламен Стоилов е поел ангажимент в тази насока пред кмета на община Борово за съдействие.

Пламен Нунев се свърза веднага с ресорния зам. – министър по земеделието във връзка с поставено питане за скъсени срокове и спряно финансиране по мерки 321 и 322 на Програмата за селските райони.

За село Баниска е осигурен вече един 32 – местен автобус за транспорт на ученици с помощта на Министерството на образованието.

Не бе забравен и болният въпрос с ниските пенсии. От началото на следващата година ще бъдат получавани добавки за гражданите с ниски пенсии по критерии, определени вече от МТСП и предизборната програма на ГЕРБ.

Поставена бе темата с финансиране на горивото за транспорта на граждани, страдащи от различни заболявания в общината. Оказа се, че Ford Transit Kombi Van, закупен през март 2009 г., по инициатива на д-р Иван Попов, негово лично финансово участие и спомоществувателството на КТ „Подкрепа” и земеделската кооперация в с. Екзарх Йосиф, сега се използва и за превоз на граждани, коите би трябвало да се транспортират от медицински екипи. С него обаче в “Центъра за социална рехабилитация и интеграция на хора с увреждания”, който обслужва 90 потребители, се извършва услугата “От врата до врата” за хората, лишени от възможността да се придвижват самостоятелно при посещенията си при личен лекар, лекар-специалисти, при явяване пред трудово-експертни лекарски комисии и др.

Пламен Нунев и Пламен Стоилов откриха учебната година в община Две могили

Днес /15 септември 2009 година/ в най-вълнуващия за българското училище ден областният управител Пламен Стоилов и депутатът от ГЕРБ от 19 МИР – Русе Пламен Нунев присъстваха на откриването на учебната година в СОУ “Св. Св.Кирил и Методий”- гр. Две могили. Г-н Стоилов за кратко бе гост и на ПГСС – Две могили. Техни любезни домакини бяха кметът на община Две могили Драгомир Дамянов, заместникът му Боян
Симеонов, директорът на СОУ Елка Маринова.

неделя, 6 септември 2009 г.

Нов ЖП прелез в Борово

На 5 септември 2009 година /събота / в град Борово се състоя официална церемония по откриване на нов железопътен прелез. Събитието се случи по обед в присъствието на много граждани и гости в рамките на честванията Деня на община Борово и отбелязване 25-а годишнина от обявяването на Борово за град.

Народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Даниела Миткова, областният управител на Русенска област Пламен Стоилов и кметът на община Борово д-р Иван Попов прерязаха лентата на изграденото за близо 2 седмици инфраструктурно съоръжение от голяма важност за безопасността в града.

Г-н Стоилов приветства присъстващите и пожела безаварийна експлоатация на прелеза. Огнян Георгиев – началник на ж. п. секция – Русе, предаде на г-н Попов поздравителен адрес от свое име, както и от името на националното сдружение „Изберете българското”. Свещенослужител отслужи благодарствен молебен. Д-р Попов плисна вода от менче по стар български обичай върху прелеза, за да служи по – дълго време на боровчани. Гостите бяха изпратени с хляб и сол, както и изпълнения на духовия оркестър от Златарица.