понеделник, 24 май 2010 г.

Клуб „Образование” към ГЕРБ – Русе почете 24 май

Днес /23 май 2010 година/ членовете и симпатизантите на клуб «Образование» на ГЕРБ в Русе почетоха Деня на българската писменост и култура. Пред Паметника на Любен Каравелов в Парка на младежта в града представителят на клуба Мария Димитрова припомни на колегите си и русенци значимостта на делото на поета и революционера за българското Възраждане, както и поздрави всички присъстващи по повод настъпващия празник. Специален венец бе поднесен пред монумента, а всички събрали се в утринния час почетоха делото на будителите на българския народ от миналото, както и изказаха уважението си към Светите равноапостоли Свети Свети Кирил и Методий.

неделя, 23 май 2010 г.

Народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Д. Миткова участва в Национална конференция по проблемите на малките хора

На 22 и 23 май Русе е домакин на втората Национална конференция по проблемите на малките хора, която се провежда под патронажа на кмета на Община Русе Божидар Йотов. Официалното откриване на срещата бе тази сутрин в Зала №1 на Областна администрация. "Малките" хора бяха уважени от народния представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Даниела Миткова, областния управител Пламен Стоилов, кмета на община Русе Божидар Йотов, директорите на Регионалния център по здравеопазване, Регионална дирекция „Социално подпомагане”, Регионалната служба по заетостта, НОИ и др.

След първоначалното представяне на участниците, което показа, че те са дошли от всички краища на страната - от Варна до Рила, се пристъпи към конкретна работа. Представено бе състоянието на здравеопазването в Русенска област, възможностите за кандидатстване по проекти за социално включване, за социално подпомагане, за намиране на работа и т. н. Проведе се дискусия, в хода на която бяха обсъдени редица проблеми на "малките хора", като накрая бе изготвен документ с конкретни предложения. С него ще бъдат запознати кмета и областния управител, които заедно с народния представител се ангажираха да окажат пълно съдействие и помощ. Особен акцент бе поставен на законовите промени и спазване на поетите в нормативни актове ангажименти на държавата към тази група от хора, които по неофициални данни у нас са над 200.

А самите те кратко и ясно формулират нуждите си - нармален стандарт за живот и работа. Някои от тях имат късмет - трудят се в Областна администрация - Варна, "Дунарит", Столична Голяма община, общината в град Рила.

Първата национална среща на малките хора бе през пролетта на 2009 година, когато бяха представени проблемите им пред обществеността и различните институции. С решение на Министерски съвет през септември 2009 г. Националната организация „Малките български хора” прие статут на национално представена организация, работеща по проблемите на хората с увреждания.


вторник, 18 май 2010 г.

Жителите на „Чародейка” потърсиха за съдействие народния представител Пламен Нунев и общинските съветници от ГЕРБ за решаване на проблеми в кварталите

„Тук е като след бомбардировка!”, „По – зле сме и от квартал „Селемея”!”, „Като забравени от Бога сме!”, „Помогнете да стане нещо!”, „Повече от 20 години нищо не прави общината за района!”

Това бяха само част от възгласите на недоволни възрастни и млади мъже и жени и техните деца. Всички те са жители на кварталите „Чародейка Север” и „Чародейка Юг”. В свои подписки настояват за решаване на ред въпроси от най – елементарен характер, повечето от които от компетентността на общинска администрация – Русе. По настояване на стотиците хора на 18 май вечерта бяха народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев, председателят на Общински съвет – Русе доц. Васил Пенчев, общинските съветници от ГЕРБ Бедрос Пехливанян и Димитър Кънчев. При първата среща в района на блок 305-и бяха поставени ред искания като изграждане на аптека, детска градина, облагородяване на зелените площи, нови детски площадки, улици и паркинги. Гражданите емоционално споделиха, че кмет и общинска администрация са сезирани многократно за техните искания, но ответна реакция почти няма. Затова народния представител и съветниците поеха ангажимент да информират чрез общинските съветници гражданите след поставени акуални питания в хода на сесията на Общински съвет – Русе на 20 май. Въпреки липсата на достатъчно средства в общинския бюджет в кризисната 2010 година ще се настоява администрацията да предостави цялостна визия за това какво трябва да се направи в квартал „Чародейка Север”. И да се върви „стъпка по стъпка” към подобряване условията на живот там.

Подписка от стотици живеещи в района на блоковете 111, 112, 119 и други на свой ред получиха Пламен Нунев и съветниците от другото спонтанно събрание в междублоковото пространство зад търговски център „Чародейка”. Първоначалните седем конкретни искания се увеличиха. Те започват от възстановяване на асфалтовото покритие на малкото улици в квартала до ново осветление и изместване на улични осветителни стълбове, премахване на съдове за смет от неподходящи места, изграждане на детски площадки и пр.

Част от проблемите, които можеха да се решат с помощта на общинските съветници от ГЕРБ, вече са решени в близо 20 – дневен срок след провеждане на редовните им приемни в районите. Другите, които изискват по – сериозни инвестиции от страна на община Русе, засега очакват адекватен отговор от страна на общинска администрация – Русе.

Поет е ангажимент за нова среща след месец – месецз и половина, за да се осведомят присъстващите русенци какво е направено по възложените задачи.

петък, 7 май 2010 г.

Народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе участваха в официалното честване на Гергьовден в Русе

Днес по обед /6 май 2010 година/ в Русе се състоя шествие с частица от мощите на Свети Георги Победоносец и тържествена церемония по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия. Шествието, водено от Общинския духов оркестър, се отправи от Паметника на Свободата към Паметника на загиналите в Сръбско - българската война за независимост. Сред тези в първите редици бяха духовните пастири на русенските и гюргевски християни - Русенският митрополит Неофит и гюргевският епископ Амброзие. Те благославяха гражданите по протежение на ул. "Александровска", а мнозина не пропуснаха да се снимат с тях. В ръце носеха частица от мощите на закрилнита на Русе и Гюргево Свети Георги.

На церемонията присъстваха зам. - кмет на на Гюргево, представители на Генералното консулство на Руската федерация в Русе, народни представители от 19-ти МИР - Русе от ГЕРБ Пламен Нунев и Светлана Ангелова, народният представител от "Атака" Любомир Владимиров, областният управител Пламен Стоилов и неговите заместници, председателят на Общински съвет - Русе доц. Васил Пенчев, общински съветници от различни политически сили, кметът на община Русе Божидар Йотов и негови заместници, ректорът на РУ „Ангел Кънчев” проф. Христо Белоев, други официални лица, представители на политически партии. По традиция събитието започна с приемане на почетния караул от началника на русенския гарнизон.

Молебен и благослов отслужиха на два езика - български и румънски, русенски и гюргевски свещеници. Областният управител Пламен Стоилов поздрави всички русенци и гостите на града, който на днешния ден чества своя празник.

В чест на празника венци и цветя поднесоха държавни и местни институции, политически партии, сдружения и граждани. Сред тях бяха народните представители, общински съветници, представители на запасните военни и тези от резерва.

По-рано днес в храма "Свети Георги" се състоя съслужение по повод Гергьовден.

четвъртък, 6 май 2010 г.

Стотици деца се събраха на Детски Гергьовден на 6 май в Русе

Детски Гергьовден организираха днес /6 май 2010 година/ в Парка на младежта екипът на фирма „Веселяците”, Детска занималня „Артини” и Жени ГЕРБ. Стотици деца, включително и от специализирани социални институции в Русе, както и техните родители се включиха активно в празника, посветен на традициите и обичайте по случай Гергьовден. Събитието бе открито от народния представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев в присъствието на народните представители от ГЕРБ Даниела Миткова и Светлана Ангелова, областния управител Пламен Стоилов, зам. – областните управители на Русенска област, представители на община Русе и делегация от побратимения на Русе град Биелина, ръководители на държавни институции, неправителствени организации и др. Г-н Нунев се обърна към събралото се множество с думите: „Здравейте малки, големи и още по – големи момичета и момчета!

Днес сме се събрали в един от най - красивите русенски паркове, за да празнуваме и играем заедно. Днешният Гергьовден е един от най - хубавите християнски празници и затова много се тачи от всички българи. Русенци имат по – специално отношение към него, защото това е и Денят на Русе. Поради тази причина ние, депутатите от ГЕРБ в Русенска област, се радваме да ви видим събрани всички заедно – весели и усмихнати в този слънчев ден. Нека благодарим на Жени ГЕРБ за чудесната организация на това събитие. Разбира се, че без нашите майки и баби то не би могло да се случи. Благодарени ена тях ние ще научим, а някои ще си припомнят, какви са традициите на този светъл ден. Сигурно някои са чували за гергьовска люлка, но днес всички ще я видят. Надявам се вие да прекарате чудесно в сутрешните часове на 6-и май с подготвените от нас много игри, забавления и изненади от томболата!”

Свещеници благословиха начинананието в светлия ден. И веселбата започна. С на й- голям интерес се ползваше вързаната голяма традиционна Гергьовденска люлка. Паралелно с това се провеждаше конкурс за гергьовденски венци Легендата за свети Георги, който убива ламята, е широко известна в целия християнски свят. Тя бе разиграна с участието на истински конник и голяма ламя за радост на всички граждани. След възстановката на този подвиг на смелия светец-воин. Забавите продължиха със състезание по скачане с чували, сумиране на килограми, хапване на златни монетки, надбягване с детски колички, преминаване на препятствия, разпознаване на празници и пр.

Накрая се проведе томбола с голяма награда – истинско Гергьовско агне.

вторник, 4 май 2010 г.

Детски Гергьовден организират Жени ГЕРБ на 6 май в Русе

Детски Гергьовден организират на 6 май 2010 година в Парка на младежта от 11 часа екипът на фирма „Веселяците”, Детска занималня „Артини” и Жени ГЕРБ. Всички деца и техните родители са поканени на празника, посветен на традициите и обичайте по случай Гергьовден. 6-ти май е християнски празник в чест на св. Георги Победоносец. Този ден е специален и за жителите на град Русе, тъй като с него се отбелязва празника на града и почитаме храбростта на българската армия.

Целта е чрез игри и веселие децата да научат нещо повече за обичая Гергъовден.

Ще бъде вързана традиционната Гергьовденска люлка. Ще има конкурс за гергьовденски венци Легендата за свети Георги, който убива ламята, е широко известна в целия християнски свят. Ще се разиграе малка сцена за този подвиг на смелия светец-воин. Забавите продължават със състезание по скачане с чували, сумиране на килограми, хапване на златни монетки, надбягване с детски колички, преминаване на препятствия, разпознаване на празници и пр.

Накрая ще има томбола с голяма награда.