неделя, 20 септември 2009 г.

Посещение на министър Б. Нанев в Русе

В петък и събота /18 и 19 септември 2009 година/ в Русе се проведе двудневната дискусия на тема „Необходимите промени в системата на здравеопазването”. Тя се състоя в хотел „Космополитън”. Организатори на форума са народните представители на ГЕРБ от 19-и МИР - Русе и областното ръководство на ГЕРБ - Русе. В дискусията се включиха министърът на здравеопазването Божидар Нанев, заместник-министър Валерий Митрев, главният секретар на министерството на здравеопазването Димитринка Николова и членове на Комисията по здравеопазване към Народното събрание заедно със зам. – председателя и Пламен Цеков, депутатите Десислава Атанасова, Пламен Нунев, областният управител Пламен Стоилов, ресорният му заместник Иван Григоров, ръководители на здравни заведения в града и региона, представители на РК на БЛС – Русе, лекари и пр.

Откриването бе на 18 септември от 18.00 часа, като на следващия ден, 19.09.2009 г., дискусиите продължиха до 12.30 часа. Обсъдени бяха темите Регионалната здравна карта на област Русе, „Предизвикателства пред областните многопрофилни болници в условията на свободен европейски пазар” и „Проекти в здравеопазването като начин за по-ефективно управление”.

Първи опит за създаване на функционално регионално здравеопазване се прави в 7-те пилотни области у нас, сред които е и Русе. Така на практика ще се направи опит за прилагане на швейцарския модел в здравеопазването.

Идеята е да се създадат високотехнологични болници в Северен централен район и в останалата част на България. Така ще се оформят центровете на здравните еврорегиони.

Русенската група за пилотното проучване ще включва експерти на РК на БЛС, РЦЗ и др. Групата ще търси съответствия с няколко основни принципа, сред които са кадрова обезпеченост в период от 3 до 5 години, местоположение, наличие на апаратура. След споделяне опита на 7-те области ще се предложи ясна стратегия за преструктуриране на здравеопазването.

Министър Нанев посети Областния диспансер за психични заболявания – Русе ЕООД. Началникът на диспансера д-р Т. Матева показа на делегацията сградите на четири стационарни отделения, Областна психиатрична ТЕЛК, клуб на пациента, работилници за трудова рехабилитация, консултативно-диагностичен блок и администрация. Посочени бяха и бъдещите планове за работа и развитие на специализираното заведение. По – късно в петък министърът посети детския център за психично здраве и консултации на ул. „Янтра”, където д-р Мечкунова и екипът и споделиха постижения и проблеми в работата си.

Делегацията разгледа Хирургическия корпус на МБАЛ–Русе, придружена от директора д-р М. Вичев, а в хода на визитата си в „Медика Кор” на д-р К. Панайотов стана ясно, че има сериозен проблем с транспорт на пациенти с линейки. Болницата обслужва дори пациенти от Силистра и Търговище. „Бърза помощ” обаче не извършва транспорт, а самата МБАЛ–Русе има стари линейки, които трудно изпълняват курсове. За организирането на транспорт МЗ бе помолено да осигури нови линейки.

Министър Нанев остана много доволен от условията в хосписа на „Медика” и коментира идеи за финансирането на този относително нов за страната ни вид дейност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар