сряда, 29 декември 2010 г.

Народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР–Русе представиха работата си през 2010 година

Днес /28 декември 2010 година/ се проведе годишната пресконференция на народните представители от 19-и МИР – Русе Пламен Нунев, Десислава Атанасова, Светлана Ангелова и Даниела Миткова, в която участва и областния управител Пламен Стоилов.

Пламен Нунев представи част от основните приоритети, по които работят през тази година депутатите от Русе и техните колеги. „Групата на ГЕРБ в НС от 19-и МИР до настоящия момент се справя много добре с всички задължения, с всички отговорности, които са поети и трябва да се изпълняват като програма, които трябва да се изпълняват като приоритети в съответните сектори”, изрази оценката за работата досега г-н Нунев. Той припомни комисиите, в които работят активно с колегите си.

Едно от най – важните неща през тази година бе сигурността на хората и противодействие на организираната престъпност и корупция по „високите етажи на властта”. Активно се работи и по инфраструктурата, в това число и пътна, в национален и регионален мащаб, отбеляза г-н Нунев. На трето място бяха поставени важните решения взети в сферата на социалната политика и приемането на пенсионната реформа след сериозен диалог със социалните партньори. Сред несвършените неща изцяло бе посочена здравната реформа. Сменени са двама здравни министри, но в последните няколко месеца на работа нещата се движат в правилната посока, смята народният представител. „Важното е, че по всяка тема има говорене, има диалог с най – широк спектър от групи, със синдикати, с работодателски организации. Ние смятаме, че това е начинът за водене на правилната политика. Въпреки че това не ни носи политически комфорт...”

ГЕРБ приема оценката на хората, на Европейската комисия, на евроатлантическите партньори, като се гледа позитивно на нещата. В същото време опонентите не гледат позитивно на нещата. Даден бе пример с диалог с опонент от „Коалиция за България” относно новото кръгово кръстовище край Бяла.

„За нас е важна оценката на хората и те я дават по време на избори”, заяви Пламен Нунев, като посочи, победата на местните избори в София, Габрово, при последните 8 частични местни избора в малки населени места, спечелени в 4 от тях.



Десислава Атанасова – председател на парламентарната комисия по здравеопазване в Народното събрание, направи своеобразна равносметка за близо година. В тази сфера има трети, нов министър на здравеопазването, сменени са директорите на НЗОК, председател и зам. – председател на комисия, политически кабинети в министерството, вот на недоверие на тема на здравеопазване към правителството. Г-жа Атанасова говори за добрите неща, станали през 2010 година. За първи път от няколко години е подписан Национален рамков договор и съгласие между НЗОК и съсловните организации. Тази година също има договореност, като утре министърът на здравеопазването и Зъболекарския съюз ще подпишат договора. 3.5 млрд. лева е бюджетът за здравеопазване, като парите ще отиват само за здравни услуги. 147 милиона лева е европейското финансиране по ОП „Регионално развитие” към Министерството на регионалното развитие. МБАЛ – Русе е сред тези, като надеждите са, че проектът е добре направен и в Русе ще влязат свежи инвестиции от Европа. Русенският проект е за 10 млн. лева, като ще се инвестира във висококачествена апаратура. През 2011 година по същата програма могат да кандидатстват и общински лечебни заведения, като в Русенска област болницата в Бяла ще кандидатства. Последната е определена от Министерството на здравеопазването като стратегическо лечебно заведение предвид международния трафик и път. Бившият онкодиспансер също ще се включи в това финансиране, за да получи доставка на високотехнологично оборудване. През 2010 и и 2011 година се залага преди всичко на детско здравеопазване. През 2010 година е намерено и осигурено финансиране за включване в имунизационния календар на два нови антигена, които покриват спектъра за противовирусни инфекции при бебетата. Това ще продължи през 2011 година. През 2010 година е постигнато освобождаване на достъпа до здравна помощ и така през 2010 и 2011 година всички лица до 18 години могат да посещават без ограничения личните си лекари и специалистите, което е голяма крачка напред.

