неделя, 19 юли 2009 г.

ГЕРБ–Русе уважи честването по повод 141-а годишнина от преминаването на Дунава от четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа в село Новград

Депутати от 19-и МИР – Русе и представители на областното и общинското ръководство на ГЕРБ – Русе уважиха честването по повод 141-а годишнина от преминаването на Дунава от четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа в село Новград /община Ценово/ на 18 юли 2009 г.

Събитието започна в късния следобед на брега на Дунава, където за първи път стъпват българските революционери. Народните представители Пламен Нунев, Светлана Ангелова и Даниела Миткова поднесоха венци и цветя заедно с «гербер»-и от общинските структури в Ценово и Иваново на паметника. Тодор Асенов – кмет на Новград припомни по – важните моменти от подвига на предците ни по пътя към Бузлуджа на присъстващите гости, сред които бяха и консулът на Руската федерация в Русе Н. Хохлов, зам. – кметът на община Ценово Красимир Танев и др. Тодор Нейков – внук на един от водачите на четата Марин Нейков, със сълзи на очи при приветствията на събралото се множество граждани.

По–късно официалните лица бяха поканени да разгледат музейната сбирка на село Новград, както и да се включат в тържественото отбелязване на паметната дата на площада в селото. Народни танци и възстановка на случилото се преди близо век и половина бяха представени пред читалището.

От името на народните представители и ГЕРБ членът на областното ръководство Минчо Минчев каза пред стотиците граждани:

Уважаеми жители на община Ценово,

Скъпи гости,

„Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!” Тези паметни слова на Ботев си припомняме днес пред този паметник с почит и уважение към делото на великите български революционери Хаджи Димитър, Стефан Караджа и техните сподвижници на брега на Дунава. 141 години изминаха от паметния ден, в който пламенните сърцати българи стъпиха на родна земя именно тук, за да поемат пътя към мъченичеството за свободата.

Нека си спомним думите на Хаджи Димитър: "Нашата цел е не да превземем Търново и Цариград, а да умрем за свободата на народа ни. Да турим основи на бъдещето си".

Вярвам, че промяната в България, която се случи само преди дни ще бъде съизмерима с началото на промяната, сложено от българските воеводи в края на 19-и век. Тогава също толкова трудноосъществима е изглеждала задачата по възстановяване на българската държава в условията на турското робство. Днес, след 4-годишно съсипващо страната коалиционно управление, в очите на българите и всички вас виждам вярата, че ГЕРБ ще може да реализира всичките свои цели за едно по – добро бъдеще на страната. Ние сме тези, от които зависи нацията да бъде достоен член на европейското семейство. Ние трябва да дадем примера на идните поколения как трябва да се работи за България – открито и честно. Нека заедно да докажем, че България може!

Честит празник!”

Честването завърши късно през нощта със заря и народни хора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар