четвъртък, 29 юли 2010 г.

МГЕРБ – Ценово направи дарение в дом „Калина”

На 24.07.2010 г. общинската структура на МГЕРБ - Ценово посети Дома за деца без родители „Калина” в село Стърмен. В инициативата се включиха организационният секретар на ГЕРБ в общината Г. Георгиева, общинският ръководител на МГЕРБ Йорданка Панева и членове на местната структура. Децата получиха в дар дрехи, играчки и се почерпиха заедно с гостите. Те останаха приятно изненадани от посещението и благодариха за получените подаръци. През месец август общинската структура на ГЕРБ ще се включи в освежаването на детската площадка, тъй като по време на срещата стана ясно, че няма достатъчно средства за това.


вторник, 27 юли 2010 г.

16 отбора участваха в организиран от ГЕРБ турнир по плажен волейбол в Русе

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, народният представител от 19-и МИР – Русе Пламен Нунев и областният пуравител Пламен Стоилов днес /17 юли 2010 година/ дадоха началото на традиционния волейболен турнир, който се провежда вече 4 години по същото време в спортен комплекс „Олимпия”. Те приветстваха участниците от общо 16 отбора, които през целия ден проведоха при температура около 36 градуса по Целзий състезанието по плажен волейбол на две игрища. В събитието се включиха още народните представители Десислава Атанасова и Светлана Ангелова, зам. – областните управители на Русе Петър Даскалов и Иван Григоров. Почетен гост бе областният управител на Разград.

Водещ на организирания от областната структура на ГЕРБ спортен празник в в ж. к. „Дружба” бе Димитър Туджаров – Шкумбата.

Турнирът продължи близо 9 часа, като в оспорваната надпревара за първите три места мачове играха МГЕРБ 1 и ГЕРБ – община Иваново и Спортна секция срещу Квартални клубове.

Купа на победителите от Спортна секция 1 връчи народният представител Пламен Нунев, който благодари за всеотдайността и издържливостта на тимовете в условията на голяма горещина. Той посочи, че през миналите години в турнира са участвали двойно по – малко отбори. Амбицията е през следващата година в него да се включат представители на областите от Северен централен планов район.

Втора награда взе отборът на Квартални клубове, а трета – на МГЕРБ 1. Те получиха купите си от областния управител Пламен Стоилов и зам. – областния управител Иван Григоров.

Призът за най – темпераментен състезател получи Стоян Стоянов от Квартални клубове. Калоян Кънев от Спортна секция 1 бе отличен като най – добър стрелец с истински лък и стрели. Румен Илиев от МГЕРБ 1 си спечели наградата за най – атрактивен плонж.

понеделник, 26 юли 2010 г.

Вицепремиерът Цветан Цветанов бе гост на кръгла маса за превенция на младежката престъпност в Русе

По инициатива на Жени ГЕРБ и народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе на 23 юли 2010 година в Русе се проведе кръгла маса на тема “Превенция на младежката престъпност”. Гости на форума с участието на представители на държавните и общински институции с отношение към тези проблеми в Русе бяха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, както иначалника на кабинета му Бойко Славчев. Събитието бе открито в зала “Европа” на Доходното здание от 14 часа с експозе на народния представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев. Той говори за необходимостта от областно планиране на социалните услуги с участието на всички заинтерисовани страни в присъствието на народните представители Светлана Ангелова и Даниела Миткова, областния управител Пламен Стоилов, заместниците му Иван Григоров и Петър Даскалов и др. официални гости.

В рамките на форума, който продължи до 17.30 часа, се включиха с презентации още Ани Попова – координатор на УНИЦЕФ България, Марина Манолчева и Димитър Русинов от Фонд за превенция на престъпността-ИГА, Мариела Личева – директор на Дирекция „Социално подпомагане” – Русе, комисар Светослав Първанов – директор на ОД на МВР – Русе. В края на кръглата маса се проведе дискусия по поставените въпроси.

