понеделник, 23 февруари 2009 г.

Програмата на ГЕРБ в областта на спорта бе представена на русенци.

На 21 февруари 2009 година от 10.00 часа в заседателната зала на хотелски комплекс „Космополитън” се събраха общински съветници, председатели на спортни клубове от града и региона, за да чуят основните принципи, акцентите и предложенията в тази управленска програма, която бе представена по-рано в Самоков . В презентацията, която бе последвана от дискусия участваха докторът на педагогическите науки и заслужил майстор на спорта Йорданка Благоева, зам. – ректорът на Национална Спортна Академия професорът в НСА Петър Бонoв, областният ръководител на ГЕРБ – Русе Пламен Нунев.

Г-жа Благоева подчерта, че 0.7 % от държавния бюджет поне трябва да се изразходват за спорта. Средствата за развитие на спорта ще се увеличат почти двойно, защото сега процентът възлиза на около 0.37 %. Данъчни и митнически облекчени ще има за спортни организации, регистрирани по закона за юридическите лица с нестопанска цел с общественополезна дейност.

За г-жа Благоева е по – правилно спортистите да знаят при прекратяване на спортната кариера, че те ще намерят своето работно място според ранга, който са имали в спорта. Така ще имат възможност да се реализират и не останат на улицата. Ако не са завършили образование, то ще имат този шанс. Така е решен въпросът в много страни и не се търсят форми като отпуснати пенсии. Й. Благоева даде пример със себе си. На 33 години тя приключва с кариерата си след Московската олимпиада, но трудно се адаптира. Други български състезатели не са могли да се адаптират въобще. А сега е много по – лесно за едно момиче да стане манекенка, отколкото да се мъчи в залата. И трябва да има стимули за спортна реализация.

В заключение г-жа Благоева обяви, че ЕС е приел Бяла книга за спорта. В нея Европейската комисия за първи път отделя толкова голямо внимание на спорта на Стария континент.

Няма коментари:

Публикуване на коментар