През 2011 година по линия на профилактика и превенция на общественозначими заболявания всички мъже и жени над 50 - годишна възраст, които са здравноосигурени задължително трябва да имат осигурен профилактичен преглед за рак на млечната жлеза и рака на простата при мъжете. Изпълнителната власт също съдейства за много проекти и програми.

Недовършената здравна реформа е била постоянно във фокуса на общественото внимание. „Много е трудно да се промени статуквото и да се промени мисленето на хората. Надявам се, че през 2011 година ще успеем заедно – екипът на министерството, екипът на здравната комисия, да довършим окончателно здравната реформа. Такива са ни намеренията. В законодателен план предстои промяна в Закона за здравното осигуряване. Може би вече в средата на 2011 година ще имаме вече категорични и гласувани в Народното събрание текстове относно въвеждането на диагностично свързаните групи и края на клиничните пътеки.”

Светлана Ангелова – зам. – председател на комисията по труда и социална политика в Народното събрание, счита, че тази година е успешна за нея. Приети са редица важни закони – промени в Закона за социално подпомагане, в Закона за интеграция на хора с увреждания, Закона за насърчаване на заетостта, в Кодекса на труда. Един от най - важните законопроекти е бил този за промени в Кодекса за социално осигуряване или т. нар. пенсионна реформа. През последните 2 месеца тя е била част от екипа, занимавал се с преговорите със синдикати и работодатели. Накрая е подписано споразумението за пенсионната реформа със соиалните партньори. Това показа как трябва да се правят реформи у нас т. е. не чрез стачки и „извиване на ръце”, а на масата на преговорите. Само така се вземат оптималните решения за хората, правителство и социалните партньори. През последната седмица възникна известно напрежение във връзка с отпуските за 2010 година. Светлана Ангелова заяви, че се породиха различни спорове за тълкуванията дали тези лица, които не са използвали отпуската си през тази година, я губят или могат да е прехвърлят. Кодексът на труда, в частта, определяща новия режим за отпуските, се обжалваше от страна на КС и Президента. През ноември Конституционният съд се произнесе, че отпада давността за ползване на старите отпуски, но остава 2- годишната давност за ползване на отпуската от 1 януари 2010 година. За да няма напрежение сред хората в началото на 2011 година заедно с експертите от МЗ и социалните партньори ще бъде изготвен и внесен законопроект, който в преходните разпоредби ще премахне тази социална несправедливост, за да могат хората да си ползват отпуската за 2010 година и не я загубят през идната година. От 1 януари 2011 година ще се спазва изискването за ползване на отпуска само в рамките на съответната календарна година, за която се отнася. Само до 10 дни ще могат да се прехвърлят с разрешение на работодателя поради важни неотложни производствени причини.

Даниела Миткова се спря на изпълнението на едно от изпълнените предизборни обещания от ГЕРБ, дадени в началото на мандата на правителството и Народното събрание. България има нов Избирателен кодекс. Това се счита за успех. Неконструктивните критики на оподицията показват, че този Избирателен кодекс не е направен от нас за нас, а идеята е била лошите практики от провежданите досега в България избори да се прекратят. Самият кодекс не е нещо, което не може да се променя. Трудният и тежък процес по създаването на кодекса е бил свързан с дълги заседания на различни работни групи. Взето е превид мнението на експерти, неправителствени организации, Централна избирателна комисия. Започнала е реформата в съдебната система с гласуването на Закона за съдебната власт. Този ангажимент също е изпълнен. За подготовката му са взети предвид мненията на Върховна касационна прокуратура и съд, Висш съдебен съвет и други. През 2011 година предстои да се приложат направените промени.

