вторник, 10 февруари 2009 г.

Лъчезар Иванов представи програмата на ГЕРБ в областта на здравеопазването в Русе

Независимият народен представител д-р Лъчезар Иванов, който е председател на столичната организация на ГЕРБ, в присъствието на областния ръководител на ГЕРБ Пламен Нунев, организационният секретар на партията Десислава представи пред медиите акценти от програмата на ГЕРБ в областта на здравеопазването. Вчера /9 февруари 2009 година/ в препълнената конферентна зала на хотелски комплекс "Космополитън" близо 3.5 часа той коментира проблемите на българското здравеопазване с директорите на РЗОК - Русе, РИОКОЗ - Русе, РЦЗ - Русе, БЛС - Русе, ЦСМП - Русе, началници на диспансери и отделения, МБАЛ - Русе, представители на общопрактикуващи лекари, общински съветници и др. специалисти от цялата област. Дадени бяха отговори или основни насоки за бъдеща работа на най - голямата дясна партия у нас в тази сфера.

"Здравеопазването, образованието, културата, спортът нямат политическа принадлежност или авторство на една или друга политическа партия. Когато говорим за здравеопазване, има програма за здравеопазване на целия български народ", подчерта г-н Иванов. Наличието на държава, бизнес и наука са трите компонента, без които България не може да съществува.

Едно от най - важните неща е създаването на алтернатива на Националната здравноосигурителна каса с включването на здравноосигурителните фондове.

Превенцията и профилактиката ще заемат ново място в политическата стратегия за здравеопазване, а оттам и ролята на личните лекари в доболничната сфера.

Приватизацията на лечебните заведения трябва да стане едва след създаване на здравна стратегия и здравна карта у нас. Едва тогава, след преценка на ангажираните в здравеопазването, да се премине към продажба. ГЕРБ говори за приватизация на дейност, но не и за покупко - продажба на сгради. Тази е основната отлика от останалите партии у нас.

Здравноосигурителните фондове към днешна дата фигурират на книга, но реалното им участие в медицинските услуги и процент е изключително малко. Здравната вноска от 8 % няма да се увеличава. Здравносигурителните фондове ще навлязат в медицинската дейност, след като се направят няколко юридически стъпки. министерството на здравеопазването ще наложи рамката на всеки фонд с желание да обслужва гражданите по клинични пътеки, а по - късно по диагностично свързани пътеки да направят свое представителство в 28-те области на страната за адекватно обслужване. От друга страна здравноосигурителните фондове, които желаят да участват в медицинското обслужване, да внесат в гаранционен фонд сума, обезпечаваща плащания при фалит.

Издигането на достойнството и честта на българския лекар и медицински персонал е основна задача на ГЕРБ. "Обществото в последните години е насочено към критики към лекарите, но да помислим дали то е дало нужното в 20 - годишния преход за достойно място на българския лекар и сестра", посочи депутатът. Заплащането трябва да е достойно, защото обществото има изисквания, но и те имат права.

Спешната помощ е ключова структура, която е призвана да реши проблемите с високата смъртност на пациенти по време на транспортирането им от домовете сега. За целта първо трябва да се пребазират т. е. равномерно да се разпределят по квартали в градовете линейките. "Тези автомобили не са таксита", смята народният представител и наблегна на нуждата от адекватното им оборудване с апаратура - с дефибрилатори, електрокардиографи и апарати за обдишване.

Спешната медицинска помощ трябва да е обозпечена с персонал, който да е добре подготвен. В момента има голямо текучество, работата на смени е тежка, а в момента там се извършва дори транспорт на пациенти от едно заведение до друго, транспортиране на специални изследвания, починали - нещо недопустимо.

Затова ГЕРБ ще работи за въвеждане на добрите европейски медицински практики във всички насоки.

Промените в лекарствената политика ще доведат до спиране на корупцията. Трябва да има единен позитивен списък и единен реимбурсивен списък, явни търгове за онкомедикаментите и др. Следва да се направи национален регистър на заболяванията в България с оглед на нуждата да се знае броя на болните и той да се съобрази с обявяваните поръчки за медикаменти. Към днешна дата такова нещо няма у нас.

