неделя, 13 декември 2009 г.

Днес бе осветена обновената църква в село Батин

На 13 декември 2009 година сутринта бе осветена обновената църква в село Батин. В събитието се включиха епископ Иаков, духовници от Русенската митрополия, местният свещеник отец Ангел, народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Пламен Нунев, областният управител на Русенска област Пламен Стоилов, кметът на община Борово д-р Иван Попов, заместникът му Божидар Янков, кметът на селото Хамди Ибиш, кметове на други села от общината и др. официални лица, много вярващи. Близо десетилетие бе нужно, за да бъде възстановен храма.

Това стана с изключителното съдействие на д-р Иван Попов и общинската администрация в Борово, които защитиха проект на стойност близо 113 000 лева. Досега пречеха неуредената собственост и липсата на пари, въпреки неколкократните опити чрез дарения да се набавят нужните средства. Отец Ангел сподели, че църквата на името на Пресвета Богородица е една от най - старите в Русенска област. Тя е издигната през 1868 година.

Свещенослужителят и миряните не скриха радостта си, че най- сетне храмът ще може да бъде използван нормално. Община Борово ще подкрепя съществуването му, тъй като храмът няма никакви постъпления. При възможност храмът ще бъде изографисан.



Няма коментари:

Публикуване на коментар