По думите на г-н Стоилов, екипността е в основата на изпълнението на поетите ангажименти. Постигнатите успехи се дължат на работата под ръководството на народния представител от 19-и МИР - Русе и мажоритарен депутат Пламен Нунев и спазването на дисциплина от всеки, като се знаят правата и задълженията при преследването на целите и изпълнение на задачите. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев е дал преди дни висока оценка за Русе, което означава, че градът го чака по - добро бъдеще в идните години.

Пламен Стоилов подчерта, че не обещавано нищо, но заложеното е направено. Благодарение на ГЕРБ в условията на криза е осигурено финансирането на големи проекти за Русе, като тези за ремонта на централния градски площад, укрепването на бул. „Придунавски”, укрепването на жилищните сгради по ул. „Николаевска”. Въпреки бъркотията в кратък срок е извършено изграждането на кръговото кръстовище край град Бяла. Като постижение за 2010 г. областният управител изтъкна и факта, че вече има Актуализиран документ за изпълнение на Областната стратегия за развитие на Област Русе 2010-2013 г. това е липсвало досега, поради което развитието на областта е било поставено в условията на хаос и анархия. Липсата му до момента е спъвала и развитието на региона. С този документ се възстановява планомерното, правилно развитие на региона. Областният управител изтъкна, че работи добре с всички кметове на общини. На базата на този план ще се прави надграждането.

Г-н Стоилов очерта и приоритетите в работата на Областна администрация – Русе през 2011 г. Сред тях е препроектирането и реконструкцията на ж. п. моста по пътя Русе – Силистра и изграждането на четирилентов изход в посока Силистра. Има осигурено финансиране в рамките на 4 милиона лева. 50 000 лева струва препроектирането и ще бъде осигурено от НКЖИ. В момента се променя проекта в две части - ж. п. и пътна. Има уверенията от АПИ и НКЖИ, че догодина ще се случи това. Догодина се очаква да започне и прединвестиционно проучване на пътя I – 5 Русе – Велико Търново за изграждане на високоскоростен четирилентов път тип Г-20. Това се случва с помощта на областния управител на Велико Търново. Тази крачка е трябвало да се направи от мои колеги от предходни мандати, за да можем сега да строим, отбеляза г-н Стоилов. В рамките на 6 - 8 месеца ще отнеме това проучване. Между 6 и 8 месеца ще отидат за проектиране, така че в края на програмния период ще има готовност. При новия програмен период ще може да започне строителството на нов път, при ново трасе, което ще избегне опасните направления, които са Бяла и разклона за Плевен. Такова проучване ще стартира през 2011 г. прединвестиционно проучване и за пътя I – 2 Русе – Шумен, както и за изграждането на южен обходен път на град Русе. по този начин бул. "България" след 2014 година ще остане вътрешна градска улица.

Приоритети в работата на Областната администрация ще останат концесиите на летището край с. Щръклево, на части от Пристанищен комплекс – Русе, както и разработването на проекти по линия на Дунавската стратегия.

Пресконференцията завърши с коктейл.

понеделник, 27 декември 2010 г.

Клуб „Образование” към ГЕРБ – Русе дари децата от Дом „Райна Гатева”

Клуб „Образование” към ГЕРБ – Русе дари днес /23 декември 2010 година/ по повод настъпващите Коледа и Нова година децата от Дом за деца лишени от родителски грижи „Райна Гатева” в Русе. Детско шампанско с различни вкусове ще могат да опитат навръх празниците малките момичета от специализираното социално заведение в града. Директорът Клара Лакова прие с благодарност дара, който не е първи от клуба. В знак на признателност децата пяха и декламираха песни и стихове, свързани с Коледа и Нова година.

сряда, 22 декември 2010 г.

Общинският съветник от ГЕРБ Веско Маринов сурвакан в ЦДГ „Райна княгиня”

Общинският съветник Веско Маринов бе скъп гост на днешното тържество /22 декември 2010 година/ по повод Коледа в ЦДГ „Райна княгиня” в град Мартен. Най-малките мартенчани се събраха в празнично украсения салон, за да посрещнат Дядо Коледа. За да му покажат колко послушни са били през годината, че са написали писма с желания за подаръци те пяха и танцуваха пред него и помощниците му – Джуджанка и Снежанка. Специален поздрав бе Коледният рок, който накара дори белобрадия старец да заиграе.

