понеделник, 12 октомври 2009 г.

Народни представители се срещнаха с живущите от пропадащите къщи на ул. "Николаевска"

Днес /12 октомври 2009 година/ следобед се проведе среща на засегнатите от потъващите къщи на ул. "Николаевска", както и представителите на джамийското настоятелство с народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Даниела Миткова и Пламен Нунев. Причината - проблемът със спукания водопровод, който заплашва живота на множество граждани в района и държи отцепен уличен участък от голяма важност за движението на МПС в края на бул. "Скобелев". Липсата на адекватен диалог между граждани и общинско ръководство пролича веднага. Кметът на община Русе Б. Йотов уверява, че постоянно е бил там и е наясно със ситуацията. В същото време на пострадалите получават информация за това какво се случва по проблема им само от народните представители от 19-и МИР от ГЕРБ.

Г-н Нунев съобщи, че проектът за укрепване и ремонт на къщите и инфраструктурата до кръстовището е включен заедно с още 7 критични обекта в националната програма „Геозащита”. Това ще позволи възможно най-бързото отпускане на исканите средства за аварийно укрепване в района на бул. „Скобелев” и улица „Александровска”. Направено е предложение до Министерство на финансите за корекция на бюджета на МРРБ с близо 600 000 лева. През следващата седмица се чака решението на министъра на финансите. След това преписката ще се върне в МРРБ и ще бъдат отпуснати пари. Едва тогава ще може да започне работа.


Гражданите благодариха на народните представители за информацията, но посочиха, че ремонтът евентуално ще започне в зимния период. Представителят на своеобразния инициативен комитет Б. Балканджиева заяви, че не е наясно какво ще се ремонтира при тези обстоятелства. Тя настоя да се направят стъпки към осушаването на основите и самите сгради. По думите и в мазето на къщата, а вероятно и в тези на съседите има все още влага. Като експерт тя предположи, че освен дъждовната вода там влиза и такава от канализацията. За пример бяха дадени поредните пукнатини, зейнали в къщата и на 6 срещу седми октомври. Падащата мазилка държи в страх обитателите на къщите постоянно.

Още нямаме констативни протоколи за щетите, нанесени ни от спукването на водопровода, оплакаха се русенци пред депутатите. В тази връзка следващата сесия на Общински съвет - Русе кметът на общината ще получи писмено питане и искане по темата от всички засегнати в района. Общинските съветници от ГЕРБ на свой ред ще изискат от кмета на общината да предприеме действия по съставяне на протоколите. За да получат обезщетение от застрахователите ВиК-Русе дал документ, в който е посочено, че на 5 март в района има спукан водопровод, но какво е отражението върху къщите не е упоменато. Хората живят в постоянен страх, че при земетресение или през зимно-есенния сезон с постоянни валежи могат да загинат в сградите. Същите не са обявени за негодни за живеене въпреки огромните пукнатини, накланянето на някои от тях и пр.

В същото време гражданите обърнаха внимание, че вследствие на силния трафик по съседна улица до хотел „Кристал” вече е станала авария на водопровод и работници миналата седмица по спешност са отстранявали авария. Хора от старите къщи там на свой ред също се оплакаха от пропуквания заради пренасоченото движение на МПС.


Няма коментари:

Публикуване на коментар