неделя, 23 май 2010 г.

Народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Д. Миткова участва в Национална конференция по проблемите на малките хора

На 22 и 23 май Русе е домакин на втората Национална конференция по проблемите на малките хора, която се провежда под патронажа на кмета на Община Русе Божидар Йотов. Официалното откриване на срещата бе тази сутрин в Зала №1 на Областна администрация. "Малките" хора бяха уважени от народния представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Даниела Миткова, областния управител Пламен Стоилов, кмета на община Русе Божидар Йотов, директорите на Регионалния център по здравеопазване, Регионална дирекция „Социално подпомагане”, Регионалната служба по заетостта, НОИ и др.

След първоначалното представяне на участниците, което показа, че те са дошли от всички краища на страната - от Варна до Рила, се пристъпи към конкретна работа. Представено бе състоянието на здравеопазването в Русенска област, възможностите за кандидатстване по проекти за социално включване, за социално подпомагане, за намиране на работа и т. н. Проведе се дискусия, в хода на която бяха обсъдени редица проблеми на "малките хора", като накрая бе изготвен документ с конкретни предложения. С него ще бъдат запознати кмета и областния управител, които заедно с народния представител се ангажираха да окажат пълно съдействие и помощ. Особен акцент бе поставен на законовите промени и спазване на поетите в нормативни актове ангажименти на държавата към тази група от хора, които по неофициални данни у нас са над 200.

А самите те кратко и ясно формулират нуждите си - нармален стандарт за живот и работа. Някои от тях имат късмет - трудят се в Областна администрация - Варна, "Дунарит", Столична Голяма община, общината в град Рила.

Първата национална среща на малките хора бе през пролетта на 2009 година, когато бяха представени проблемите им пред обществеността и различните институции. С решение на Министерски съвет през септември 2009 г. Националната организация „Малките български хора” прие статут на национално представена организация, работеща по проблемите на хората с увреждания.


Няма коментари:

Публикуване на коментар