След раздаване на подаръците, по стара традиция общинският съветник от ГЕРБ Веско Маринов бе сурвакан за здраве. Той благодари за пожеланията на малката сурвакарка и според обичая я дари с пари.

Самият Дядо Коледа на тръгване не пропусна да даде подарък и на общинския съветник.

178 са малчуганите, от които 35 са във филиала в Сандрово. Децата са разпределени в 6 градински и 1 яслена групи. Преподавателите са 12 в 6-те групи. Музикален педагог и медицински сестри в яслата допълват състава на колектива. Преди 3 години е завършена газификацията на котелното, което осигурява и топла вода. През следващата година е газифицирана и кухнята. Сега тя е изключително модерна, като отговаря на НАССР системата.


четвъртък, 16 декември 2010 г.

Общинският съветник от ГЕРБ Веско Маринов помага за просперитета на Мартен

Още преди встъпването си в длъжност като общински съветник Веско Маринов е съпричастен към съдбата на своите съграждани от близкия до Русе град Мартен. Преди 3 години в новото си качество той получава възможност да помага още по – активно за просперитета на Мартен. И го прави. Малко преди края на годината е време за равносметка и г-н Маринов посочи само някои от акцентите в своята работа на място.

За около 20 дни през тази година е направен частичен ремонт на храма „Свети Георги”. Отец Янко изказа своята благодарност днес /14 декември 2010 година/ за доброто дело, в което са помогнали още Евгени Енчев и Свилен Димитров – симпатизанти на най – голямата дясна политическа сила в Русенска област. И показа къде е извършен ремонта на улуците на покрива, за да не тече в храма. Същите са боядисани. Частично е измазана цялата сграда отвътре и отвън предвид плачевното и състояние досега. Близо 2300 лева лични средства са вложени в начинанието. За пролетта на следващата година е оставено освежаването и боядисването на църквата отвътре и отвън, както и изграждане на вътрешно стълбище към балкона на църквата. Вътре ще се обособи стая за архив и обслужване на миряните. В двора на божия храм вече е извършено почистване на растителността и посаждане на нови дървета чимшир и лози.

Основно училище „Отец Паисий” е другото място, което постоянно привлича вниманието на съветника. Новият директор Блага Найденова е инициативна личност, която е променила немалко за няколкото месеца, откакто заема този пост. Сред първата и работа още в летните месеци е да почисти от растителност двора на училището. Това веднага печели одобрението на жителите, които видат, че по този начин клоните на дърветата няма да увреждат и фасадата при силен вятър, както досега. Въпреки финансовите ограничения са взети мерки да бъде подменена частично дограмата, като се готви проект за цялостно саниране на учебното заведение. Понастоящем с помощта на г-н Маринов са намерени средства за ремонта на покрива, а също така и на единия от трите физкултурни салона. В големия са поставени нови осветителни тела, подът и стените са боядисани, но има още какво да се прави. Същото важи и за салона, където играят най – малките.

Обновени са и санитарните възли – с нови плочки, ВиК и ел. инсталации, дограма, мивки и коалетни чинии. Голямо гордост на училището са ремонтираните коридори. С помощта на г-н Маринов е възстановен голям стенопис, който изобразява патрона на училището досами входа.

Предстои подмяна на старите чинове с нови маси и столове. Обособено е място за хранене на малките.

В двора също ще се постави допълнително осветление, за да могат децата и младежите да ползват спортната площадка и във вечерните часове при горещо лято.

Плановете са амбициозни, като надеждите са за отпускане на достатъчно средства, включително и от общинския бюджет. Сега в учебното заведение учат 230 ученика. През миналата година те са били 214. За съжаление нямат училищен автобус за пътуващите от други села.