Вицепремиерът Цветанов заяви, че винаги когато има престъпност, всички казват, че нещата са в ръцете на МВР. При превенцията обаче нещата са по - различни. Това е съвместна работа на всички институции в страната. В превенцията трябва да са ангажирани областен управител, неправителствени организации, институции, които да позволят младите да се отдалечат от изкушенията днес т. е. всичко, което дава предпоставки агресията да прерастне в престъпност. В последните години се наблюдава тенденция все повече малолетни и непълнолетни лица да извършват престъпления у нас. Даден бе пример с проведени операции преди ден и вчера. По Черноморието операцията срещу проституцията е установила 59 гражданки, занимаващи се с тази дейност. 2 са били непълнолетни. При операцията в комплекс "Слънчев бряг" от 5-те задържани две са били непълнолетни. Това не се е случило без средата, в която растат децата. Проблемите в семействата през последните години са допринесли да се избяга от някои важни ценности за възпитанието на децата.

При участието си в мероприятия или дискотеки децата виждат свои връстници, съпричастни към престъпна дейност с повече пари от родителите им, които работят по цял ден. Затова те не се чувстват така добре. Притеснително е за възпитанието на младите хора задържането на занимавали се с наркотици батковци, които бързо биват пускани на свобода, за да демонстрират охолен начин на живот.

Вицепремиерът благодари на фондация ИГА, която е партньор в превенцията в много общини у нас спрямо малолетните и непълнолетните. Те са изградили добър модел, за да може всички да се придържат към подобни рамки при противодействието на престъпността. При превенцията сега в бъдеще няма да се харчат пари за документиране и хващането на тези млади хора, които стават съпричастни към по - тежка организирана престъпност. "За нас е по - добре да имаме силна превенция", каза министърът. Следва се примерът на здравеопазването, където има профилактика на заболяването. С НСОРБ и неправителствения сектор МВР може да е силен партньор в превенцията, смята той. Цветан Цветанов призова родителите да подходят отговорно към възпитанието и израстването на един млад човек.

В хода на дискусията той чу и възприе някои конструктивни предложения като идеята на Орлин Дяков за национално турне с подкрепата на държавата на образователен спектакъл с превантивна цел за деца и младежи.

Малките в детските градини на община Русе ще бъдат запознавани с основните християнски ценности по линия на инициатива, която получава подкрепа от председателя на Общински съвет - Русе доц. Васил Пенчев. Още на редовната сесия на Общински съвет - Русе през септември ще бъде внесено предложение малчуганите от 4 до 6 години да бъдат въвеждани в основни понятия като "добро" и "зло" и пр. от християнската ценностна система. В този дух е бил проведения разговор с Русенския митрополит Неофит, който също е възприел добрата идея. Тя идва от друга община в Североизточна България, с чиито представител се е срещнал доц. Пенчев и е възприел добрата практика.


Служители на Областна администрация - Русе се включиха във волейболен турнир

8 служители от всички дирекции на Областна администрация – Русе участваха в традиционния волейболен турнир, организиран от МГЕРБ. Той се проведе в спортен комплекс „Олимпия” в ж.к.”Дружба”. Шестима от представителите на Областна администрация бяха основни играчи в отбора, а двама – резерви. Те бяха активно подкрепяни от областния управител на Русе Пламен Стоилов и от неговите заместници Петър Даскалов и Иван Григоров. Към отбора на Областна администрация – Русе се присъедини и областният управител на Разград д-р Валентин Василев.

понеделник, 19 юли 2010 г.

Народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР–Русе проведоха приемна на 19 юли

Приемът на граждани продължи и извън графика поради големия им брой – над 20 души, и спецификата на разглежданите въпроси.

В хода на приемната гражданка постави пред г-н Нунев проблема със закупуване на общински жилища. Както е известно, след мораториум на ОбС–Русе бе прекратена тази практика. В условията на финансово – икономическа криза не е удачно да се продава, а и общината няма как да се сдобие с нови жилища поради липсата на раздвижване в строителството, посочи народният представител.