Електронното здравеопазване трябва да обхване личните лекари и пациентите, казва Лъчезар Иванов и се аргументира с потребността всеки да има електронно досие. При оказване на спешна помощ веднага ще може с помощта на електронна карта да се узнае състоянието на пациента и страданията му. "Златният час" ще бъде спестен и ще бъде спасен животът на всеки пациент.

Така ще се спрат и корупционните схеми. ще се преустанови източването на средства за медикаменти от болниците. Даден бе пример с източването по клинични пътеки, което се случва сега с изписване на по - скъпа процедура.

Пациентските организации ще станат партньор и коректор на здравеопазването в България. Към сегашния момент тяхната роля е символична. Понастоящем е загубено доверието между пациент и лекар - нещо недопустимо. Този "мост" много трудно ще бъде възстановен. Нито пациентите са доволни от системата, нито лекарите са доволни от своята съдба и участ.

"Нашите общопрактикуващи лекари в момента са се превърнали в "painkillers". Тяхната функция бе да участват в профилактиката и в програмите при създаването на системата. сега тези идеи са изместени". ГЕРБ ще даде приоритет на груповите практики, защото там пациентите ще получат квалифицирана помощ. Лекарите, които работят добре и изпълняват съвестно задълженията си, повишават квалификацията си, ще получават бонус. При обратния случай ще се отнемат средства. Същото важи и за изпълнението на програмите за профилактика. При лекарите с тясна клинична специалност /гинеколози, пулмолози, педиатри и пр./ ще получат възможност да извършва прегледи и услуги като цяло. Той ще получи и допълнително стимулиране.

Личните лекари са изключително обременени от писарската дейност, която пречи на основната им работа. Електронните рецепти са един от начините да спестят този труд за писане. Хроничноболните с електронните си карти ще получават без чакане в аптеките медикаменти.

ГЕРБ застава зад това личните лекари да имат дълготрайни договори, за да могат да инвестират в кабинетите си и се чувстват комфортно там с пациентите си.

Затова лекарите и медицинските сестри сега бягат в чужбина. ГЕРБ ще спре това явление с повишаване на заплащането им. В противен случай може да се стигне до закриване на отделения в болници поради липса на квалифициран персонал. Системата трябва да се оптимизира и науката подаде ръка на бизнеса. Лошото управление на болниците се дължи на държавното администриране. Министърът прави политически назначения в МБАЛ, а не бива да е така. Даден бе пример с директора на МБАЛ - Русе д-р Минчо Вичев, който е един стожер на качественото здравеопазване. За разлика от Пловдив, където г-н Баташки е усвоил 60 милиона лева. При правилен мениджмънт и правилно разпределение на средства лекарите ще получават достойно възнаграждение и ще са мотивирани да останат в България. Същото важи и за медицинските сестри. "Медицина се прави с екипност и обучени хора", посочи той. "На калпак пари ГЕРБ няма да раздава!", обеща докторът и поясни, че всичко ще зависи от качественото медицинско обслужване в условията на пазарна икономика.

Университетските болница към днешна дата са търговски дружества. "Аз искам да кажа "марш" на търговците от храма, когато говорим за наука, и то за медицина. Искам в университетските болници да се върне академизмът. В момента търговските директори нареждат на ректора и хабилитираните лица. Не! Трябва ректорът да бъде избран от хабилитираните и ректорът да ръководи университета. това трябва да се върне!"

През 2005 година БСП е обещавало, че в края на управлението си ще отделят за здравеопазване 7 % от БВП, а за образование - 5 %. Към днешна дата 4.27 % се дават за здравеопазване. Важно е какво ще се намери от ГЕРБ в държавния бюджет при евентуално бъдещо управление. Защото сега се извършва сериозно изразходване на средства. В икономическата програма на ГЕРБ е планирано увеличение парите за здравеопазване с 0.5 % на година т. е. за 4-те години в най - добрия случай това ще са с 2 % повече.

Няма коментари:

Публикуване на коментар