В детската градина също се полагат грижи за най - малките мартенчани. 178 са малчуганите, от които 35 са във филиала в Сандрово. Децата са разпределени в 6 градински и 1 яслена групи. Преподавателите са 12 в 6-те групи. Музикален педагог и медицински сестри в яслата допълват състава на колектива. Преди 3 години е завършена газификацията на котелното, което осигурява и топла вода. През следващата година е газифицирана и кухнята. Сега тя е изключително модерна, като отговаря на НАССР системата.

С помощта на Веско Маринов е ремонтиран покрива, за да не тече в занималните и спалнята на децата. Всяка година съветникът присъства на всички новогодишни празници и дарява детската градина. Винаги има елха в дар за всички малки. За други празници В. Маринов се грижи да се предоставят играчки и лакомства на децата. Очакванията за идната година са да бъде завършена другата част от ремонта на покрива в Мартен и филиала в Сандрово. По този начин няма да се похабява създаденото. Наред с основните приоритети се мисли за облагордяване на двора и подобряване на охраната предвид големината на детското заведение и ограничаване на вандализма спрямо оградата и посажданите нови дървета.

сряда, 15 декември 2010 г.

Общинските съветници от ГЕРБ в Русе дариха над 80 коледни елхи

Общинските съветници от ГЕРБ в Русе заедно с членове и симпатизанти на най - голямата дясна партия в региона направиха днес /13 декември 2010 година/ голямо дарение. Над 80 големи елхи бяха предоставени на училища и детски градини в града. Лично председателят на Общински съвет - Русе доц. Васил Пенчев се включи в инициативата и отдели от времето си, за да навести СОУ "Васил Левски", ОУ "Алеко Константинов", ЦДГ "Снежанка", ЦДГ "Звездица", ДМСГД и др.


вторник, 14 декември 2010 г.

С подкрепата на ГЕРБ се проведе бриджтурнир в Русе

Областното ръководство на ГЕРБ в Русе и областният ръководител на най - голямата дясна партия в региона Пламен Нунев подкрепиха финансово организацията, провеждането и осигуриха наградния фонд за бриджтурнир в Русе. Той се състоя на 12 декември 2010 година в клуб „Пъзела” в Русенския университет. Организатори на турнира на името на Владимир Ненов бяха създателите на бриджклуб „Русе”. Участие в турнира взеха бриджори от Русе, Варна, Разград, Исперих, Попово. Победители станаха Румен Косатев и Динчер Мухаремов. Русенци триумфираха като победители в отборния турнир.

вторник, 7 декември 2010 г.

Народният представител Пламен Нунев поздрави абсолвентите от ВУ „Земеделски колеж” – филиал Русе

Днес /6 декември 2010 година/ в пълната голяма зала на Доходно здание се състоя тържествена церемония, на която бяха връчени дипломите на петия випуск на Висше училище „Земеделски колеж” – Пловдив, филиал Русе. Гости на тържеството бяха народните представители от ГЕРБ и "Атака" в 19-и МИР - Русе Пламен Нунев и д-р ик. Любомир Владимиров, трима народни представители от област Велико Търново, областния управител Пламен Стоилов, председателят на Общински съвет - Русе доц. Васил Пенчев, зам.-кметът на община Русе Володя Кенарев, ректорът на РУ "Ангел Кънчев" проф. Христо Белоев, кметове на населени места, ръководители на държавни структури в Русенска област, абсолвенти. Приветствие отправи доц. Димитров, а след това - народният представител Пламен Нунев, областния управител и други официални гости. За първи път ВУЗК днес наред с промоцията на 350 абсолвенти, от които 19 отличници, се удостоява проф. К. Василев с престижно звание.

Народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР–Русе Пламен Нунев приветства присъстващите с думите:

«Скъпи преподаватели, администрация и абсолвенти на Висше училище „Земеделски колеж” - Русе,

Приемете сърдечните поздрави на народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе по повод завършване на висшето образование на поредния випуск на Висше училище „Земеделски колеж” - Русе.

