понеделник, 29 ноември 2010 г.

Младежкият фестивал за култура и изкуство организиран от МГЕРБ – Русе под патронажа на областния управител завърши с оспорвано кулинарно състезание

Тридневният младежки фестивал за култура и изкуство, организиран от МГЕРБ – Русе под патронажа на областния управител на Русенска област Пламен Стоилов, завърши днес /28 ноември 2010 година/ с оспорвано кулинарно състезание. По обед на сцената на Военния клуб – Русе се представи най - младият русенски театър – „Артистисимо”, като след представлението сцената веднага бе заета с вкуснотии. Конкурсът „Сладкарско изкуство“ събра множество //над 20/ произведения на кулинарията благодарение на Движение на българските майки, Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов” – Русе, Жени ГЕРБ, Младежки ГЕРБ и граждани. Народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Даниела Миткова, доц. Васил Пенчев – председател на Общински съвет – Русе и Владимир Тедески – представител на Областна администрация – Русе – това бе съставът на журито, което не се умори да дегустира, обсъжда и дава оценки в продължение на повече от половин час. Резултатите бяха обявени в пълната зала на клуба, като първо място заслужи уникална торта, наречена „Капела”, създадена от член на „Движението на българските майки”. Името не е случайно, защото нейната форма бе с формата на голяма дамска лятна шапка, а диаметърът и – над 40 см. Второто място бе за Силвия Миткова от Жени ГЕРБ и нейните „Сладкиши”. За учудване на всички третото място взе представител на силния пол – Станимир Боляров, с „Горещо сърце”. Те получиха грамоти и специални награди – готварски принадлежности и уреди. Всички останали участници бяха поощрени с грамоти от организаторите.

Събитието бе уважено от народния представител от ГЕРБ в 19-и МИР–Русе Пламен Нунев, който при закриването на фестинала към 13.30 часа благодари на организатори и участници във фестивала. Той не скри приятната си изненада от неочаквания успех на първото по рода си събитие в града, което привлече в рамките на 26-28 ноември 2010 г. стотици русенци към Военния клуб. Депутатът заяви подкрепа за бъдещи издания на фестивала и изрази надежда, че те ще бъдат ежегодни. Самите организатори отсега планират следващият фестивал да се проведе през пролетта, за да може част от проявите да се случат на открито. Причината – относително голямата зала се оказа още в първия ден тясна за желаещите да видят таланта на младите русенци и жители на региона.

Фестивалът имаше и елемент на благотворителност, като се събраха средства от волни дарения в полза на домакинствата на домовете за деца, лишени от родителски грижи. Фестивалът бе открит на 26 ноември /петък/ от 18.30 часа с приветствени слова от организаторите и официалните гости. В периода 19 – 20 часа бе представена програма, изпълнена от възпитаниците на Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе, която включваше джаз и поп пеене, модерен и класически балет, народно пеене и танци, класическо пеене, както и изпълнение на музикални инструменти.

В събота от 11.10 до 12.30 часа се изявиха възпитаниците на „Общински детски център за култура и изкуство“ – Русе - фолклорен ансамбъл „Русчуклийче“, школа за народно пеене, тамбурашки оркестър, клуб по спортни танци „Фламинго“, формация за модерен балет „Мираж“, детска вокална група „Слънце“.

В постоянната експозиция можеше да се види уникален триметров хартиен модел на кораба "Титаник". Той бе изработен от Йордан Митев и за първи път бе представен публично. Работата по него е отнела над 3 години. Радослав Венков показа своите скулптори и форми от дърво, Велина Даскалова, Михаела Софева и Николай Димчевски - свои живописни платна. Невена Аврамова гостува със стъклопис. Галена Иванова показа своите ръчно изработени "венециански" и "антични" маски. Бижута уникати видяха гостите - дело на Елица Манева. Тихомир Йорданов се представи с макет от камъни на Айфеловата кула. "Движение на българските майки" - клон Русе също имаше щанд със свои ръчно избаротени украшения. Възпитаници на НУИ, младите таланти от дневен център за деца "Слънце" - Борово също имаха поле за изява. Рая Вуцова, Светла Вуцова, Александра Пенева за първи път публично изложиха свои фотоси. Тематични художествени пана със снимки бяха подредени покрай стените на клуба. Велина Даскалова се зае с демонстрация на живо на боди арт. Как се рисуват карикатури показа Детелин Димитров. Павел Иванов реши да изложи дърворезба. Плетива от дом за възрастни хора "Възраждане" имаха запазено място в експозицията. Защитеното жилище и Дом "Св. Димитър Басарбовски" участваха със свои художествени експонати. Обособен бе кът с материали за наличните организации и курсове, свързани с културата и изкуството в Русе и т.н.

