събота, 10 април 2010 г.

Народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе участваха в честването на 180 години от рождението на Филип Тотю в Две могили

Народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев и Светлана Ангелова участваха в честването на 180 години от рождението на Филип Тотю в град Две могили, което се състоя вчера /9 април 2010 година/. Стотици жители на града и гости се събраха на централния площад пред паметника на войводата, за да отдадат почит пред делото и съратниците му. Сред официалните лица бяха още кметът на община Две могили Др. Драганов, председателят на Общински съвет Две могили Байчо Байчев, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит, Генералният консул на Руската федерация в Русе г-н Торшин, областният управител Пламен Стоилов, кметове на общините Иваново, Бяла, заместник – кметове от Борово и други общини, общински съветници, представители на организации на офицерите и сержантите от запаса и резерва, дружество „Традиция” и др.


Тържествената вечерна проверка започна с поднасяне на венци, цветя пред монумента и приемане на строя на ротите от Националния военен университет във Велико Търново. Кметът на община Две могили припомни в речта си за биографията и подвига на Филип Тотю и борците за свобода на Родината. Народният представител Пламен Нунев връчи поздравителен адрес, в който се казва:

«Днес ние почитаме 180 години от рождението на Филип Тотю. Войводата остави трайна диря в нашата национална съдба и името му се превърна в легенда

Филип Тотю , като никой друг разбуди в душата на българина решителността да преодолее страха. Филип Тотю постави началото на организираната националосвободителна борба за политическа свобода. Филип Тотю е израз на обществената нетърпимост спрямо насилието и произвола. Личности, като Войводата поддържат живи националното ни самочувствие и достойнство. Приносът в освободителната епопея, която той оставя Захари Стоянов и Бачо Киро наричат „Онуй Тотюво време”.

Филип Тотю е част живота на хората в Две могили не само като спомен, паметник или къща – музей, напомнящ за славата и величието на бореца за национално освобождение. Дълбок поклон пред паметта му, както и на на онези, които възродиха националното ни самочувствие и достойнство!

Честит празник!»

Специален дар за Две могили бе подготвил Генералният консул на Руската федерация. Негово Високопреосвещенство също приветства множеството по повод празника.

Всеки един от официалните гости получи специален сувенирен набор, който напомня за паметния ден и юбилей.

След вечерната проверка небето над Две могили бе украсено от няколкоминутна пищна заря.

Няма коментари:

Публикуване на коментар