Скъпи абсолвенти,

Докато изминавахте своя път в Земеделския колеж вие научихте не само ценни уроци, но също така израснахте като мотивирани, трудолюбиви и амбициозни млади хора в реалния живот.

Да бъдеш успешен студент и впоследствие преуспял професионалист се базира на лична мотивация, дисциплина, способност да работиш усърдно и най-вече да си убеден, че ще постигнеш целите си. Вие се борихте да излезете от черупката, която всекидневието и тревогите създават около нас, да разширите своя мироглед и да бъдете толерантни към мненията на другите хора, тъй като те често са израз на различен опит, от който черпите знания. Обучението ви в Земеделския колеж със сигурност е огромна стъпка напред към постигането на тази цел. Това е мястото, където вие открихте отговора на много въпроси, които са от съществена важност не само за нас, но и за всеки, който е свързан с огромното разнообразно общество под крилото на висшето училище.

Вие имахте късмета да бъдете обучавани от лектори, които излизат от конвенционалните подходи и се стремят да са в крак с техните колеги в Европейския съюз и по света. Всички вие заедно вървяхте в правилната посока към висококачествено образование.

Бихме искали отсега нататък да покажете на практика на хората от Русенска област и България, че образованието, което получихте, е на високо равнище.

Геният, това е 1 процент вдъхновение и 99 процента усилие, е казал Томас Едисън, осветявайки пътя на бъдещите поколения. Това е не само философия, това е начин на живот. Приложена в реалния свят, тя със сигурност гарантира успех.

Вярваме, че Земеделският колеж ви е подготвил за конкуренцията на международно ниво и това ви кара да се чувствате малка, но все пак важна част от Обединена Европа!

„Не се опитвай да бъдеш преуспял човек; опитай се да бъдеш достоен човек.” – това са думи на Албърт Айнщайн – един от най-великите умове в света на науката. Ето защо заслугите, изписани на стената, не ни правят почтени човешки същества.

Произходът и обстоятелствата може да са повлияли на това кои сме, но не са отговорни за това кои ще станем. Тези думи придобиват смисъл само когато ги преживеем. Смятаме научихте, че е много важно да не се предавате когато събитията не се развиват толкова добре, колкото сте очаквали в началото. Най-важното е да бъдете търпеливи и да продължавате напред, защото ще се почувствате вътрешно удовлетворени, единствено когато сте устремени към успеха. А куражът е основна част от способността да се стремиш към величие и наистина да го постигнеш.

Затова дерзайте и на добър път!”

Народният представител Пламен Нунев участва в дискусия с младежи в Русенския университет

Министърът на външните работи Николай Младенов говори днес /6 декември 2010 година/ пред студенти от Русенския университет по актуални външнополитически теми. Това той стори в присъствието на ректора на Русенския университет проф. Христо Белоев, който на именния ден на министъра го удостои с кристален знак на висшето учебно заведение, както и редица други дарове. На лекцията присъстваха още народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР-Русе Пламен Нунев, областният управител Пламен Стоилов, председателят на Общински съвет - Русе доц. Васил Пенчев, преподаватели и студенти. В края на близо 2 – часовата среща с ръкопляскания бе прието предложението на народния представител, по чиято инициатива дойдоха в града ни много представители на Министерски съвет. За да бъдат запознати с актуалното състояние и плановете на всяко министерство, г-н Нунев изложи идеята си всеки месец в Русенския университет да гостува министър за участие в публична дискусия.

понеделник, 6 декември 2010 г.

Арт секцията на ГЕРБ организира забавно честване за Коледа в Русе

На 5 декември 2010 година /неделя/ по повод Коледа в Русе се проведе забавно честване. То бе открито от председателя на Общински съвет – Русе доц. Васил Пенчев. В 11 във фоайето на Доходното здание дойдоха малки и големи жители на Русенска област, които заедно представиха таланта си в 3 пункта. Веселбите започнаха с голямо „влакче”. До 13 часа продължиха състезателните игри с участието на цели семейства, място за изява на творческите способности и място за представяне таланта на всяко дете. ПП ГЕРБ раздаде награди на участниците в събитието.