вторник, 23 ноември 2010 г.

Младежки фестивал за култура и изкуство организира МГЕРБ – Русе под патронажа на областния управител

Младежки фестивал за култура и изкуство организира МГЕРБ – Русе под патронажа на областния управител на Русенска област Пламен Стоилов. Събитието ще се състои във Военен клуб – Русе в периода 26-28 ноември 2010 г.

Откриването ще се състои на 26 ноември /петък/ от 18.30 часа с приветствени слова от организаторите и официалните гости. В периода 19 – 20 часа ще бъде представена програма, изпълнена от възпитаниците на Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе, която включва:
- Джаз и поп пеене
- Модерен и класически балет
- Народно пеене и танци
- Класическо пеене
- Изпълнение на музикални инструменти.


На 27 ноември от 11.10 до 12.30 часа ще се изявят възпитаниците на „Общински детски център за култура и изкуство“ – Русе. В програмата са включени:
- Фолклорен ансамбъл „Русчуклийче“
- Школа за народно пеене
- Тамбурашки оркестър
- Клуб по спортни танци „Фламинго“
- Формация за модерен балет „Мираж“
- Детска вокална група „Слънце“

На 28 ноември от 11.10 часа ще бъде представен модерен балет от „Общински детски център за култура и изкуство“ – Русе. От 11.30 часа ще се проведе конкурс „Сладкарско изкуство“ с участието на Движение на българските майки, Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов” – Русе, Жени ГЕРБ и Младежки ГЕРБ.

понеделник, 22 ноември 2010 г.

Народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев откри футболен турнир за деца в Русе

На 20 ноември 2010 година /събота/ народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев откри голям футболен турнир за деца в Русе. Народният представител дари на децата 3 маркови нови футболни топки. Организатори на турнира са фирма "Аристон С" и едноименният футболен клуб.

През тази събота и неделя първият в историята международен турнир за деца в Русе е мемориален и носи името на известния русенски състезател Енчо Калайджиев. Малчуганите са разделени в 3 възрастови групи, а мачовете се играят на двата терена с изкуствено покритие до стадион "Локомотив". Участие в турнира вземат отбори на домакините от "Аристон", "Дунав", "Левски" /Русе/, "Доростол" /Силистра/, "Светкавица" /Търговище/, "Лудогорец" /Разград/ и Гюргево.

неделя, 21 ноември 2010 г.

ГЕРБ - Русе подготвя забавно честване за Деня на християнското семейство

На 21 ноември 2010 година /неделя/ по повод Деня на християнското семейство в Русе ще се проведе забавно честване на празника. От 11 до 13 часа във фоайето на Доходното здание са поканени малки и големи жители на Русенска област, които заедно да представят таланта си в 3 пункта. Подготвени са състезателни игри с участието на цели семейства, място за изява на творческите способности и място за представяне таланта на всяко дете. ПП ГЕРБ е подготвила награди за участниците в събитието.

петък, 19 ноември 2010 г.

Народният представител от ГЕРБ – Русе Десислава Атанасова –гост на концерт в подкрепа на децата с диабет в Русе

На 21 ноември 2010 година /неделя/ във Военния клуб /бившият ДНА/ от 14 часа ще се проведе концерт в подкрепа на децата с диабет. Преди концерта /от 13 часа/ на желаещите ще бъде измерена кръвната захар. Гости ще бъдат г-жа Десислава Атанасова, председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание и народен представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе и Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата с диабет.

Приблизително 246 милиона души в света страдат от диабет, а до 2025 г. се очаква той да засегне 380 милиона. Смята се също, че най-малко 200 деца на ден в света се разболяват от коварната болест. Въпреки че той засяга 4% от населението на света, повечето хора знаят твърде малко за това заболяване. В България диабетиците са повече от 300 хиляди. Тази година Национална Асоциация на децата с диабет е обявила ноември за месец на диабета Събитията по този повод стартираха на 01.11.2010г с кръгла маса в София под егидата на Комисията по здравеопазване на тема: ”Съвременни и международни препоръки в лечението на захарния диабет. Проблеми и критерии в лечението на ЗД в България”. В програмата на асоциацията са включени градовете Пловдив, Русе и Варна.

сряда, 17 ноември 2010 г.

Граждани от квартал „Долапите” споделиха проблеми с общинските съветници от ГЕРБ в РусеГраждани от квартал „Долапите” споделиха проблеми с общинските

На 12 ноември 2010 година по инициатива на граждани от русенския квартал „Долапите” се проведе извънредна приемна на общинските съветници от ГЕРБ в ОбС – Русе и населението в района. Въпроси и свои тегоби отправиха хората към доц. Васил Пенчев – председател на Общински съвет – Русе, председателят на групата съветници Бедрос Пехливанян. Основните трудности в квартала се предизвикват от септичните ями и липсата на канализация. Гражданите се възмущаваха, че поради несъстоял се проект на община Русе са принудени да живеят в условия отпреди 100 години. В сградата на кметството бе изразено и недоволството от състоянието на уличната мрежа. Една улица е в що – годе добро състояние, с асфалтово покритие, а останалите са отчайващо непроходими. Осветление има, но не и в района на двата моста, където трафикът е натоварен. В квартала няма нито една детска площадка, като в тази насока ще се работи активно през 2011 година.

Друга тема на разговор станаха десетките изгорели електроуреди поради падове в напрежението. Вероятно отговорност за този проблем носи Е.ОН България.

Съветниците поеха ангажимент всеки месец в квартала с население над 1500 души да се провежда приемна, за да се изслушат и други жители.

петък, 12 ноември 2010 г.

Обучение на МГЕРБ се проведе в Русе

На 10 ноември 2010 година в Русе се проведе обучение на МГЕРБ – Русе съвместно с Младежки информационно – консултански център. Темата бе „Емоционална интелигентност”. В обучението взеха участие над 20 члена от структурата в града, областният ръководител на МГЕРБ Стефан Стефанов и организационният секретар Кристиян Топалов.

сряда, 10 ноември 2010 г.

Кметът на село Борисово почете възрастни учители

Кметът на село Борисово /община Сливо поле/ Илиян Илиев, издигнат от политическа партия ГЕРБ, организира среща, на която присъстваха възрастни пенсионирани учители и бившия директор на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” Мария Начева. Въпреки че учебното заведение вече е закрито, събитието се превърна в истински празник. Бивши ученици и настоящи колеги поздравиха своите преподаватели с песни и стихотворения. Специална презентация припомни щастливи мигове от училищния живот преди години. Поводът бе Денят на народните будители, а всеки отнесе като скъп спомен компакт – диск с презентацията, както и букет цветя.

понеделник, 8 ноември 2010 г.

Новоизбраният кмет на село Каран Върбовка издигнат от ГЕРБ положи клетва

Новоизбраният кмет на село Каран Върбовка, който бе издигнат от ГЕРБ, положи днес /5 ноември 2010 година/ клетва пред общинските съветници в Две могили. Георги Иванов обеща да работи за благото на жителите на населеното място, в което на 23 октомври 2010 година се проведе балотаж и се определи името му като победител в конкуренцията на Наталия Георгиева /СДС/. Кметът на община Две могили Драгомир Дамянов и председателят на Общински съвет Две могили Байчо Байчев стиснаха ръката на новия кмет и му пожелаха успех. Зам. – областният управител Петър Даскалов му пожела въпреки трудностите да работи в интерес на всички граждани там. От името на народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе и областното ръководство на ГЕРБ в Русе г-н Иванов получи поздравителен адрес и стилен букет.

Народният представител Пламен Нунев участва в първата копка за реконструкцията на градската градина в Русе

Днес започна реализацията на проекта „Реконструкция, рехабилитация и модернизация на градска зона за отдих – Централна градска градина”. Първа копка на обекта направиха народният представител от 19-и МИР - Русе Пламен Нунев, шефът на "Интис" Теодорин Патриков и кмета на община Русе Божидар Йотов в района на правоъгълния фонтан. Разбита бе и бутилка шампанско от началника на политическия кабинет на МРРБ Йордан Татарски в един от багерите, които се включиха в събитието.

