сряда, 13 април 2011 г.

Ин - витро форум се проведе в Русе на 11 април

Днес в Русе се провежда ин – витро форум. Събитието се оказа от изключителен интерес за гражданите, като залата на информационния център "Европа директно" в Русе се оказа тясна за желаещите да чуят «светила» от родната наука, сред които д-р Стаменов от клиника «Надежда» /на снимка 1/, д-р Тимева, от клиника «Щерев», д-р Бойчев от Тутракан, доц. Конова от Плевен и д-р Димов от Шумен. Местни лекари и акушер – гинеколози също са поканени. Сред тях са д-р Кунев и др. Всеки от тях направи кратко представяне от 16 часа на работата на екипите си и отговори на поставени въпроси. Основен организатор е фондация “Искам бебе” с регионален координатор Мариета Волф при подкрепата на областната структура на Жени ГЕРБ - Русе.
Една по – различна изложба ще бъде открита днес в Русе. Официалното откриване на фото – изложба под надслов „Ангели в мисия…. продължение“ ще се състои във фоайето на Доходното здание от 18 часа. Народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Даниела Миткова е специален гост на събитието. Тя приветства присъстващите заедно с кмета на община Русе Божидар Йотов. Поздравителен адрес изпрати председателят на ПК по здравеопазване в Народното събрание и русенски депутат Десислава Атанасова. Той бе представен от представителя на областната структура на Жени ГЕРБ Деница Аспарухова. Всички желаещи могат да видят близо 50 фотографии на Калина Арсова на деца заченати ин витро. Всички събрани средства от продажбата на снимките и редица ръчно изработени чанти и др. предмети ще бъдат предоставени за лечение на двойки с репродуктивни проблеми в Русе. Всеки фотос се продава на стойност от 100 лева.

Първата снимка бе закупена от съпругата на кмета на община Русе, а втората - от Жени ГЕРБ - Русе. Подкрепа за проекта оказва и Nivea Baby. Фондацията има мобилен информационен и психологически център. През следващия месец ще започне работа постоянна група за психологическа помощ на жени с проблемно забременяване. Провеждат се обаче неформални срещи в кафене на русенски търговски център. Засега не се знае какъв е обхвата на проблема в Русе, защото няма много репродуктивни специалисти. Това налага гражданите да ходят в други населени места. А има жени с по 1 – 2 науспешни опита. Една от тях вече има положителен тест, което е обнадеждаващо. В Русе фондацията е потърсила възможност с помощта на Жени ГЕРБ и за ползване на общинско помещение под наем. Там веднъж седмично ще се събират групи за психологическа помощ. Очаква се отговор до края на тази седмица.


Няма коментари:

Публикуване на коментар