петък, 25 юни 2010 г.

Народните представители от ГЕРБ поздравиха жителите на Табачка по повод Еньовден

Днес /24 юни 2010 година/ в село Табачка се проведе общоселски празник по случай Еньовден. Присъстваха зам.областният управител Иван Григоров, кметът на община Русе Божидар Йотов, общински съветници от община Иваново, кметът на община Иваново Данка Матеева, директорът на историческият музей в Русе Николай Ненов, директорът на БЧК - Русе Руденко Йорданов и други. Поздравителен адрес беше изпратен от народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе. В него се казва:

«Уважаеми г-н Градев,

Уважаеми читалищни деятели,

Уважаеми гости,

Честит Еньовден! Народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе, областното ръководство на политическа партия ГЕРБ в Русе, всички общински съветници, членове и симпатизанти на най – голямата политическа сила ви поздравяват най – сърдечно с празника.

В деня на един от големите християнски празници - Рождение на Свети Йоан Кръстител, вие показвате за поредна година как трябва да се опазва историческата памет на българите с възстановка на традиционните обреди и пресъздаване на обичаи. Благодарение на ентусиазма на жителите на Табачка и с помощта на огнището на просветата – местното читалище, младите възприемат знанията и вярата от по – възрастните, за да я пренесат в бъдещето. Еньовата буля, ладуването и ритуалното зажънване за плодородие са онези символи на българския живот на село, без които е немислимо добруването на стопаните през годината. Българите наричат Еньовден още Средилето или Ден на слънцето, защото съвпада с лятното слънцестоене. Според народните вярвания днес слънцето "играе" или трепти, когато изгрява, и който стане сутринта рано, за да го види, ще бъде здрав през цялата година. В този дух са и нашите пожелания. Бъдете здрави, радвайте се на дълъг живот и крепко здраве, радост и семейно щастие, плодородие и късмет през годините!”

Гости на празника бяха 48 пенсионери от Мездра, както и още толкова пенсионери от Русе. Всички присъстващи на тържеството преминаха през Еньовския венец за здраве и берекет. Празничната програма беше открита със стихотворения и сценки от най-малките участници - девойки облечени в бели народни носии, които в ранни зори бяха набрали лековитите билки и украсили венеца. Песни пяха домакините от село Табачка и гостите от Мездра и Русе. По случай празника за участниците беше наготвено традиционното за селото ястие "Молитва" от овче месо, лук, сухи червени чушки и други подправки, които обаче домакините не пожелаха да кажат. Празникът продължи с много музика, песни, хора и поздравления.

Няма коментари:

Публикуване на коментар