Ето какво каза Пламен Нунев преди началото на същинската работа: "Във времена на криза и трудности се разбира кой колко струва, защото това не е време да се снишаваме. И за да се преборим с нея, правилното поведение не е да не правим нищо, а напротив – да действаме най-смело и най-умно. Кризата се преодолява с инвестиции. Само че за разлика от богатите времена допреди две години, когато се харчеха, а и крадяха, безогледно средства, по време на криза трябва да се инвестира умно. Това прави Русе днес – инвестира европейски пари. В момента това е най-умната инвестиция. Тези 10 147 032, 30 лв млн. лв, които постъпват в Русе, са нещо добро за града и неговите хора. Русенци ще могат да ги ползват всеки ден, защото почти всеки преминава поне веднъж в живота си през Градската градина и историческия център на Русе. Реконструкцията и рехабилитацията на тази градска зона за отдих ще я превърне в модерно място – притегателно за всички нас и многобройните гости на Русе. Реализацията на проекта ще направи града по-красив от архитектурна гледна точка, по-интересен. Тук ще се намира първият в България „сух” фонтан. Оформянето на фонтана без наличие на водно огледало (вана) ще дава възможност за директно преминаване към сградата на операта, независимо дали работи или не. Нека не забравяме, че проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България” по схема за безвъзмездна помощ „Подкрепа за подобряване на градската среда” по оперативна програма „Регионално развитие” 2007 - 2013 година. Поради това бих искал да подчертая ролята на народните представители от 19-и МИР – Русе работата по проекта да започне възможно най – бързо. Благодаря на правителството, и особено на министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев и заместник – министър Лиляна Павлова за подкрепата на това начинание.

Пожелавам успех на фирмите – изпълнители! Дано да проявят професионализъм и всеотдайност при изпълнението на поставените им задачи, като спазят крайния срок за приключване на реконструкцията - 20 октомври 2011 година. И заедно с техните представители след година да прережем лентата тук.

Бих желал да се обърна към всички русенци с молба да пазят парковото обзавеждане и паметниците на културата, защото са наше общо наследство, което сме призвани да предадем във възможно най - добър вид на идващите поколения. Видео наблюдението на територията донякъде ще помогне за ограничаване на посегателствата в централната градска градина. Апелирам към вашата гражданска съвест и активна позиция да сигнализирате своевременно и при нужда да спирате недостойни прояви в центъра на Русе. Защото всички ние сме стопани на града и трябва да го пазим!"

Изпълнител на обекта е „Консорциум Русе”, в който влизат три фирми – „Адис Калинов” ООД, “Интис” ООД и “Стройствет” ООД. Те ще работят в три различни участъка:

- пред хотелски комплекс „Дунав” ще работи „Адис Калинов”;

- площада пред сградата на Община Русе ще се ремонтира от работниците на фирма “Интис”;

- пространството пред Доходното здание и Паметника на Свободата ще бъде реконструирано от работниците на “Стройствет”.

И на трите участъка ще има осигурени проходи за гражданите, които да преминават към различните административни сгради, разположени в центъра.

Между 120 и 150 са работниците, които ще извършват ремонтните дейности. В понеделник трите участъка ще бъдат заградени и ще стартират ремонтите дейности. Ще се запазят гранитните павета, които са здрави. Ще се изградят подземни комуникации, капково напояване на градинките, окабеляване, отводняване, канавки, изливане на бетонова настилка и полагане на риолитни плочи. Те ще са с размери 20/20 см. и ще подменят червените павета. Производителят им е български.

На следващ етап ще се осъществи работа и по другите 3 участъка - февруари - юни. Ремонтът ще се разгърне върху 40 декара.

Теодорин Патриков се надява да се създаде необходима организация, за да се затрудняват минимум гражданите. Правят се съгласувки с институциите за осигуряване на необходимите подходи.

Проектът „Реконструкция, рехабилитация и модернизация на градска зона за отдих – Централна градска градина” се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България” по схема за безвъзмездна помощ BG161PO001/1.4-02/2008 „Подкрепа за подобряване на градската среда” по оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 213 Приоритетна ос 1 – Устойчиво и интегрирано градско развитие, Операция 1.4 – Подобряване на физическата среда и превенция на риска. Общата стойност на проекта е 10 147 032, 30 лв., от които безвъзмездна финансова помощ от ОП „Регионално развитие” в размер на 9 293 059,50 лв. или 91,58% и собствен принос на Община Русе - 853 972,80 лв. или 8,42%.














