неделя, 27 юни 2010 г.

Отличници от СОУ „Христо Ботев” – Русе посетиха Народното събрание по покана на народните представители от ГЕРБ - Русе

По покана на председателя на училищното настоятелство и народен представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Десислава Атанасова ученици от СОУ "Христо Ботев" посетиха Народното събрание. 13-те отличници на випуск '2010 бяха там с трима преподаватели. Това е своеобразна признателност за високите им успехи в училище. Ето как видя Христина Сярова - ученичка от 10 клас, своето посещение в българския Парламент.

"25 Юни 2010 г. – един незабравим ден за нас, 13 ученици, отличници от СОУ „Христо Ботев” – Русе, които бяхме в Народното събрание на Република България. Посещението ни се осъществи благодарение на русенската депутатка от ГЕРБ Десислава Атанасова, председател на училищното настоятелство.

След бързо изминалите часове на пътуването бяхме посрещнати в Парламента. Заедно с ръководителите ни – Стефка Кънева и Татяна Митева се озовахме в Пленарната зала. Седнахме на балкона и започнахме да наблюдаваме заседанието на народните представители. Отблизо щяхме да се докоснем до делничната им работа и да усетим атмосферата в законодателната институция на България. Веднага вниманието ни бе привлечено от министър-председателя Бойко Борисов, който в този момент говореше на трибуната. Зарадвахме се да се видим премиера, но за жалост нямахме възможност да се снимаме с него.

Силно впечатление ни направи обстановката – двата огромни полилея и залата. Разбира се, тя беше голяма, но гледането на парламентарния контрол по телевизията оставя впечатление за много по-големи размери. С интерес забелязахме познати от новините лица и между работещите депутати видяхме русенските избраници – Десислава Атанасова и Светлана Ангелова. Смея да твърдя, че двете дами бяха може би най-елегантните в залата – лъчезарни, усмихнати, облечени с много вкус.

За известно време се потопихме в емоциите на парламентарния контрол. На питания отговаряше министър Николай Младенов. Въпросите бяха важни и засягаха съдбата на много българи. В този момент си мислех колко е голяма отговорността на народните избраници. А забелязах в залата доста празни места и депутати, които четяха вестници или говореха по мобилните си телефони.

След като излязохме от заседанието, се срещнахме с русенските народни представители от ГЕРБ Десислава Атанасова и Светлана Ангелова. Те ни заведоха в Огледалната зала – точно срещу прословутия бюфет на Народното събрание. Бяха ни подготвили почерпка и се държаха много мило с нас. Интересуваха се от впечатленията ни, радваха се, че бяхме гости на работното им място. Изчерпателно отговориха на всички въпроси, с които ги засипахме, а те бяха свързани с функционирането на Парламента, с отговорностите на депутатите. Двете дами подробно ни разказаха за своята работа в комисиите, по избирателните райони, описаха ни процеса на дебатиране, структурирането на дейностите. Отговориха на всичко, което искахме да знаем.

Следващият интересен момент от пребиваването ни беше ... обядът. Госпожа Атанасова горещо ни препоръча да не опитваме депутатските кюфтета – не били хубави. И наистина, отивайки в бюфета, с усмивка забелязахме, че кюфтетата не се предпочитаха от посетителите и стояха непокътнати на витрината. Наобядвахме се, а аз искренно се радвах на доброто отношение на депутати, които срещахме там. Господин Мартин Димитров ни направи път, въпреки че беше натоварен с табла с обяда си, а усмивката на лицето му приветстваше всеки един от нас с добре дошъл.

Следващата ни цел бе да запечатаме възможно най-много впечатления от хората и от сградата на Парламента. След като министърът на образованието Сергей Игнатов приключи с изказването си на трибуната, дойде при нас за снимка и ни поздрави с успехите ни в училище. Следващият герой в нашата фотосесия беше министърът на отбраната Аню Ангелов – той поздрави всички ни с: „Добре дошли” и със здраво ръкостискане. „Позирахме” в Клуба на депутата, очаквайки да срещнем и други познати лица. За съжаление нямахме възможност да се снимаме нито с премиера Бойко Борисов, нито с господин Николай Младенов, но ни зарадва с какво удоволствие министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев прие поканата да си направим снимка с него. Министърът на здравеопазването Ана-Мария Борисова също отдели от времето си, за да попълни нашата фотоколекция от незабравими мигове в Народното събрание.

След като приключи заседанието на парламента, неговият председател Цецка Цачева ни прие радушно в кабинета си. Тя ни поздрави за успехите ни и се изненада приятно от подаръка, който ръководството на училището беше подготвило. Печатните издания на СОУ „Христо Ботев”: алманахът „Извор” брой17, издания на „Книжка Сладкодумка”, училищният вестник и почетен плакет. Връчвайки подаръка, госпожа Татяна Митева представи училището ни и заяви, че освен отличници на випуска, ние сме и активни участници в многобройните инициативи, целящи развитието на учениците. С чувство за хумор госпожа Цачева отбеляза как винаги търси доказателствата зад едно твърдение, затова внимателно щяла да прочете подарените й печатни издания, за да се убеди в истинността на думите на нашата преподавателка.

След като оставихме първата жена-председател на Народното събрание да работи, влязохме да разгледаме Пленарната зала. Тук настъпи истинска еуфория. Венецът на приятните емоции през този незабравим ден. Удряхме звънеца на Народното събрание, сядахме по местата на председателя, на премиера и на министрите, заставахме на парламентарната трибуна, видяхме банките и уредите за гласуване на депутатите… Бяхме навсякъде.

Ентусиазирани от богатите впечатления, от наученото и от радушното посрещане, тръгнахме към Русе, а коментарите за преживяното продължиха по пътя. Всички бяхме развълнувани от отношението към нас на хората, с които се срещнахме в Парламента. Уважението към успехите ни, радостта им от нашето посещение и от интереса ни към тяхната работа ни караха да се чувстваме горди, с това, което сме постигнали, и благодарни за случващото се. Бяхме на едно мнение, че точно подобно поведение на работещите в законодателната власт може да повиши доверието на избирателите към институциите.

Аз лично се убедих с очите си, че хората в Парламента, противно на общественото мнение, наистина работят – или поне тези, които искат. Парадоксално е, че едни от депутатите отделят цялото си внимание на работата, а други не го правят. Разбрах, че има хора, които наистина са загрижени за моите проблеми и тези на родителите ми, че търсят начини да помогнат за решаването им. Хора, които във времето на тежка икономическа и морална криза правят всичко възможно, за да бъде животът в България по-добър. Видях как често един народен представител се оказва между чука и наковалнята – между надеждата за справедливост на разочарован, обезверен гражданин и ограниченията дори на депутатската власт. Разбрах, че народни избраници, които работят съвестно, всекидневно се сблъскват със съдбите на стотици хора, търсещи решение на проблемите си, но не винаги могат да им помогнат. Такива мисли и емоции остави у мене незабравимият ден от посещението на българския парламент. Затова благодаря от името на цялата група на госпожа Атанасова за възможността да ги изживея."

Няма коментари:

Публикуване на коментар