петък, 9 октомври 2009 г.

Народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе се срещнаха с граждани в община Две могили

В община Две могили се състоя приемна с участието на общинските съветници на ГЕРБ в Борово, общинското ръководство, кметът на община Борово и към 10 граждани.

Пламен Нунев накратко запозна присъстващите с работата на колегите си през седмицата и действията на правителството.

Кметът на Кацелово постави проблема с новата сграда на културния дом в селото, която пострада тежко в резултат на смерч със силен дъжд и градушка. Тя е строена през 1969 година, но покривът и бе отнесен при природното бедствие. Документи са депозирани в бившето Министерство на извънредните ситуации и междуведомствената комисия към Министерски съвет. 174 209.94 лева са поискани от МИС за възстановяване, но няма резултат досега. Кметът е предприел мерки по покриване на сградата със стари ламарини, мушама и найлони, но това не е решение. Народните представители ще помогнат в тази насока.

Пламен Нунев като експерт по сигурността проведе среща с кметове и на други села от региона. Именно с тях бяха споделени промените в Закона за МВР, които влизат за разглеждане в Народното събрание. Там е заложено създаването на общинска полиция. Финансирането и подборът на хората ще става от общините с помощта на МВР. Вероятно до месец той ще бъде приет, прогнозира депутатът. Общините без достатъчен финансов ресурс ще трябва да ползват услугите на досегашните си звена за охрана КООРС.

Сега проблемът с наличието на униформени служители в селата е голям. Така Пепелина, Широково, Острица, Каран Върбовка, Кацелово, Чилнов нямат полицаи. В по–големите от тях – Каран Върбовка и Кацелово би трябвало да има поне по 1 полицай, като към него се добави още по 1 колега за обслужване и на съседните населени места.

Мария Димитрова /61 – годишна/ постави проблема с безработицата и невъзможността да си набави точки за пенсиониране в общината. Този въприс стои не само пред нея, но и пред други граждани. Например тя не може да си намери работа от 1997 година.

Директорките на ОУ – Баниска и СОУ – Две могили Венета Димитрова и Елка Цанева съобщиха, че кметът на общината задържа още по 5 % от предвидените пари на делегираните бюджети като резерв. Тяхното безпокойство бе дали ще бъдат изплатени навреме като миналата година. В други общини подобни проблеми няма. И двете училища имат преходни остатъци от минали години, които си търсят – съответно 77 000 лева за СОУ-то и 23 000 лева за ОУ. Съществува проблемът със стопанисване нивите на училището в село Баниска /площ 399 декара/. Те носят 6000 лева рента. Установено е, че ППК е превела парите, но те не са дошли от общината в училището.

Не на последно място пенсионери коментираха тежката ситуация с ниските си пенсии, как вземат на вересия и какви трудности имат с Е.ОН България, аптеките, таксите за лични лекари и прегледи в ТЕЛК за хронично болните.

Няма коментари:

Публикуване на коментар