сряда, 26 август 2009 г.

ГЕРБ-Русе се запозна с проблема на потъващите къщи на ул. Николаевска

На 26 август по обед в кабинета на кмета на община Русе Божидар Йотов ще се проведе среща между него и гражданите от потъващите къщи и джамия на ул. "Николаевска". Предстои емоционална дискусия предвид факта, че 6 месеца община Русе бави издаването на констативни протоколи за случилото се в района потъване на частни жилищни сгради и втората джамия в града - паметник на културата /сега запечатана и неизползваема/. Всъщност всичко започва в началото на годината /малко след националния празник 3-и март/, когато спукан водопровод на ВиК - Русе предизвиква бърз процес на улягане на земни маси и построените върху тях сгради в района. Предприети са мерки по проучване процеса, геологически изследвания след сондажи, укрепване на зданията с метални профили отвън за близо 160 000 лева. Други 300 000 лева са отпуснати... за асфалтиране и ремонт на тротоарите. В същото време бившият общински съветник Б. Балканджиева, която е работила в община Русе точно в областта на строителството, е силен изразител на волята на хората там. Тя е и най - компетентна сред засегнатите, за да вземе отношение по темата пред народния представител от 19-и МИР - Русе Пламен Нунев, който днес следобед /23 август 2009 година/ се срещна с живущите в къщите и мюфтията.

При разговора с хората г-н Нунев оповести, че са факт 2 проекта. Единият е за въпросните 300 000 лева за ремонт на уличната мрежа в сегашния и вид. В същото време водопроводът е изнесен отвън по тротоара, а тръбите за канализация с оранжев цвят така и не са свързани с къщите. Опасенията на хората там са, че през зимата ще замръзнат. Движението сега е спряно, но при пускането му ще продължи събарянето на къщите. За да се увери със собствените си очи какви са пораженията г-н Нунев обиколи етажи в сградите и бе потресен от видяното. Буквално всеки ден обитателите на къщите рискуват да загинат, но няма къде да отидат. Някои плащат за квартира докато къщите им пустеят. Други на собствен риск живеят в тях.

Другият проект е за 1 950 000 лева и включва укрепване с пилоти на пътя пред къщите във вертикала, подмяна на водопроводната и канализационна мрежа, трамбоване, ремонт на пътния участък. Но без ремонт на къщите, които са частна собственост и държавата няма правно основание да даде пари за тях. В същото време те продължават да се деформират бавно. Вариант за собствениците е да съдят ВиК за причинените вреди и чрез исковете си да обосноват претенцията за възстановяването им. Така евентуално биха получили пари. Процедурата обаче е трудна и дълга през 3-те инстанции. Някои от тях са загубили вяра в община Русе, тъй като не им дава констативни протоколи за причинените вреди, за да потърсят средства поне от застрахователите. Последните сега не искат да дадат и стотинка без надлежен документ.

Освен личен ангажимент да направи всичко възможно за бързото раздвижване на съответните отговорни за решаване на проблема, г-н Нунев декларира и други вече сторени неща. Проведена е среща с министъра на регионалното развитие и негов заместник, като са им дадени съответните документи, описващи проблема и извънредната ситуация. Решението ще се търси бързо и до зимния период въпреки пасива от 70 милиона лева в МРРБ. Тази седмица представител на община Русе ще бъде повикан при министъра за докладване положението към момента. След още 1 седмица в Русе пристига зам. – министър на регионалното развитие, за да огледа на място района.

Паралелно с това ще се въздейства върху общинска администрация - Русе час по - скоро да издаде въпросните констативни протоколи, за да не бъдат засегнатите в патова ситуация като досега и се чудят към кого да се обърнат за помощ.

събота, 22 август 2009 г.

Празник на ябълката

На 22 август 2009 година /събота/ в село Езарх Йосиф, община Борово, Русенска област, се проведе Празник на ябълката. На събитието присъстваха заместник -министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев, Светлана Ангелова, народен представител от Разград, областният управител на област Русе Пламен Стоилов и новият му колега от Разград, общински съветници от област Русе, кметът на община Борово д-р Иван Попов и неговият заместник Божидар Янков и кметове на населени места от област Русе, ректорът на Русенския университет доц. Христо Белоев, бившият ректор проф. Атанас Митков, директорът на Д РСЗ – Русе. Техен домакин бе кметът на селото Илия Данев, който ги посрещна с „Добре дошли”, питка и сол по стар български обичай в центъра на населеното място.

Денят започна с кръгла маса „Проблеми на земеделието” с участието на зам. - министъра на земеделието и храните Цветан Димитров. Тя бе открита от народния представител Пламен Нунев, който предостави думата на зам. – министър Димитров. Пред събралите се растениевъди, пчелари, животновъди и др. стопани министърът очерта стореното за отминалите 20 дни, приоритетите в управлението и тежката ситуация у нас.

Той изтъкна , че в сектора трябва да има ред, като правилата следва да важат за всички. Много са потърпевшите сега, защото законите не са се прилагали еднакво спрямо всички, а на гражданите не винаги е давана пълна и точна информация. Предстои промяна в нормативната база. С Постоянната комисия по земеделие в Народното събрание е договорено да се подготвят промени в Закона за общата организация на пазарите, за животновъдството и пр. Ще бъде изготвен и нов Закон за браншовите организации в земеделието и животновъдството.

