понеделник, 22 февруари 2010 г.

Пламен Стоилов изнесе беседа пред студенти по право от Русенския университет

Днес, 22.02.2010 г., по покана на Юридически факултет на Русенския университет, областният управител на Русе Пламен Стоилов изнесе беседа пред студентите от учебното заведение от специалност „Право” по въпроси, свързани с работата на Областна администрация Русе. Инициативата е във връзка с практиката на студентите по административно право и административен процес и има за цел те да се запознаят с административните органи чрез пряк контакт с тях.

Областният управител представи работата на Областна администрация Русе като акцентира върху законовата рамка, регламентираща дейността на ведомството. Пламен Стоилов представи и конкретни казуси от работата на администрацията с цел студентите да видят практическото приложение на юридическите познания. След експозето на областния управител студентите имаха възможност да дискутират с него конкретни въпроси, както и тяхното практическо приложение в работата.

„Русенският университет е сред най-добрите в страната и вярвам, че през следващите няколко години той ще може успешно да се сравнява с елитни европейски институти. Добре познавам и изцяло подкрепям амбициозната програма за развитие, която ръководството на Русенския университет следва” – заяви Пламен Стоилов при гостуването си в РУ „Ангел Кънчев”.

събота, 20 февруари 2010 г.

Русе чества 132 години от Освобождението си

На 19 февруари 2010 година се навършиха 132 години от освобождението на град Русе от османско робство.

За отбелязване на знаменателното събитие представители на Областното ръководство на политическа партия ГЕРБ – Русе се включиха днес в ранния следобед честване на годишнината, на което присъстваха членове и симпатизанти на политическата сила. В честването се включиха Генералният консул на Руската федерация в града ни, областният управител, председателят на Общински съвет Русе доц. Васил Пенчев, общинските съветници, кметът на община Русе Божидар Йотов и др.

Събитието започна с думи на директора на Регионален исторически музей – Русе Николай Ненов. Той припомни в присъствието на облечени в опълченски униформи членове на местния клуб “Традиция” пред Вечния огън в Пантеона подвига на руските воини, отбеляза добрите българо – руски отношения в миналото и укрепването им понастоящем. Кметът поздрави присъстващите с празника. Духовници от русенските храмове отслужиха заупокойна молитва за падналите воини и благодарствен молебен за преуспяването на града ни.

Представители на МГЕРБ, държавна и общинска власт, граждани поднесоха венци и цветя пред Вечния огън.

вторник, 16 февруари 2010 г.

Виципремиерът и министър на финансите Симеон Дянков посети Русе на 12 февруари

По инициатива на народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев, Десислава Атанасова, Светлана Ангелова и Даниела Миткова на 12 февруари 2010 година в Русе бе вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.


Министър Дянков проведе работна среща с ръководствата на ТД на НАП – Варна – офис Русе, РМД – Русе. Посетена бе МБАЛ – Русе, където изпълнителният директор д-р Минчо Вичев изложи проблемите и проектите на здравното заведение пред вицепремиера и народните представители.

По–късно Симеон Дянков и депутатите бяха посрещнати от ректора на Русенския университет проф. д-р Христо Белоев и цялото академично ръководство. Разгледан бе новият корпус на университета, чието завършване и откриване ще се състои през пролетта на тази година.


От 18.30 часа в хотелски комплекс „Космополитън” се проведе среща на министър Дянков и депутатите от 19-и МИР – Русе с представители на средни и малки фирми. На събитието в залата, оказала се прекалено тясна да събере желаещите да видят и чуят вицепремиера, присъстваха още областният управител на Русенска област Пламен Стоилов, заместниците му Петър Даскалов и Иван Григоров, кметове на общини от Русенска област, председатели на Общински съвети и общински съветници от региона, кметове на населени места, ръководители на държавни и общински структури на местно ниво.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков посочи, че на русенския бизнес носи положителни новини. Отворени са всичките еврофондове. Той е радостен затова, че всички министерства са се справили с поставените задачи. От шампион в отрицателен план, родината става шампион в положителен. Оказва се, че е единствената страна, която на един път е получила всичките 7 положителни програми. Това означава, че в българския бизнес и общините могат да влязат общо 13 млрд. лева, които преди товя няма как да се вземат. Затова са потребни добри проекти.

"Капацитет винаги има", посочи вицепремиерът. За 5 месеца са постигнати 7 положителни оценки за програми от ЕС. Липсвало желание у предишното правителство, а не капацитет. Още следващия четвъртък, премиерът и още 5 министри с оперативни програми в ресорите им ще бъдат в Пловдив за среща с общините. Там ще се мисли как да се подпомогнат те при работа по проекти. Държавата ще може да отпусне целеви мобилни групи от София, които ще са съставени от представители на министерства, за да работят по места с общините и бизнеса. Това е начинът поне да се наберат проектите, които по една или друга причина досега не са станали, защото не е имало финансов ресурс.

Тогава бе споменато за бързото възстановяване на ДДС. В края на декември държавата е дължала близо 450 000 000 лева ДДС на бизнеса. В момента ударно се разплаща /през януари - докъм 320 000 000 лв.е стигнато/. това е причината за дефицита. Надеждите са в края на март и началото на април да се достигне до около 100 млн. лева забавено ДДС. Тази цифра за него е горе - долу допустима. В сравнение с идването на власт на правителството на ГЕРБ - края на юли, е имало 740 млн. лева забавено ДДС.

Проблемът с пътя на Бяла е бил обсъждан с народния представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Пламен Нунев днес. Министър Дянков е видял скалите, които са обрушени до моста, а утре ще ги види пак. Надеждите са това да стане приоритет, за който ще се намерят към 7 млн. лева за довършване и пускане на участъка в експлоатация от месец октомври тази година.

Относно магистрала на българска територия в посока Букурещ министър Дянков коментира, че магистрала "Хемус" ще мине през Ловеч. Водят се преговори извън еврофондовете. Ще се привлече външен финансов ресурс, така че до месец - месец и половина ще може да се обяви и някакъв успех по проекта. Сега се работи, като "Хемус" ще има 2 "ръкава" - единият ще е към Варна, а другият към Русе.

Свързването на НАП и Митниците засега е оправдало очакванията на министър Дянков. До края на годината ще се види ефектът. Причината е, че първо са свързани, а после са направени сериозни реформи в двете. Освен това АДВ е влята в НАП. Ще трябва време да улегнат реформите, обясни Симеон Дянков. Големите резултати тепърва предстоят.

В хода на продължилото близо 2.5 часа събитие бяха поставени още много важни въпроси, свързани с местното самоуправление, финансирането на проекти, здравната реформа и пр.


понеделник, 8 февруари 2010 г.

Народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев и общинският съветник Николай Падалски дариха топки на децата от „Дунав Еконт Експрес”

Младите попълнение в школата на женския баскетболен отбор „Дунав Еконт Експрес” – носител на Купата на България през 2010 година, от 3 и 4 клас днес /6 февруари 2010 година/ бяха зарадвани от народния представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев и общинския съветник от ГЕРБ Николай Падалски. По време на съботната сутрешна тренировка момичетата и техните треньорки получиха в дар 20 нови баскетболни топки от реномираната марка „Спалдинг”. Народният представител бе приятно изненадан от пълната с трениращи деца зала в спортен комплекс „Дунав”. Той ги насърчи да вървят по стъпките на състезателките от „Дунав Еконт Експрес”, които носят славата на Русе в цялата страна и при участието си в международни турнири като ФИБА Европа.