понеделник, 23 ноември 2009 г.

Посещение от министър Росен Плевнелиев и депутатите от ГЕРБ в 19 – и МИР – Русе на Дунав мост

На 23 ноември 2009 година министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев посети по време на еднодневната си визита Дунав мост. Министърът бе придружен от народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР-Русе Пламен Нунев, Десислава Атанасова, областния управител Пламен Стоилов, неговия заместник Петър Даскалов, кмета на община Русе Божидар Йотов, негови заместници и други официални лица.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, народните представители Пламен Нунев, Десислава Атанасова, кметът на Русе Божидар Йотов разгледаха района на ГКПП-Русе.

Проектът за ГКПП-Русе трябва да се актуализира, за да отговори на потребностите на страната сега и в бъдеще. Това стана ясно по време на визитата. Самият проект е разработен, но създава трудности в сегашния си вариант за потоците МПС от България и Румъния. Освен това трябва да се отговори ина изискванията, които ще постави влизането в Шенгенското пространство през март 2011 година на България. Например сега при навлизане в България "фунията" на многото трасета се събира само в 2 ленти, като се налага дори спиране за плащане на винетки. Образуването на колони от тежки камиони в района на ГКПП, както и мостът с един свод с ж. п. линия са проблеми, нетърпящи отлагане.

Самият мост е на 55 години. Той трябва да се рехабилитира, но това няма да стане догодина. Трябва да има ясна концепция, за да не се задръсти трафика. Може рехабилитацията да стане и в рамките на Дунавската стратегия.

Правителството работи по това да се намалят таксите. МвНР, МТИТС, МРРБ ясно са поставили въпроса. Те подготвят ясна позиция. Няма ангажимент с конкретна цифра, но в скоро време този приоритет на правителството ще има решение.


Няма коментари:

Публикуване на коментар