петък, 27 февруари 2009 г.

Евродепутатът Николай Младенов [ЕНП-ЕД/ГЕРБ] в Русе : за избори в един ден, с нова уеб страница и против инициативата на македонските власти

Още следващата седмица Николай Младенов ще информира колегите си в ЕП за неевропейското и опасно намерение на правителството на Македония да събере костите на загиналите български войници на едно място и там да издигне паметник, в който те да се квалифицират като окупатори. Той ще предложи на останалите евродепутати да излязат със съвместно писмо до Македония, в което да изразят несъгласие с намерението за унищожаване на българските военни гробища. С текста на писмото ще бъдат запознати Европейският парламент, Европейската комисия и докладчикът за Македония.Това заяви пред журналисти в Русе евродепутатът по повод информацията, че владиката на Преспанско-Пелагонийската епархия Петър е наредил всички кости на български офицери и войници от братски могили и военни гробища да бъдат събрани в обща костница, върху която да стои македонски паметник.

„В много европейски страни има различни тълкувания на историята, но никой и никъде не си е позволил да изкопава костите на загиналите войни, да отправя обидни квалификации за тях и навсякъде в Европа се отдава почит към жертвите на войните”, аргументира се евродепутатът от ГЕРБ. Той припомни, че преди месец е направил предложение, което е влязло в доклада за напредъка на Македония към Европейския съюз. В него се напомня за продължаващия „език на омразата“ в тази държава и че в македонските учебници продължават да стоят обидни квалификации към съседните страни, които са несъвместими с ценностите на Европейския съюз.

По време на пресконференцията Николай Младенов представи официално и новата си уеб страница на адрес www.nmladenov.eu. От нея всеки гражданин ще може да се информира подробно за неговата парламентарна дейност – изказвания, поправки, докади, въпроси към ЕК, както и за инициативите му, посветени на различни кампание в страната. Освен това, тя ще служи и като виртуална приемна, която да събира мненията и предложенията на гражданите и така ще улеснява обрантата връзка с избирателите.

По-рано през деня, Николай Младенов се включи в организираната от Информационното бюро на Европейския парламент в България дискусия на тема “България в Европейския съюз – две години по-късно”. Тя се проведе в Пленарна зала на Община Русе с участието на повече от 60 граждани, предимно млади хора.

По време на изказването си Николай Младенов изтъкна, че членството в ЕС е политически успех, но, за съжаление, все още няма социални измерения, тъй като не е довело до промяна в благосъстоянието на хората, заради неефективната работа на българските институции, корупцията, престъпността и загубеното европейско финансиране в резултат на некадърното управление на тройната коалиция.

Помолен да коментира актуалния за русенци въпрос с все още съществуващите такси на Дунав мост, които спъват свободното движение на хора и бизнеса, Николай Младенов заяви, че това е един от примерите, който потвърждава тезата, че успехът от членството на страната ни в ЕС не може да се усети от българския гражданин.

Друга тема, която интересуваше присъстващите бе мнението на евродепутата за времето на провеждане на предстоящите избори. Николай Младенов разясни позицията на ПП ГЕРБ, че изборите за Европарламент и 41-ро Народно събрание трябва да се проведат в един ден, като обясни, че освен финансовите аргументи този начин на организация ще осигури по-висока избирателна активност и по-адекватно политическо представителство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар