вторник, 27 април 2010 г.

Народният представител Пламен Нунев: Проблемният мост в село Кривина в община Ценово ще бъде ремонтиран

Днес /26 април 2010 година/ се проведоха приемни на народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев и Даниела Миткова. В Бяла и Русе на приемните дойдоха над 30 граждани, които споделиха различни проблеми.

Народният представител Пламен Нунев съобщи, че според очакванията се развиват нещата по изграждането на кръговото кръстовище и моста край Бяла. През изминалата седмица заедно с областния управител Пламен Стоилов и директора на Областно пътно управление – Русе Минчо Минчев, е проведена работна среща със зам. – министъра на транспорта Московски и Агенция „Пътна инфраструктура”. Пари от бюджета няма как да бъдат отпуснати за проекта, но пък за сметка на това Оперативна програма „Транспорт” ще бъде използвана ефективно. Предстои да бъде подготвена и изпратена апликационната форма в Брюксел.

Проблемият мост в село Кривина в община Ценово ще бъде ремонтиран. Осигурено е финансиране в размер на 370 000 лева от аварийно – възстановителният фонд на Агенция „Пътна инфраструктура”.

понеделник, 26 април 2010 г.

ГЕРБ почете жертвите на геноцида спрямо арменския народ в Русе

На 24 април 2010 година представители на ГЕРБ се включиха в отбелязването 95 - годишнината от геноцида на Османската империя над арменския народ. Мемориалната церемония пред Паметника на загиналите в Сръбско - българската война тази вечер бе уважена от общински съветници, арменско и православно духовенство в лицето на епископ Яков, отец Стефан, представители на арменски неправителствени организации, патриотични политически партии, граждани. Пред паметника бе прочетено от Франси Дердерян "Писмо до моя турски съсед Недоверието ражда страх..."

Хачик Лебикян обяви победителите в конкурса за есе, стих и книги, посветен на годишнината от геноцида.

"Турция, спри да отричаш 1915 година - Арменския геноцид!", "24 април 1915 година - ние няма да забравим!" - това бяха само част от плакатите, подредени около паметника. Почетен караул от младежи бе строен с националното знаме на Армения пред монумента.

Пред всички тях отец Дираир Хадавян припомни кланетата на арменци през 1915 година, когато загиват 1.5 млн. човека и призова Турция да признае геноцида над арменците. Това са сторили вече редица държави от Европа, САЩ и др."

С минута мълчание на колене бе почетена паметта на загиналите при турските зверства в началото на 20-ти век. След церемонията всички в шествие преминаха по ул. "Александровска". После се насочиха към църквата "Света Богородица", за да бъдат поднесени венци и цветя в памет на трагедията пред паметника там. Отслужена бе панихида пред възпоменателния огън, поддържан и от свещите на всички събрали се.

/на снимката – общинският съветник от ГЕРБ Бедрос Пехливанян поднася венец пред паметника в двора на храма/

събота, 24 април 2010 г.

Народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе участваха в церемонията по награждаването на националния конкурс „Бог е любов”

Народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев и Светлана Ангелова участваха днес /24.04.2010 г./ в СОУ „Йордан Йовков” – училище с утвърдени традиции в обучението по религия в церемонията по награждаването на участниците в Деветия национален конкурс „Бог е любов”. Талантливи ученици от цяла България, вдъхновени от непреходните християнски ценности, се събраха по този повод тази сутрин в град Русе. Конкурсът се организира от Министерството на образованието, младежта и науката. „Бог е любов” е единственият форум, на който изявяват своите дарования в областта на литературата и изобразителното изкуство децата, изучаващи религия в училище.

Тази година участниците в конкурса твориха по темата „Вяра, надежда, любов”. В деветото издание на конкурса участваха повече от 2700 ученици от 26 области.

На 23 и 24 април град Русе прие авторите на отличените творби на Деветия национален конкурс „Бог е любов”. Домакин на този значим национален форум през настоящата година бе Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит.

За участниците в конкурса Русенската света митрополия организира посещение на катедралния храм „Света Троица”, разходка с пасажерския кораб „Рожен” в българския участък на река Дунав, посещение на Басарбовския скален манастир, запознаване със забележителностите на град Русе, както и посещение в ПГДВА „Йосиф Вондрак”.

На церемонията по награждаването присъстваха още областният управител г-н Пламен Стоилов, началниците на инспекторатите по образованието в Русе и Разград, представители на МОМН, директори на училищата от град Русе, свещеници от епархията, както и всички, които споделят тази огромна духовна радост с талантливите деца.


Народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе се срещнаха с делегация от Башкортостан

Народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев и Светлана Ангелова участваха днес /24.04.2010 г./ в среща с делегация от Република Башкортостан. Домакин на събитието бе областният управител Пламен Стоилов, а в него участваха държавният съветник на Президента на Републиката - Сергей Лаврентиев, кметът на град Уфа Павел Качкаев и представители на Министерския съвет на Башкортостан и на Дружеството за приятелство „Башкортостан – България”. На срещата присъстваха Генералният консул на Русия в Русе Михаил Торшин, председателят на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД Захари Захариев и управителят на „УФА инвест” Колю Колев.

Представено бе икономическото развитие на Област Русе и възможностите за инвестиране в региона, детайлна информация за Републиката и нейното икономическо състояние и видове производство. Гостите изразиха желание за сътрудничество в различни сфери и най-вече в областта на туризма. В рамките на срещата те отправиха покана за участие на представители на администрацията и бизнеса от Област Русе на бизнес форум, който ще се проведе през месец октомври в Башкортостан.

По време на официалната среща бяха обсъдени и възможностите за организиране на дни на България в Башкортостан и на Башкортостан в България.

понеделник, 19 април 2010 г.

Депутатът от ГЕРБ-Русе Светлана Ангелова участва в дискусия за международно сътрудничество в борбата с трафика на хора

Представители на Министерства, Държавни агенции и НПО от Франция и Румъния са на тридневно работно посещение в България по покана на Каритас Русе, като част от изпълнението на проект „Изграждане на транснационален механизъм за борба с трафика на хора в Румъния и България” – финансиран от Европейската комисия, Главна Дирекция – Справедливост, Свобода и Сигурност, номер на договора за финансиране : JLS/2007/ISEC/486 и съ-финансиран от Каритас Франция. Проектът е тристранен и се реализира в сътрудничество между Каритас Русе, Каритас Букурещ и Каритас Франция. Русе е бъде домакин на първата от серията работни срещи за споделяне на опит, експертни мнения и възможности за изграждане на стратегически сътрудничества в борбата и противодействието на трафика на хора на Европейско ниво.

На срещата в Русе днес /19 април 2010 година/ участие взеха представители на Районна Прокуратура, Областна Дирекция "Полиция", Гранична полиция. Събитието бе открито от Пламен Стоилов - областен управител, Светлана Ангелова, народен представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе, член на парламентарната комисия по труда и социалната политика, Даниела Великова, Директор Дирекция здравеопазване и социални дейности, Община Русе, Стефан Марков, Изпълнителен директор на Каритас Русе.

Г-жа Ангелова посочи в експозето си, че в последните години България работи активно за противодействие на това явление. Законодателната уредба е добра. През 2003 година е приет Закон за борба с трафика на хора. С него се посочва взаимодействието между държавни, общински органи и НПО за противодействие на трафика на хора. През 2004 година е създадена национална комисия за борба с трафика на хора. Създадени са комисии за борба с трафика на хора. България е една от първите държави, въвела Конвенцията на Съвета на Европа в тази сфера. През миналата година е въведена промяна в Наказателния кодекс, с която се криминализира използването на дете, пострадало от трафик на хора, за развратни действия, за отнемане на телесни органи, за принудителен труд и пр. Наказанията и глобите са значително увеличени. Законодателството ни е синхронизирано с Конвенцията.

В изпълнение на закона се изготвят годишни национални програми за противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите. Те се утвърждават от Министерски съвет. Основните усилия са съсредоточени върху превенцията, закрила на жертвите и наказателно преследване на извършителите. Трудно е създаване на центрове за закрила на жертвите за трафик на хора. Там трябва да им се оказва помощ. През 2006 година у нас е разкрит първия център за закрила на деца от трафик и насилие в село Балван, община Велико Търново. През 2007 година са открити още 2 центъра. От началото на 2008 година работят центрове в Силистра, Алфатар и Монтана. ПРез април 2009 година Националната комисия за закрила жертвите на трафик на хора откри първия държавен приют за жертви на трафик на хора във Варна. Сега се изготвят минимални стандарти за издръжка на приюта.

През тази година Националната комисия за борба с трафика на хора поставя акцент върху регионалните политики за борба с трафика на хора и развиване на дейността на местните комисии за борба с трафика на хора. Разширяват се дейностите по превенция на трафика на хора сред децата и родителите им, особено сред етническите малцинства, на ГКПП за превенция трафика на хора с цел трудова и сексуална експлоатация, както и трафика на деца. През 2010 година усилията на МС ще са насочени към закрила и реинтеграция на жертвите чрез създаване на втори приют за временно настаняване на жертви на трафик на хора и финализиране на националния механизъм за насочване на жертви на трафик и утвърждаване на национални стандарти за обгрижване на жертвите на трафик.

Административният ръководител на Районна прокуратура - Русе Георги Георгиев оповести проблемите на местно ниво и в национален план във връзка с борбата срещу трафика на хора. Той акцентира върху трудностите в доказване на престъплението поради ниския социален трафик на жертвите и ниската степен на образование. Наред с това проблем е мобилността на жертвите, възприели този начин на живот, което не позволява винаги да застанат в съда, за да свидетелстват.

