понеделник, 5 октомври 2009 г.

Жителите на Ценово поставиха своите проблеми пред депутати от ГЕРБ на редовната приемна вчера

Днес в община Ценово се състоя приемна с участието на общинския съветник на ГЕРБ в Ценово, общинското ръководство и над 20 граждани.

Пламен Нунев накратко запозна присъстващите с работата на колегите си през седмицата и действията на правителството. Той изтъкна кадровите и структурни промени в митниците, НАП и др. държавни структури, като болезнени във време на криза, но крайно належащи с оглед бъдещата им ефективна работа. Народният представител посочи, че ролята на Русе като център на Северен централен район за планиране се запазва във всяко едно отношение. Той ще е център на регионална дирекция на митници, НАП, напоителни системи и хидромелиороцаии и др. Русенското регионално управление на Напоителни системи има нов директор, а той ще отговаря за районите на Русе, Търговище, Разград, Силистра. От Търговище се изтегля управлението на хидромелиорациите в Русе. Сега в Напоителни системи в Русе има общо 252 служители. Те са получили забавените си възнаграждения, поради което в държавната фирма е настъпило спокойствие.

Директорът на ОУ „Христо Ботев” – Ценово Галя Димитрова бе една от първите, която сподели значим социален проблем. Вече е пратено писмо от МОН за проверка относно липсата на пари за дофинансиране на маломерните паралелки в общината. Става въпрос за учебните 2007/2008 година и 2008/2009 г. За маломерните паралелки от община Ценово нямало преведени пари. Докладна по този повод е писана до кмета на общината и председателя на Общинския съвет, но отговорът е бил един и същ – няма пари.

Директорката и нейните колежки се пожалиха и от грубо отношение на местната администрацията към тях, което бе обобщено с три думи – липса на желание за помощ. По тази причина двамата депутати обещаха съдействие и разговор с кмета Калинов.

Михаел Петков – общински съветник и председател на кооперацията в Караманово на свой ред информира за наличие на конфликт на интереси между местния директор на училището, назначил на работа там съпругата и дъщеря си. За случващото са там е информиран в писмен вид РИО на МОН–Русе.

Цветомир Петров – председател на сдружението за любителски риболов „Аспиус” разказа накратко за работата на сдружението по отношение опазването на рибното богатство в Ценовско, където има 3 реки. От тях Янтра е най–богата на риба. В същото време проблемът с бракониерите е сериозен, а ТЗ на ИАРА–Русе нямала достатъчно капацитет, за да се справи с набезите им в региона. По тази причина на 12 септември сдружението е предприело инициатива за борба срещу бракониерите в община Ценово и Русенска област. Оказва се помощ на ИАРА, но проблемите не само с нелегално заложените реболовни уреди, но и ползването на ток и бомби, продължават. Затова се потърси среща с новия директор на ИАРА в София.

Над 400 000 любители на риболова има у нас. Сега се събира подписка в подкрепа на конкретни мерки за противодействие на бракониерите, като целта е броят на подписите да надмине 1000. Освен това на 26 октомври ще се състои обществено обсъждане за изграждането на мини-ВЕЦ до Белцов. Според сдржението той ще създаде проблеми пред размножаването на рибата. Настоява се ихтиолози да направят компотентно заключение относно въздействието на съоръжението върху околната среда.

„Аспиус” се готви да се обедини с нюколко клуба за стопанисване на рибните ресурси в региона. В тази връзка ще се търси помощта на ОбС – Ценово.

Поискано бе съдействие от депутатите и информация относно забавянето на мерките по ОП „Рибарство и аквакултури”. Вече 2 години се чака нейният старт, а средствата, предвидени там, не са никак малко.

Земеделският производител от Новград Пенка Върбанова сподели проблемите си с млечните квоти, които вече са изчерпани, а при превишаване има санкции. Друг вариант е закупуването на висока стойност – 10 ст. за литър. Настоя се за увеличение на квотите и изплащане на субсидиите да става в края на годината или през април.

Във връзка с животновъдството и млечните квоти се постави проблема с ползването на пасищата. Тук сдружение „Екоживотновъдство” е получило след решение на ОбС–Ценово за срок от 5 години правото да ползва и почиства пасищата в цялата община безвъзмездно. Сега хората се интересуват дали сами могат да направят подобни сдружения и да кандидатстват, защото от 2007 година насам не са получавали държавни париза пасища, а сега те отиват в сдружението. Напомнено бе, че в прокуратурата има проверка във връзка със съставени фалшиви протоколи от сдружението, раздавани козунаци за набиране на членове в него и пр. Стана ясно, че не е имало събрание, за да се съберат подписите на съгласните за участие в него.

Депутатите са ангажирани с този стар проблем от месеци.

Пенка Ангелова разказа за много сериозен социален проблем в Ценово. „Погребваме мъртъвите като животни, защото не идва свещеник”, заяви тя. Причината – от октомври месец миналата година църквата е затворена в общинския център. Славчо Иванов е местният свещеник, но от Великотърновската митрополия. Той отказва да идва за служба, защото миряните осквернили църквата, като влезли в олтара. Всъщност проблемът е между двете митрополии, тъй като от Търново не искали местна фирма да ремонтира храма, а да получат парите, както и дарения полилей на стойност 1000 лева и пр. Нещата стигнали до съд. След обаждане до Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит Пламен Нунев заяви, че ще има среща с населението и великотърновския владика за преодоляване на нелепата ситуация, рушаща вярата на християните.

















Гражданите поставиха още много въпроси относно временната заетост и заплащането на ангажираните по програмата хора, което е много ниско, влошеното състояние на пътя Ценово – Русе поради отбития трафик във връзка с изгребването на скална маса до моста край Бяла и т. н.

През следващия месец ще има нова среща с общинската администрация и гражданите на Ценово.


Няма коментари:

Публикуване на коментар