четвъртък, 2 декември 2010 г.

Народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе участваха в откриването на новото кръгово кръстовище преди моста на Бяла

Днес /30 ноември 2010 година/ по обед министър - председателят на България Бойко Борисов откри кръговото кръстовище преди моста на Бяла. Лентата прерязаха народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Пламен Нунев, премиерът и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Това стана в присъствието на народния представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Светлана Ангелова, председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Божидар Йотов, областния управител Пламен Стоилов, кмета на община Бяла Юрий Симеонов, председателя на УС на българската асоциация "Пътна безопасност" Николай Иванов, кметове на съседни общини, населени места, общински съветници, ръководители на държавни структури в региона, стотици граждани. Г-н Борисов плисна менче с вода върху асфалта, за да не се случват повече катастрофи там и добра дълготрайна експлоатация на съоръжението. По стара традиция гостите бяха почерпени с хляб и сол от местни момичета в народни носии.

Кметът на община Бяла каза, че е щастлив в днешния ден, 7 дни преди отбелязването на 4 години от трагедията на моста, където загинаха 18 граждани, да се открие това пътно съоръжение. "Сами се убеждавате в няколкото дни, през които това съоръжение работи, ползата от него е голяма", посочи кметът. Изказано бе пожелание да се ползва това съоръжение и да се продължи в посока Русе на пътя. Кметът благодари на изпълнителите, на г-н Нунев и г-н Плевнелиев.

Председателят на УС на българската браншова асоциация "Пътна безопасност" Николай Иванов връчи на Божидар Йотов документите за дарение във връзка с подобряване безопасността на пътя Русе - Бяла. Асоциацията се стреми да подпомага държавата в изграждането на безопасна инфраструктура. За да е обектът безопасност е необходим 1 %, а за изграждането му - 99 %, отбеляза в словото си Иванов. Тази асоциация се надява с дарението да се намалят жертвите и пострадалите от ПТП в района.

Росен Плевнелиев посочи, че налице днес е дадено обещание и изпълнен ангажимент. В срок, качествено до последния ден е работено в името на гражданите на държавата. Така е било на пътен възел "Качица", на бул. "Брюксел", така се е случило на Околовръстното шосе на София,така е и днес тук. "Това правителство поема ясни ангажименти и доказва, че ги изпълнява. И, преди всичко, слушаме думата на експертите, защото те са тези, благодарение на които строители, мениджъри, проектанти, тази държава ще върви напред." Техният принос е в оценката на ситуацията - преминаване на 2200 тежкотоварни камиона за 48 часа през участъка. Те са излезли с конкретни ангажименти, като всичко препоръчано е изпълнено. Поставени са знаци, указващи навлизане в населено място, за концентрация на ПТП, за специален режим, за дълъг и опасен наклон, специални маркировки, мигащи и бягащи светлини, съоръжения, които да намаляват скоростта и да помагат на камионите при проблем да се отклонят на безопасно място. Поставено е осветление. Дотук са вложени 3.5 млн. лева, като предстои етап 2 - разширение на пътното платно до четири ленти в посока Русе по всички изисквания с още 3.1 млн. лева.

Росен Плевнелиев изтъкна още, че утре ще се обяви старт на тръжната процедура за магистрала "Марица". "Един лев не сме жалили, за да може това, което експертите казват, да е максимално сигурно. Но срещу човешката глупост само Господ може да помогне", отбеляза премиерът. Ангажиментът е изпълнен. А същевременно е направено петорно осигуряване по най - съвременните изисквания за безопасност на пътни съоръжения. Той а наредил да се донесе трева, за да се озелени цялото кръстовище в средата и кметът да има грижата за поддръжката.