България по - често е държава на произход за трафик на хора. Активната работа на медиите е позволила хората да станат по - предпазливи при приемане на оферти за работа в чужбина, защото зад тях може да се крие потенциална опасност от дрег вид експлоатация - сексуална и пр. Затова е въведено и лицензирането на трудовите посредници у нас.

Ст. Марков предложи да се създаде парламентарна група между България и Румъния за борба с трафика на хора.

Програмата на посещението у нас включва още срещи в Пещера и София с представители на държавни и местни институции, неправителствени организации и медии.

Основна цел на визитата е да сближи професионалистите от различните сектори от България, Франция и Румъния, като им даде възможност да опознаят по-добре дейността си в контекста на общите за Европа проблеми в трафика на хора и особеностите на всяка една от страните партньори по проекта. В световен мащаб трафикът на хора представлява нарушение на човешките права и злоупотреба с човешкото достойнство – „робството на 21 век”. България и Румъния са поставени в челните места с още 75 страни, които са източник и транзитна територия за трафик на хора. Престъпни групи с българско участие, контролират незаконния трафик на жени в големи градове в Западна Европа. Във Франция съществува изключително голям проблем с нелегално пребиваващи българи и румънци, мъже, жени и деца, голяма част от които проституират (включително и непълнолетни лица), друга работят нелегално.

събота, 10 април 2010 г.

Народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе участваха в честването на 180 години от рождението на Филип Тотю в Две могили

Народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев и Светлана Ангелова участваха в честването на 180 години от рождението на Филип Тотю в град Две могили, което се състоя вчера /9 април 2010 година/. Стотици жители на града и гости се събраха на централния площад пред паметника на войводата, за да отдадат почит пред делото и съратниците му. Сред официалните лица бяха още кметът на община Две могили Др. Драганов, председателят на Общински съвет Две могили Байчо Байчев, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит, Генералният консул на Руската федерация в Русе г-н Торшин, областният управител Пламен Стоилов, кметове на общините Иваново, Бяла, заместник – кметове от Борово и други общини, общински съветници, представители на организации на офицерите и сержантите от запаса и резерва, дружество „Традиция” и др.


Тържествената вечерна проверка започна с поднасяне на венци, цветя пред монумента и приемане на строя на ротите от Националния военен университет във Велико Търново. Кметът на община Две могили припомни в речта си за биографията и подвига на Филип Тотю и борците за свобода на Родината. Народният представител Пламен Нунев връчи поздравителен адрес, в който се казва:

«Днес ние почитаме 180 години от рождението на Филип Тотю. Войводата остави трайна диря в нашата национална съдба и името му се превърна в легенда

Филип Тотю , като никой друг разбуди в душата на българина решителността да преодолее страха. Филип Тотю постави началото на организираната националосвободителна борба за политическа свобода. Филип Тотю е израз на обществената нетърпимост спрямо насилието и произвола. Личности, като Войводата поддържат живи националното ни самочувствие и достойнство. Приносът в освободителната епопея, която той оставя Захари Стоянов и Бачо Киро наричат „Онуй Тотюво време”.

Филип Тотю е част живота на хората в Две могили не само като спомен, паметник или къща – музей, напомнящ за славата и величието на бореца за национално освобождение. Дълбок поклон пред паметта му, както и на на онези, които възродиха националното ни самочувствие и достойнство!

Честит празник!»

Специален дар за Две могили бе подготвил Генералният консул на Руската федерация. Негово Високопреосвещенство също приветства множеството по повод празника.

Всеки един от официалните гости получи специален сувенирен набор, който напомня за паметния ден и юбилей.

След вечерната проверка небето над Две могили бе украсено от няколкоминутна пищна заря.

петък, 2 април 2010 г.

Малки ученици от ОУ „Братя Миладинови“ поздравиха областния управител и екипа му

Малки ученици от ОУ „Братя Миладинови“ поздравиха по повод настъпващите Великденски празници областния управител Пламен Стоилов и екипа му в Областна администрация – Русе. Те пяха и рецитираха, а накрая му подариха за ръчно изработена украса. Областният управител бе поздравен и по повод рожденния му ден от директора на учебното заведение Мария Димитрова.

четвъртък, 1 април 2010 г.

Клуб „Образование” към ГЕРБ – Русе дари децата от СДГ “Зора” по повод Великден

Представители на клуб «Образование» към ГЕРБ – Русе дариха днес децата от Специализирана детска градина «Зора» в Русе. Малките палавници бяха зарадвани с десетки шоколадови зайци и козунаци по повод светлия християнски празник Великден. На Велики Четвъртък 37-те малчугани със специални образователни потребности боядисваха яйца.