Предприемат се антикризисни мерки, защото сектора е в тежко състояние, особено по отношение на животновъдството. Проведени са срещи с представители на Европейската комисия и са договорени национални доплащания. Преди 2 дни е получено разрешение от ЕК за това. До края на годината българските земеделци ще получат полагащите им се пари. Ориентировъчната дата е 16 октомври. Спънки съществуват предвид слабата организация в Разплащателната агенция досега.
Животновъдите ще получават средства на глава добитък За уточняване броя на животните и актуализирането му ще бъде създадена единна информационна система, обхващаща и други служби в рамките на министерството. За 2 месеца ще се реши казус, неразглеждан от 10 години. Софтуерни специалисти са дали няколко решения, които до края на годината ще се изпълнят, за да заработи системата.

Оказа се, че нито е обявена обществена поръчка, нито е извършено ортофотозаснемане както трябва. А България е поела ангажимент да обнови до 30 септември ортофотокартата си поне на 40 %. Разбира се, сега е намерен начин това да стане с няколко пъти по – малко пари.

МЗХ е решило да постигне дерогация на срока за фермите, произвеждащи мляко не по стандартите на ЕС. Отлагането е за 18 месеца. В противен случай още догодина е трябвало да се закрият 80 000 ферми.

При дискусията с представители на различните сектори зам. – министърът подчерта, че по отношение на пасищата законодателството ще се промени, защото е твърде объркано. Ще се преразгледат договорите за наеми, защото някои са спорни. Повод дава и казус в община Ценово. Сега в България се използват само 4 – 5 милиона декара пасища при 18 млн. налични.

В момента над 10 000 проекта са буквално заринали централното звено на МЗХ в София по различни мерки. Там работят към 30 служители. Сега те гледат проекти, подадени през месец август 2008 година. Задачата им е до Нова година да наваксат. Същевременно ще бъде постигната децентрализация, за да може проектите да се приемат и обработват и в областните структури по места.

Обсъдени бяха и промените на пчеларите. Бюджетът за тази година в тази сфера и изразходен на 140 %. Големият интерес налага да се изтегли ресурс от идните 3 - 4 години, за да се кандидаства за ново финансиране. Пчелари настояха да се създаде акредитирана лаборатория за проверка качествата на пчелния мед.

Зам. – министърът оценява ролята на науката и институтите в земеделието и животновъдството, но не по начин науката сама да определя приоритетите си. Практиката да се работи без да се отчитат реалните потребности на производителите в институтите ще бъде спряна.

Предстои промяна и в програмата за развитие на селските райони след Нова година. Там ще се акцентира на запазване и възраждане на традиционен български поминък, заленчукопроизводство, животновъдство.

Събитието продължи на открито по обед с изпълнение на певческа група „Детелина”/с. Екзарх Йосиф/. Водещите разказаха накратко историята на празника и ролята на ябълката в човешкия живот. Оказа се, че от 44 акредитирани у нас сорта ябълки в селото се отглеждат половината. Кметът Илия Данев представи гостите на празника и даде думата за официално откриване на празника от областния управител – г-н Пламен Стоилов. Зам. – министърът получи специален дар от кмета на Борово – икона на Св. Иван Рилски. Концертната програма продължи с участие на състави и индивидуални изпълнители от Общински детски център за култура и изкуство – Русе.

Кулминацията на деня бе представяне на изложба на ябълки от местни производители пред читалището, като всеки получи възможност да дегустира вкусните плодове.

В края на честването гостите разгледаха музеите на открито в центъра на Екзарх Йосиф. Първият от тях е посветен на селското стопанство, бита и традициите през 19 – и и 20-и век в района. Вторият представлява истинска зоологическа градина с екзотични видове като камила, понита и пр. Третият е посветен на бойната слава на селото.

петък, 14 август 2009 г.

Народните представители Десислава Атанасова и Светлана Ангелова се срещнаха с кметове от община Сливо поле.

На 14 август 2009 година /петък/ народни представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе –Десислава Атанасова и Светлана Ангелова се срещнаха с кметове на населени места и общински съветници в община Сливо поле.

Гостите бяха посрещнати от домакините на срещата – кметът на община Сливо поле Георги Големански и председателя на Общински съвет – Сливо поле Валентин Атанасов.

8 кмета изложиха своите проблеми. Това бяха представителите на селата Малко Враново, Борисово, Ряхово, Бабово, Голямо Враново, Стамболово, Юделник и Кошарна.

Общ проблем за всички се оказа закриването на селските сметища и невъзможността да се извозват отпадъци без нужната техника и съдове на големи разстояния.

Друг проблем е намаляващото и застаряващо население, както и свързаните с това социални проблеми – изплащане на пенсии, снабдяване с лекарства, обслужване от лекари, фелдшери и зъболекари.

От Юделник отново повдигнаха въпроса за сухото дере, преминаващо в средата на селото, където се чакат пари за премахване предпоставките за наводнения. Последното голямо природно бедствие, засегнало къщите на много граждани е било през 2005 година.

Г-н Големански представи стореното от община Сливо поле по отношение на инфраструктурни проекти и финансирането им по оперативни програми.

Народните представители поеха конкретни ангажименти за помощ или съдействие пред други държавни институции. И напомниха, че този вид срещи ще се осъществяват всеки месец с ръководствата на 8-те общини в Русенска област, за да се види къде и какви въпроси възникват впоследствие.

сряда, 12 август 2009 г.

Пламен Стоилов е новият областен управител в област Русе

Днес /12 август 2009 година/ Министерски съвет определи областните управители на 18 области в Република България. Сред тях е област Русе. За областен управител е определен Пламен Пасев Стоилов. 47 – годишният русенец е висшист. Завършил е ВНВУ “Васил Левски” - гр. Велико Търново и Стопанска академия “Димитър А. Ценов” - Свищов. Със златен медал завършва средно образование в СОУ „Христо Ботев” – гр. Русе.

Професионалната му кариера е свързана с българската армия и сферата на сигурността.

Владее български, руски и английски език. Женен, с едно дете.