Имаше предложение от гражданин за промяна на нормативен акт. Документите са депозирани в приемната, а оттам ще бъдат насочени към членовете на правната комисия в Народното събрание Даниела Миткова и Десислава Аганасова. Те ще се запознаят обстойно с него, за да видят дали е реалистично и целесъобразно.

Множество лични проблеми се поставят пред депутатите. Част от тях бяха насочени към присъстващите общински съветници Николай Падалски, Бедрос Пехливанян и дори председателя на Общински съвет – Русе доц. Васил Пенчев.

Жена от Русе сезира депутата, че синът и преди година е половина е починал в хижа „Рай” в Стара планина, община Карлово. Тя счита, че някой го e склонил към самоубийство. Проявила е недоволство от действията на разследващите органи. Предадена е папка на Пламен Нунев, който пое ангажимент да отиде и лично се срещне с главния прокурор, за да види докъде са стигнали нещата. По част от жалбите тя все още няма отговор.

Злободневната тема в Русе за преобразуване на ОФД–Русе също бе коментирана. „Аз мисля, че не говорим за съкращаване”, посочи народният представител. Той се позова на проектодокумента за решение на Министерски съвет във връзка с планираната реформа в културните институти. Там се касае за преструктуриране на мрежата от културни институти в цяла България. Там е посочено, че Русе е един от малкото градове, където и театъра, кукления театър и операта остават. ОФД–Русе ще се преобразува в държавна опера – Русе. Проведен е разговор с министъра на културата Вежди Рашидов днес. Като цяло ще има редуциране на целия състав, излишните бройки, но никъде в документа не е указано, че ще се намали оркестъра на дружеството. След разговор с председателя на ОбС–Русе доц. Васил Пенчев народният представител е помолил отговорните за тази сфера хора да напишат своите предложения и виждания. Те ще бъдат изложени пред министъра на културата. „Като цяло в България не може да се избегне структурната и административната реформа”, заяви Пламен Нунев. Тя ще се проведе във всички министерства. Даден бе пример със съкращенията на 28 действащи агенции.

ОФД–Русе ще бъде център за Северна България в тази сфера, като се планира доставка на автобус, камион и пр. Затова се влагат и толкова евросредства в обновяването на зала „Филхармония” и зала „Опера”.


неделя, 18 юли 2010 г.

Министърът на физическото възпитание и спорта посети Русе по покана на народните представители от ГЕРБ

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, народният представител от 19-и МИР – Русе Пламен Нунев и областният управител Пламен Стоилов днес /17 юли 2010 година/ дадоха началото на традиционния волейболен турнир, който се провежда вече 4 години по същото време в спортен комплекс „Олимпия”. Те приветстваха участниците от общо 16 отбора, които през целия ден проведоха при температура около 36 градуса по Целзий състезанието по плажен волейбол на две игрища. В събитието се включиха още народните представители Десислава Атанасова и Светлана Ангелова, зам. – областните управители на Русе Петър Даскалов и Иван Григоров. Почетен гост бе областният управител на Разград.

Министърът проведе среща с представители на спортни клубове от Русе. В рамките на близо час и половина бяха дискутирани важни теми като състоянието на щангите в България, бъдещето на спортните училища у нас, финансирането на клубовете, правилата за трансфер на професионални състезатели от клубове и пр.

