неделя, 17 май 2009 г.

ГЕРБ-Русе представи програмата в областта на селското стопанств

Над 100 земеделски и млекопроизводители, пчелари и др. от цялата Русенска област се включиха в представянето на програмата в областта на селското стопанство на ГЕРБ в село Екзарх Йосиф. На събитието присъстваха областниът ръководител на ГЕРБ Пламен Нунев, организационният секретар Десислава Атанасова, представители на областното ръководство и общински съветници от общините на региона, кметове на населени места.

Домакини на представянето бе кметът на Екзарх Йосиф И. Данев и кметът на община Борово д-р Иван Попов. Експертната комисия по земемеделие и гори на ГЕРБ бе представена от д-р Найденов – неин ръководител, Преслав Борисов – член на комисията и кандидат за евродепутат, доц. Георги Костов – ръководител на катедра «Лесовъдство» в Лесотехническия институт и член на комисията, Цветан Димитров – експерт по земеделие.

Д-р Найденов първи представи участниците и набеляза основните аспекти от програмата. По думите му отрицателното салдо на България при търговията с храни за 2007 година е било 400 млн. Лева. През 2008 година салдото е отрицателно и е на стойност 202 милиона лева. Като илястрация на тежкото положение в селсото стопанство бе посочено, че именно то е позволило на България да изплати репарациите, наложени и след двете национални катастрофи и двете Световни войни. Сега шопската салата - посочена като традиционна българска храна, вече не се прави от местни продукти, а от турски домати, македонски краставици, чушки от Иран и т. н. Заради кражбите при управлението на парите от ЕС са замразени парите от САПАРД. При положение, че ЕС отделя близо 44 % от бюджета си за селско стопанство у нас този процент е много нисък. Управляващите отказват да излязат на публичен дебат с експертите на ГЕРБ в тази област, защото се страхуват от загуба. И защото няма какво да кажат за невъзможността да се усвоят на 5 млрд. евро до 2013 година. Заради некоректни бенефициенти, разминавания между реално съществуващи площи и глави добитък, има опасност от «орязване» на финансирането от ЕС по различните програми. В същото време в световен мащаб има дефицит на хранителни продукти – Индия и Китай. България не може да се възползва от тези възможности и увеличи производството си. Има алтернатива за заетост на освободените от производствата в градовете на село.

За да се случи промяна обаче следва да се реаорганизира ръководството в системата.

ГЕРБ има готови законодателни пакети, които веднага ще внесе за гласуване в Народното събрание при съставяне на самостоятелно правителство. Така ще се избегне порочната практика с десетки поправки на сегашните нормативни актове – Закон за земеделските земи – 64 пъти поправян, Закон за горите – 27 пъти поправян.

Още един път бе напомнена опасността до края на тази година от 96 000 производители на мляко у нас да останат не повече от 3000 до края на годината. При декларирани 29 млн. декара ливади и пасища няма открита процедура за ползване на близо половината.

Доц. Костов на свой ред напомни за изчезващите пари от добитата всяка година 1.5 млн. м3 дървесина. За опазване на горите той предложи конкретни мерки.

Предмет на дебат станаха конкретни проблеми на земеделски и млекопроизводители, пчелари. Те получиха компетентни отговори, като в края на събитието експертите оцениха високо познанията и нивото на водения диалог.

Няма коментари:

Публикуване на коментар