Министър - председателят връчи официално разрешението за ползване на съоръжението на Божидар Йотов.

Пътното съоръжение е част от обект: „Рехабилитация на път І-5 Русе-Бяла-Велико Търново от км 50+573 до км 52+764 и кръгово кръстовище при км 51+930”. Възложител на обекта е Агенция „Пътна инфраструктура”, а изпълнител - консорциум „Пътно поддържане - Бяла”. Стойността на новото кръгово кръстовище е 3.5 млн. лв., а средствата са осигурени от републиканския бюджет. За 2 месеца и 5 дни обектът е изпълнен, като буквално до последните часове е извършвана работа по монтажа на сигналните светлини над предупредителните табели. Така обещанието, поето на 25 август при първата копка с участието на министър Плевнелиев и народния представител Пламен Нунев, се осъществи.

сряда, 1 декември 2010 г.

Народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе участваха в откриването на ремонтирания участък от ул. „Николаевска”

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и кметът на община Русе Божидар Йотов прерязаха днес /30 ноември 2010 година/ следобед лентата на възстановения участък от ул. "Николаевска" /при кръстовището с бул. "Скобелев"/. Това стана в присъствието на народните представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Пламен Нунев и Светлана Ангелова, областния управител Пламен Стоилов, зам. - областния управител Иван Григоров, председателя на Общински съвет - Русе доц. Васил Пенчев, заместник - председателя на ОбС - Русе Веско Маринов, директора на Областно пътно управление - Русе Минчо Минчев, общински съветници и ръководители на други държавни структури в региона. /на снимките/

В словото си министърът изтъкна, че е щастлив, защото за втори път в един ден се доказва, че поетото преди месеци обещание е изпълнено. Огромна работа е свършена от експертите на място, добави той. Въпреки кризата държавата е реагирала адекватно, когато има смисъл и когато е въпрос на национални приоритети.

До края на следващия месец той ще бъде отново в града. Надеждите му са да бъде приключен и Водния проект на Русе съвсем скоро въпреки забавянето по един от лотовете. Изказана бе надежда, че съвсем скоро ще започне проектирането на скоростните пътища Русе - Велико Търново и Русе - Шумен. До няколко месеца трябва да се направят проектите, за да може с помощта на новите оперативни програми да започне строителството през 2014 година. Скоро ще се говори за конкретни проекти и по Дунавската стратегия.

Ремонтът се реализира по проект „Укрепване на улично платно, тротоари и общинска инфраструктура в района на кръстовище на ул. Николаевска и бул. Скобелев”. Строително-монтажните работи се финансирани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/.

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет /МКВПМС/, Община Русе и ВиК-Русе. Общата сума е в размер на 1 044 000 лева, от които 600 000 лева са осигурени от МРРБ, 363 000 лева от МКВПМС и останалите от Община Русе и ВиК.

Със средствата от министерството бяха извършени укрепителните работи пред сградите на жилищните домове и молитвения дом /Джамията/, пилотно укрепване на целия пропаднал участък и засипване и трамбоване със сух льос. Средствата от МКВПМС целево бяха насочени за възстановяване на пътното платно и тротоарите. Община Русе със свои средства изгради нов канал, канални отклонения и кабелна инфраструктура. ВиК изгради нов водопровод и водопроводни отклонения към жилищните домове. Замерванията на деформациите продължават и в момента, за да е сигурно, че процесите на пропадане на земна маса са овладени. Изпълнител на обекта бе фирма „Дунав”, а ремонтите дейности бяха извършени за пет месеца.

Строително-монтажните работи бяха проведени в следната последователност:
- Фондиранане на компрометирания участък;
- Укрепване на фасадите на молитвения дом и жилищата;
- Изгребване на компрометираната почва;
- Засипване със сух льос;
- Изграждане на канал и водопровод на съответните нива;
- Изграждане на кабелна инфраструктура;
- Асфалтиране на пътното платно и тротоарите.