Пламен Нунев присъства на тържествена служба по повод Архангеловден

Днес /8 ноември 2010 година/, Архангеловден, празничната света литургия в русенския храм “Св. архангел Михаил” бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит.В празничния ден Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Иаков, викарий на Русенския митрополит, отслужи св. литургия в храма “Св. архангел Михаил” в с. Червена вода. На събитието тази сутрин в селото присъстваха народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Пламен Нунев, областният управител Пламен Стоилов, общински съветници.

вторник, 2 ноември 2010 г.

Депутатите от ГЕРБ–Русе участваха в тържествена церемония по вдигане на флаговете на шест нови кораба за гранична охрана

Днес /30 октомври 2010 година/ по обед министър – председателят Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев и Десислава Атанасова, областни управители от области, разположени по Дунава, зам. - областни управители, председателя на Общински съвет - Русе, кмета на община Русе и кметове на други общини, общински съветници, граждани присъстваха на тържествената церемония по вдигане на гранично-полицейските флагове и присвояване имената на шест нови кораба за охрана на международния плавателен път в българската част на река Дунав. Събитието се случи на пристанището в гр. Русе, на понтон № 8.

Русенският митрополит Неофит отслужи молебен за успех и безпроблемно плаване. Всеки един от капитаните на кораби бе поръсен със светена вода и получи икона на Свети Николай. Преди това те приеха от комисар Виктор Гецов - началник на "Гранична полиция" - Русе и вдигнаха на корабите под звуците на химна на България трикольорите.

Кръстници на корабите станаха Теодора Йорданова - ученичка от МГ "Баба Тонка" - град Русе /кораб № 611/, Лилия Атанасова - директор на РИОСВ - Русе /кораб № 635/, Пенка Пенкова - кмет на община Лом /кораб №615/, Адрияна Мановска - търговски директор на фирма "Саламбо" /кораб № 616/, Цветелина Заранкова - студента в СА "Димитър Ценов" - Свищов /кораб №634/, Наталия Къснеделчева - изпълнителен директор на "Винпром Русе" /кораб № 644/ Всяка една от тях разби бутилка шампанско в корпуса на плавателния съд. Корабите носят имената "Русе", "Лом", "Видин", "Никопол", "Свищов" и "Силистра". Те са с дължина 14 метра, ширина 4 метра, 12 - тонни, бързоходни, със съвременно навигационно, комуникационно и специално оборудване. Високата степен на автоматизация на управлението позволява изпълнение на гранично - полицейските задачи в сложни хидро - метеорологични условия. Техническите им възможности и оборудване позволяват патрулиране в голям периметър и бързи действия самостоятелно и с други брегови сили и екипи за въздушно наблюдение. Всички кораби са комплетовани с екипажи на Гранична полиция и последните са преминали специализирана допълнителна подготовка.

След церемонията премиерът, вицепремиерът и представители на естонската корабостроителница "Baltic Workboats" се качиха на кораб "Русе" за бърза пробна раходка в акваторията на русенското пристанище.

Вицепремиерът Цветан Цветанов приветства събралите се и каза:" Това е част от модернизацията и изпълнението на ангажимента на българското правителство за охраната на външна граница на Бългаия и изпълняване ангажимента към инструмента "Шенген". Днешните кораби са част от европейската солидарност и парите, които бяха осигурени от ЕК за модернизирането на техническите параметри на страна - членка в ЕС, стремяща се към влизане в Шенгенското пространство. Стойността на тези кораби е 3.5 милиона евро, които са пари от ЕС. Българското правителство, с предприетите адекватни мерки от началото на мандата си, успя да създаде необходимата организация да усвоим 100 % от парите на ЕС. За МВР размерът е 120 млн. евро Контрактувани са всички договори и в момента върви тяхното изпълнение, което трябва да приключи до края на годината. Във връзка с поетия ангажимент на страната и като основен приоритет във външнополитически и вътрешен план, е влизането на страната в Шенген в унгарското председателство през 2011 година. Българското правителство осигури национално финансиране в размер на 56 милиона, за да покрием изцяло техническите параметри за надеждна външна граница. Тук е моментът да благодаря на личния ангажимент, който имаше министър - председателя, и български кабинет за осигуряването на тези средства, и оптимизирането на всички експерти в МВР, които работиха по изработването на всички тези условия, за да могат да бъдат усвоени паритеот ЕС. Ако не бяхме успяли да усвоим парите на ЕС, разликата и ангажиментите, които имаме към Европа, трябваше да търсим парите от националното финансиране. Ето това е силната страна на страна - членка и подобряване на административния капацитет за усвояване на парите от ЕС..." Министър Цветанов посочи, че над 4 млн.евро ще бъдат усвоени за пожарната служба в Русе. Те ще имат нови автомобили и нова екипировка.

