сряда, 26 януари 2011 г.

Традиционен ритуал по повод Бабинден пресъздадоха в Ряхово




По случай празника “Бабинден” читалище “Познай себе си 1911г.” - с.Ряхово съвместно с общинската организация на ПП ГЕРБ - Сливо поле организираха на 21.01.2011г. традиционното вече за с. Ряхово ” Къпане на бабата”.

Облечени с национални носии с музика, цветя и с писана каручка, теглена от двама мъже, всички се отправиха към здравната служба за вземане на акушерката. Там се поднесоха подаръци и цветя. Самодейците от читалището и гостите на това събитие я поздравиха с песни и танци. Мъжете помогнаха на акушерката да се качи в каручката и под съпровод на музика, с ръченица, се отправиха на герана. Там "бабата" бе окъпана от последната родила млада майка в селото. Акушерката поръси всички за здраве и повече деца .

Кметът Георги Атанасов бе посетен в кметството. По традиция бе наредена маса със почерпки, а той получи прясно изпечена пита. Г-н Атанасов дари с пари акушерката, след което тя му пожела благоденствие с думите : “От колкото зърна е направено брашното за питата, толкова деца да се родят през годината”. След ритуала всички участници отидоха да се веселят и почерпят, като самодейците от читалището изнесоха концерт от песни и скечове. Общинската организация на ПП ГЕРБ - Сливо поле участва в това събитие с дарение от 150 лева. Членове на Жени ГЕРБ, част от техническите сътрудници на партията също се присъединиха към честването.


Русе

24 януари 2011 година Пресцентър на ГЕРБ - Русе

Няма коментари:

Публикуване на коментар