вторник, 10 ноември 2009 г.

Проведоха се приемни на народните представители от ГЕРБ в Русенска област

На 9 ноември 2009 година /понеделник/ се проведe приемна за граждани на народния представител от ГЕРБ в 19-и МИР–Русе Пламен Нунев в община Ценово. По обед той се срещна с кмета на община Ценово Вл. Калинов и негови служители. От 16 до 19 часа се проведе приемната в Русе /централен офис на ГЕРБ/ заедно с народния представител Светлана Ангелова. Приемната в село Ценово бе уважена още от общинския ръководител на ГЕРБ–Ценово Емил Божков, негови колеги, експерт в сферата на земеделието от Русе.

Арендаторът Георги Костадинов и негови колеги поставиха проблема със земеразделянето и обработката на земята. По думите им в района на село Джулюница има проблем, тъй като някои по–едри арендатори обработват повече земя от декларираната неправомерно. За по–малките на практика не остават достатъчно площи въпреки наличието на почти изрядни документи. Споразумение трудно се постига за комасация – било то доброволна или служебна. Според кмета на общината проблемът е стар. Той е запознат с него и се вземат мерки. За доброволната комасация сроковете са изтървани. Служебната на практика трудно може да се случи и по субективни причини. Служителят и юрист на общината в тази област е намерил изход в нова процедура. Такъв бе отговорът, който получи г-н Нунев при потърсено обяснение за реакцията на местната власт на недоволството на хората. Постепенно въпросът е „изчистен” в Караманово и Новград. Оказа се, че от 2 месеца в общината не работи поддържаща фирма, която да извръшва измерванията на земя и да оказва ред услуги, свързани с издаването на скици. Процедурата е била в ход, но има обжалване от страна на загубилия конкурса. В момента кметът на общината и негов служител са ангажирани да извършват измервания и констатират обработваема земя над тази по документи с помощта на GPS-и в землищата. В тази връзка бе поискана и промяна в ЗМСМА и други нормативни актове от страна на г-н Калинов, защото по тяхно мнение на практика някои разпоредби са неприложими.

Гражданите поставиха проблема с пасищата и сдружението „Еко животновъдство” отново. Те не получават средства от сдружението. В същото време кметът донякъде защити сдружението, защото без него пасищата никога не са били така добре поддържани в общината. Даден бе пример с такива при изхода на село Ценово, обрасли допреди година с магарешки тръни. За случая Разплащателната агенция е направила 3 проверки в общината. Правораздавателните органи също са ангажирани. Хората се интересуваха кога ще получат директните плащания за площ. Срокът е определен от 15 ноември до 15 март догодина, но кога ще дойдат пари по сметката на всеки земеделски стопанин е наясно само разплащателният център в София.

Изпратена е подписка от 9 общински съветника до началника на РИО на МОН–Русе и областния управител относно директора на училище „Христо Ботев” в Ценово. Там е засегнат въпросът с диференцираното заплащане и др. теми.

Кметът на общината помоли г-н Нунев да съдейства за премахване бента на река Янтра при Долна Студена. Там помпената станция и целият обект на „Напоителни системи” по думите му от години не работят. Самият бент можел да бъде частично премахнат, защото пречел на рибните пасажи от шаран и дори станал причина за събаряне на моста при Долна Студена.

Народният представител бе сезиран за служителя на Бюрото по труда, който ще бъде изместен в Бяла и така ще се създаде трудност за жителите на общината без работа да ходят и се разписват на голямо разстояние.

Поставена бяха още темите за миниВЕЦ-а на Янтра, млечните квоти, рибарниците в пределите на община Ценово, разпуснатите във ваканция ученици в училище „Христо Ботев” – Ценово поради липса на котел и пр.

Следващата приемна там ще се състои в началото на месец декември.


Няма коментари:

Публикуване на коментар