В късния следобед Свилен Нейков обсъди с народните представители от ГЕРБ и областния управител важни теми в тази сферата, след като бяха посетени спортни обекти на територията на област Русе по – рано през деня. Министърът разгледа тренировъчните условия в спортен комплекс „Ялта”. Свилен Нейков лично се убеди в лошото състояние на настоящата лекоатлетическа писта на Градския стадион. Проектът е одобрен за реализация, като средства за изпълнението му се очакват от Българския спортен тотализатор и Министерството на финансите. Посетен бе и тренировъчния за ФК „Дунав” едноименен стадион в кв. „Здравец”, чието състояние също не е добро. Разгледана бе спортната площадка на клуба по стрелба с лък „Джамбо”. Наскоро в Общински съвет – Русе бе гласувана подкрепа за проекта на община Русе и Спортен клуб за стрелба с лък СК”ДЖАМБО 2006”. С проект „Изграждане на спортни съоръжения и обслужваща сграда на територията на спортен комплекс „Дунав” – гр. Русе”, се кандидатства пред Министерството на физическото възпитание и спорта по Наредба № Н-1 от 08.02.2007г., издадена от Министъра на финансите. Проектът предвижда изграждането на спортен комплекс, състоящ се от 2 бр. многофункционални игрища с изкуствена настилка, с общи размери 35,27/61,30 м, игрище за плажен волейбол с размери 24/15 м, паркинг за 17 бр. автомобили, ограда и осветление, двуетажна сграда, РЗП 505,56 м2, която ше бъде обслужваща за целият спортен комплекс.

Разгледан бе напредъкът по всички спечелени проекти в областта на спорта на клубовете в Русе и региона с помощта на Иван Дончев - главен експерт за административната област Русе към МФВС.


неделя, 11 юли 2010 г.

ГЕРБ откри клуб в Ряхово

На 10.07.2010 г. в село Ряхово /община Сливо поле/ официално бе открит клуб на ГЕРБ. Гости на откриването бяха народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Десислава Атанасова, областният управител Пламен Стоилов, заместник - областният управител Петър Даскалов; председателят на Общински съвет - Сливо поле Валентин Атанасов, а домакини - общинският ръководител на ГЕРБ – Сливо поле Красимир Симеонов и членове на общинското ръководство, кметове на населени места от общината.

Гостите и всички присъстващи бяха поздравени с кратка приветствена реч от Антоанета Петкова - член на общинското ръководство, и с изпълнения на песни от сборна формация на деца от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” - с. Ряхово.

Народният представител Десислава Атанасова произнесе кратка реч, като изрази задоволството си от факта, че и в Ряхово има вече клуб на ГЕРБ. Той ще е място, където да се събират не само членове и симпатизанти, но и всички желаещи. За населението вратите на клуба ще са винаги отворени. Г-жа Атанасова и кметът на Ряхово Георги Атанасов заедно прерязаха лентата. Г-н Атанасов има немалък дял в работата по ремонта, обзавеждането и отварянето на този клуб.

След прерязването на лентата всички присъстващи бяха поканени да се почерпят с пита и сол по стар български обичай и да разгледат клуба. Ряхово е населено място с висока избирателна активност, а по-голямата част от населението симпатизира и подкрепя партия ГЕРБ.

събота, 10 юли 2010 г.

Народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова участва в кръгла маса за пенсионната реформа

Министерството на труда и социалната политика и Националният осигурителен институт организират публично обсъждане на промените в пенсионната система. Планираната реформа е резултат от съвместната работа на експертите на Консултативния съвет по пенсионната реформа, създаден през 2009 година по инициатива на Министъра на труда и социалната политика. Сега техните предложения ще бъдат представени и обсъдени на поредица от кръгли маси с участието на всички социални групи в страната. В Русе кръглата маса се проведе на 7 юли 2010 година /сряда/ с участието на народния представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Светлана Ангелова, управителят на Националния осигурителен институт Христина Митрева, проф. Нено Павлов - зам. - председател на КФН, зам. - областния управител Иван Григоров и директори на териториални структури от системата на Министерството на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването и др. Събитието става факт с подкрепата на фондация "Ханс Зайдел".

петък, 9 юли 2010 г.

Областният управител на Русе Пламен Стоилов сформира Работна комисия за борба с комарите. Свиква и кметовете

Областният управител на Русе Пламен Стоилов сформира със заповед Работна комисия, която ще е ангажирана с предстоящите съвместни действия на дунаските области в борбата с комарите. Нейн председател е зам.-областният управител Петър Даскалов. Членове на комисията са ръководителите на русенските структури на Гражданска защита, РИОКОЗ, РИОСВ и Растителна защита.

Както вече ви информирахме, на работна среща в Плевен, представители на крадунавските области са взели решение третирането на популацията на комарите да се проведе едновременно в рамките на 7 дни по цялото поречие на река Дунав. Ориентировъчната дата за мароприятието е от 20.07. до 27.07. Гражданска защита ще определи кога ще започне акцията, в зависимост от метеорологичните условия и нивото на река Дунав.

Общо 70 хил. лв. са отпуснати за борба с комарите в Област Русе. Областният управител Пламен Стоилов разпредели сумата по общини по следната схема: Община Русе – 45 хил.лв, Община Сливо поле – 16 хил.лв, Община Иваново – 6 хил.лв и Община Борово – 3 хил.лв.

Утре /9.07./ от 10.30 часа в Зала 1на Областната администрация, областният управител Пламен Стоилов свиква кметовете от областта. На работната среща ще бъдат обсъдени подробности, във връзка с предстоящото пръскане срещу комари. Лично г-н Стоилов ще упражнява контрола върху мероприатията. Пчеларите ще бъдат предварително осведомени за началната дата на пръскането. Общините са задължени да извършат пръскането със средства от общинските бюджети. След това, те ще бъдат възтановени в предварително определената рамка.

четвъртък, 8 юли 2010 г.

Зелена книга за пенсионните системи издава ЕК

Зелена книга за пенсионните системи ще издаде Европейската комисия. Това стана ясно на днешната кръгла маса, организирана от МТСП и НОИ в Русе. В нея ще се съдържат общи препоръки и послания към правителствата на всички държави-членки на ЕС за финансово стабилизиране и модернизация на пенсионните им състеми, за осигуряване на по-добра адекватност на пенсиите.

При откриването на срещата, управителят на НОИ Христина Митрева говори за необходимостта от промените в пенсионната система в България, за техните параметри и за очакваните ефекти. Модератор на последвалата дискусия беше проф. Нено Павлов – зам. -председател на Комисията за финансов надзор.

В обсъждането участваха и русенският народен представител от ГЕРБ Светлана Ангелова, зам.-областният управител Иван Григоров, Валентина Кръстева – директор на ГД „Пенсии” към НОИ, директорът на РУСО – Русе Румен Януаров, вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров и Никола Абаджиев – председател на Дружеството за допълнително пенсионно осигуряване.

сряда, 7 юли 2010 г.

Пътят Русе – Силистра ще бъде затворен в събота

Пътят Русе-Силистра ще бъде затворен за движение от 6.00 часа в събота /10.07/ до 6.00 часа в неделя /11.07/. Това решение взеха на работна среща днес областният управител на Русе Пламен Стоилов, директорът на Областното пътно управление инж. Минчо Минчев, управителят на „ВиК”ЕАД, клон Русе инж. Сава Савов и представители на фирмите-изпълнители по проектите, чията пресечна точка е участъка от пътя Русе-Силистра, в непосредствена близост до Дунав мост. Движението ще бъде отклонено през с. Николово, където ще има засилено полицейско присъствие.

От фирмата изпълнител по проекта за изграждането на новия колектор и пречиствателна станция на Русе „Хохтийф”, поеха ангажимент да положат тръбопровода за едно денонощие. На свой ред от търговишката фирма „Пътинженерингстрой”, които са изпълнители по проекта за асфалтиране на пътя Русе-Силистра се ангажираха да приведат пътния участък в състояние, което да позволява движение на автомобили. Асфалтирането на пътната отсечка ще започне веднага след утвърждаването на корекциите по проекта от страна на възложителия – Агенция „Пътна инфраструктура”. Русенският народният представител от ГЕРБ Пламен Нунев се е ангажирал да съдейства за по-бързото одобряване на проекта от строителния надзор.


вторник, 6 юли 2010 г.

Министърът на здравеопазването посети Русе по покана на народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе

По покана на народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе, Сдружението на областните болници и ОДПЗС - Русе, в събота /3 юли 2010 година/ в Русе бе министърът на здравеопазването проф. Анна – Мария Борисова.

