понеделник, 7 юни 2010 г.

Русенските народни представители от ГЕРБ проведоха приемна на 7 юни

На 7 юни 2010 година /понеделник/ народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Пламен Нунев, Десислава Атанасова и Светлана Ангелова проведоха приемна за граждани. Депутатите изслушваха над 2 часа и половина проблемите на гражданите и приемаха предложения за законадателна инициатива в офиса на ГЕРБ в кв. „Родина”.

Народният представител Светлана Ангелова посочи акцентите в работата на Народното събрание през отминалата седмица в сферата на социалната политика. На първо четене в зала през периода е приет на първо четене проектът за промени в Кодекса за социално осигуряване, в Кодекса на труда. Те бяха предварително внесени и обсъдени в Националния съвет за тристранно сътрудничество от социалните партньори. Те са част от антикризисните мерки, приети от правителството на 30 март. Промените засягат на й- вече промяна на режима и начина за ползване на платения годишен отпуск, промяна на начина на плащане на болничните и някои от антикризисните мерки в социалната сфера като отпадане „тавана” на обезщетения при безработица. При намален обем на работа работодателите ще могат да въведат във фирмата си неплатен отпуск до 60 работни дни, като това време по отношение на работниците и служителите ще се зачита за трудов стаж. Това е временна мярка до края на годината.

Лицата, които имат неизползван платен годишен отпуск през годините, ще могат да си го използват до края на 2011 година. От 1 юнуари 2012 година работниците и служителите ще имат право да ползват отпуска си само за съответната година, за която се полага. Ако има до 10 дни, останали от предходната година, работникът или служителят ще може да ползва с разрешение на работодателя си.

До 31 декември 2011 година работници и служители с прекратено трудово или служебно правоотношение ще могат да си получат обезщетението за неизползван платен годишен отпуск. От 2012 година това обезщетение ще бъде за съответната календарна година и евентуално при наличие на 10 дни от предходната година.

Във всяка една фирма и администрация в началото на всяка година трябва да има график за ползване на годишни платени отпуски, като той се утвърждава от работодателя. При изготвянето участват и синдикалните организации, ако има такива.

Част от промените в КСО касаят и отмяна на т. нар. добавка за лицата над 75 години, която трябваше да бъде дадена от 1 юли тази година. Тази добавка се отлага за 2012 година. Увеличението с 5 % на т. нар. „вдовишки добавки” се отлага също за 2012 година. Това е така, защото има икономическата и финансова криза.

Народният представител Пламен Нунев съобщи какво се случва с изграждането на АГ – комплекса в Русе. Към момента няма спиране на строителството, въпреки че работата е значително намалена като темп. През изтеклата седмица с Десислава Атанасова са провели среща с министъра на здравеопазването проф. Борисова, за да се види истинското финансово състояние за обекта по години. Предстои нова сре апрез следващата седмица. Взето е решение да се направи график, евентуално след стабилизиране финансовото състояние на МЗ, да се отпускат постепенно пари за доизграждането на обекта отвътре. На всички е ясно, че необходимата сума от 2.8 млн. лева наведнъж няма как да се отпусне. Налице е напредък.

Сериозният проблем за пътя Русе – Бяла и моста там стоят на вниманието на народните представители. Публикации по темата се появяват постоянно. Дупките по моста са се разширили и се виждат металните планки по него, сочат те. Необходимите действия от депутатите от ГЕРБ в област Русе са сторени. Днес се проведе заседание на УС на Агенция „Пътна инфраструктура”. Там ще бъде взето решение във връзка със задвижване на проекта с пари по ОП „Транспорт”. За това обаче са нужни технически процедури. Апликационна форма не е необходима за сумата от 6 – 7 милиона лева, а само решение на УС. Така документите могат да се пратят в Брюксел и да започне процедурата. Техническата процедура ще продължи 2 месеца. Както е известно, там е нужно препроектиране.

Няма коментари:

Публикуване на коментар