Министър - председателят на България Бойко Борисов отбеляза, че 100 % са усвоени парите по линия на "Шенген". "Истински се надяваме, че нашите европейски партньори ще оценят това, което прави България в момента и догодина всички граждани на България ще могат да се рават на тази придобивка, наречена "свободно пътуване в Шенгенското пространство". Полагат се огромни усилия това да се случи.

Модерните плавателни съдове ще бъдат включени в състава на Регионална дирекция „Гранична полиция” – Русе и съвместно с другите държавни органи с контролни правомощия и патрулните кораби на румънските гранични власти ще осъществяват контрол по северната ни граница.


Вицепремиерът Цветан Цветанов изнесе лекция в Русенския университет „Ангел Кънчев”

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се срещна с академичното ръководство на Русенския университет «Ангел Кънчев», разгледа учебната база и изнесе лекция на 29 октомври 2010 година. В присъствието народния представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев, областния управител Пламен Стоилов, ректора на Русенския университет проф. Христо Белоев, председателя на Общински съвет – Русе доц. Васил Пенчев, кмета на община Русе Божидар Йотов, директора на ОД на МВР – Русе комисар Светослав Първанов, множество преподаватели, служители и студенти вицепремиерът говори за разкриването на тежките престъпления, предизвикателствата на страната ни преди присъединяването към Шенген, Стратегията за национална сигурност и опасностите пред младите хора.

В експозето си г-н Цветанов се спря на работата в началото на управлението, когато е пресечено изтичането на информация чрез създаването на малки работни групи. Той посочи, че се чувства изключително удовлетворен от това, което е направил с колегите от МВР в последните 15 месеца. Защото са спрени неща, които бяха като ежедневие за страната. Това бяха отвличанията. В рамките на 2 години и половина – 19 на брой. Всеки месец – месец и половина имаше поредното отвличане и докато приключи темата за освобождаването на похитения, веднага идваше ново отвличане, което предстоеше да се коментира в обществото в рамките на месец – месец и половина, каза пред множеството г-н Цветанов. По случая «Гунински» и др. е направена добра организация, като са действали МВР, ДАНС и прокуратурата. На 17 декември е задържана групата за отвличания, където в процеса на задържането на лицата и от периферията са установени още 3 къщи, където са държани задържаните лица. Последните са живели в нечовешки условия. В рамките на година няма нито едно отвличане с такъв почерк, няма и да има, отбеляза вицепремиерът. Той даде още няколко примера за ограничаване на тежката организирана престъпност и увери, че започнатото ще продължи и занапред въпреки съпротивителните сили и опита им да дискредитират определени политици от ГЕРБ.

Въпреки контрола, който службите имат днес върху организираната престъпност, битовите престъпления остават най-чувствителни за обществото. Пред младите хора в аудиторията на Русенския университет министър Цветанов обясни, че в много от разкритите напоследък от полицията случаи на грабежи извършителите са млади хора – между 17 и 23 год. “Най-негативното е, че някои от тях не осъзнават това, което са направили. Това показва едно изключително занижаване на ценности, нещо, за което всички ние трябва да полагаме усилия да променим, заяви вътрешният министър. Той сподели, че обществото трябва да е максимално информирано за всичко, което вършат органите на реда и допълни, че в ефективната борба с организираната престъпност е дал оперативна свобода на служителите, за да се разкрият всички тежки престъпления, извършени на територията на страната през последните години.

По думите на Цветан Цветанов, сега важни са бъдещите перспективи пред страната ни – присъединяването към Шенгенското пространство. Тогава, според него, всички ще изпитаме удоволствието и ползите от членството ни в ЕС. Включването на страната в Шенгенската информационна система пък ще даде възможност да се използва базата данни на страните от ЕС. “Ако влизането на една страна в Европейския съюз преобладава повече политическия елемент, при включването в Шенгенското пространство водещи са техническите ангажименти и обучението на служителите. Най-подготвени в момента са граничните полицаи, защото те участват от самото началото в процеса”, каза вътрешният министър. Той обясни, че до края на ноември по външните граници на страната ще бъде инсталирана техника за сканиране на ТИР-ове, което ще ограничи трафика на хора. Сподели още, че покрай работата по влизането на страната в Шенген за първи път България води активна регионална политика. Последното доказателство за това е подписаният от директора на Областната дирекция- Русе преди дни договор в румънския град Кълъраш, със средствата от който пожарната в крайдунавския град ще бъде най-модерно оборудваната в страната.

В лекцията си пред студентите министър Цветанов засегна и проекта за стратегия за национална сигурност. По думите му, тя трябва да даде възможност за по-обща платформа с включени приоритети като екологията, водните източници, икономиката.

Вътрешният министър засегна пред младите хора проблема с трафика на хора. “Нека момичетата не се поддават на изкушенията, които им се предлагат и да бъдат много внимателни”, обърна се към присъстващите Цветанов. Той засегна и компютърните престъпления, като призова студентите да не са прекалено доверчиви към всяка покана за комуникация в онлайн пространството. Вътрешният министър напомни на студентите и за жертвите на пътнотранспортни произшествия, които годишно са около 1000. “Загиват преди всичко млади хора в опита си да докажат уменията си на пътя”, обясни министър Цветанов и призова студентите да внимават в действията си зад волана и да не шофират след употребата на алкохол.

понеделник, 1 ноември 2010 г.

Зам. – председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов откри нови клубове на ГЕРБ в Обретеник и Горно Абланово

Заместник – председателят на политическа партия ГЕРБ и вицепремиер Цветан Цветанов откри на 29 октомври нов клуб на политическата сила в центъра на село Обретеник /община Борово/. Г-н Цветанов преряза лентата заедно с народния представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев в присъствието на областния управител Пламен Стоилов, кмета на община Борово д-р Иван Попов, заместник – кмета Божидар Янков, общински съветници, кмета на селото и кметове от съседни населени места. Вицепремиерът пожела мястото да бъде използвано занапред за приемни на съветниците и срещи с гражданите. В дар министърът на вътрешните работи получи специално украсена пита.

«Дълги години ние живяхме в някаква илюзия, че нещо ще се промени и че ще има някаква справедливост за тези, които не спазват закона и тези, които вършат престъпления. Уви, това нещо не се случи. И аз се чувствам изключително удовлетворен от това, което направихме с колегите от МВР в последните 15 месеца. Защото спряхме неща, които бяха като ежедневие за страната. Това бяха отвличанията. В рамките на 2 години и половина – 19 на брой. Всеки месец имаше поредното отвличане и докато приключи темата за освобождаването на похитения, веднага идваше ново отвличане, което предстоеше да се коментира в обществото в рамките на месец – месец и половина», каза пред множеството г-н Цветанов. Той даде още няколко примера за ограничаване на тежката организирана престъпност и увери, че започнатото ще продължи и занапред въпреки съпротивителните сили и опита им да дискредитират определени политици от ГЕРБ.

Вицепремиерът подчерта ,че се прави всичко възможно да се развиват регионите и възможност да се възползваме от солидарността на ЕС по оперативните програми, които трябва да бъдат усвоявани от страната. На база на добре свършената работа Европа повярва и разблокира фондовете. Част от тях се усвояват от местните власти.

Цветан Цветанов се спря на необходимостта младите хора да получат подкрепа и сигурност за реализацията си у нас. Те трябва да имат възможност да работят в родните си места ,защото демографският срив и обезлюдяването на селата стана проблем за бъдещето развитие на държавата.

Г-н Нунев и г-н Цветанов прерязаха лентата и на клуба в центъра на село Горно Абланово. Те се срещнаха и разговаряха с кмета Росен Иванов и местни граждани по наболели теми.