Министър Борисова преряза лентата на обновеното отделение за лечение на зависимости в Областния диспансер за психични заболявания със стационар-Русе-ЕООД заедно директора на лечебното заведение д-р Теменужка Матева и кмета на община Русе Божидар Йотов. Министърът плисна менче с вода пред сградата за успеха на начинанието. Това се случи в присъствието на народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев и Десислава Атанасова, областния управител Пламен Стоилов, председателя на Общински съвет - Русе доц. Васил Пенчев, директора на РЦЗ – Русе д-р Никола Събев, ръководители на лечебни заведения в Русе, както и персонала на Областния диспансер.

Министърът подчерта, че директорът и неговите колеги са за пример в страната с работата и инициативността си и постиженията в рамките на над 20 успешно реализирани европроекта. Проф. Борисова пожела още няколко пъти по толкова проекта да спечели диспансера. „Много бих се радвала, ако и други колеги вървят по този път”, добави тя.

Рехабилитацията на сградата се осъществи, като част от дейностите по проект „Модернизация и рехабилитация на сгради за по-добро ментално здраве в Областен диспансер за психични заболявания – Русе „ПОВЕЧЕ ГРИЖА””. С откриването на отделението се осъществи първи етап на проекта. Работната среда отговаря на всички евростандарти. Сградата е строена през 1954 година и до ден днешен не бе правен основен ремонт. След основната реконструкция и обзавеждане са осигурени санитарни възли във всички стаи. Таванското помещение е пуснато в експлоатация. Подменена е ВиК и електрическа система.

В отделението могат да се лекуват 30 човека със зависимости, за съжаление, все млади хора. Специалистите предлагат рехабилитационни и ресоциализационни услуги на тези свои пациенти. Към тях се добавят услугите в дневен център и защитено жилище за зависими.

Проектът се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и от държавния бюджет и е на обща стойност 577 638 евро. Реализира се по приоритет „Здравеопазване и грижа за децата”.

След като разгледа условията в новото отделение, министърът посети и местата за трудова терапия, където видя произведенията на приложно изкуство и ушитите множество спални комплекти.

По обед министърът разгледа и Детско – юношеския център за психично здраве на ул. „Янтра”.

В хода на импровизирана пресконференция проф. Борисова съобщи, че Русе стои добре на бъдещата здравна карта на страната. Вчера е направено обсъждане по темата, взети са предвид направените забележки. Реформата, която се прави е изключително задълбочена и смислена. Ние разглеждаме не само област по област, но във всяка област – болница по облница, а за всяка болница – отделение по отделение, а във всяко отделение буквално лекар по лекар. Ние отчитаме кои са лекарите над 60 години и информираме колегите, че това е рисково отделение, че те трябва да вземат мерки, че те трябва да има нови специалисти, защото в следващите години те няма да могат да фунционират и това е опасно за системата. Ние оглеждаме системата абсолютно добронамерено, оглеждаме я дали е ефективна днес, каква е перспективата в бъдеще.

Министърът бе попитан за готвената промяна в Закона за здравето, която предвижда всички частни лечебни заведения да се извадят от територията на държавните. Въпросът бе дали се обмисля дали ще има диференциация по въпроса, който касае много граждани.

„В цивилизования свят, разбирайте Средна и Западна Европа, такъв прецедент не съществува. Мисля, че съм изчерпателна.”


неделя, 4 юли 2010 г.

Заместник-областният управител на Русе Иван Григоров се срещна с ученици и преподовотели от Москва

16 ученици и преподоветили от Москва гостуваха днес на заместник-областния управител на Русе Иван Григоров. Те изразиха благодарност за осигурения от страна на областната администрация транспорт за разглеждане на забележителностите в Русе и региона. Домакин на руските гости е СОУЕЕ „Св.Константин – Кирил Философ”, с което московкото средно училище № 1825 има договор за сътрудничество. Поводът за визитата им в града е състоялата се в края на миналия месец Педагогическа конференция в Русенския университет.