вторник, 6 октомври 2009 г.

Пламен Нунев в гр. Бяла

На 5 октомври 2009 година се проведоха приемни на депутатите от 19-и МИР – Русе Пламен Нунев и Даниела Миткова в общините Ценово, Бяла, Борово, Две могили и Русе - съответно във времето 9,30-10,30 /Ценово/, 11,00-12,30 /Бяла/, 13,00-14,00 /Борово/, 14,30-15,30 /Две могили/ и 16-18 ч. /Русе/.

В община Бяла се състоя приемна с участието на общинските съветници на ГЕРБ в Бяла, общинското ръководство, кметът на община Бяла, председателят на Общински съвет–Бяла и към 30 граждани.

Пламен Нунев накратко запозна присъстващите с работата на колегите си през седмицата и действията на правителството.

Д-р Б. Ботев – бивш народен представител и директор на МБАЛ „Ю. Вревская” в Бяла, благодари на депутатите от ГЕРБ за инициативата във връзка с посещението на екипа на Министерството на здравеопазването в региона. Тогава министърът на здравеопазването и един от заместниците му дойдоха специално в Бяла, за да видят на място състоянието, достиженията и проблемите на МБАЛ и психиатричната болница. Като хирург министър Нанев дори направи визитация и се запозна лично с пациентите, настанени в стационара след операция. Дадено е уверение, че лечебните заведения в Бяла ще бъдат запазени и ще бъдат като „мост” между МБАЛ в Русе и съседните области.

Д-р Ботев постави проблема със здравното осигуряване предвид факта, че тази седмица ще се постави на обсъждане в НС проекто – законът за промени и в тази област. За него стои въпросът дали всички трябва да бъдат задължително здравноосигурени, как ще се решат въпросите с тези без осигуровки, с „източването на НЗОК от изпълнителите на здравни дейности и пр. Г-н Нунев помоли д-р Ботев всички конкретни предложения да се депозират писмено, за да станат предмет на разглеждане.

Настоя се за нов апарат на хемодиализа в болницата. От него има значителна потребност предвид нарастналия брой болни, нуждаещи се от тази услуга. През тази седмица Пламен Нунев ще постави искането пред министъра на здравеопазването.

В залата присъстваха няколко представители на сдружение „Гражданско общество „Справедливост”, което е коректив на местната власт и съдейства на Общинския съвет при поставяне и решаване проблемите на общината. Сред тях бяха Ангел Алексиев и др. Димитър Пантелеев отново засегна темата за изменение на закона за връщане на земеделските земи. Причината – по време на мандата на кмета от БСП не е направено нищо за връщане на близо 7000 декара земи, поделени сега между хора без правно основание. Земята е дадена на ДЗС, а после е комасирана като пасища. С годините земите са разработени и се намират в голямата си част от дясната страна на пътя между моста на Бяла и гара Бяла /по посока София/ - около 4 500 дка.

Сега граждани са оземлени с решение на поземлена комисия от 1994 година, като всякакви давностни срокове за обжалване са изтекли. Въпреки, че документи, доказващи собственост на общината, има в държавния архив, едва ли ще се намери решение.

Основният мотив да се търси връщането на земята са пропуснати доходи досега. Според кмета в регистъра на земеделските земи на общината тези декари не фигурират.
Според депутатите е възможно евентуално търсене на наказателна отговорност спрямо хората допуснали земята да не се върне на общината, а да се оземлят хора без 1 декар.

Неизбежно бе поставен въпросът с актуализиране на пенсиите през следващата година и добавките за самотни възрастни хора.

Особено наболял проблем веднага намери решение. От името на множество живущи по улицата до бившата детска градина на Бяла /от отбивката до Лукойл до бившия Булгарплод/ се изправи гражданин, който разказа, че ситуацията с тежкотоварните камиони е нетърпима. Затвореният път за Русе принуждава всички МПС да се движат по тяхната улица. Но те не се съобразяват с наличния полицейски пост и префучават с висока скорост. При дъжд събралата се в уличните канавки вода се разпръсква върху къщите, а от тежестта на камионите те се напукали. Дори беленчани готвели гражданско неподчинение и блокиране на пят. Те споделиха, че дори земеряли камионите с яйца и домати, за да спре денонощния тормоз. Човек дори изхарчил 400 лева за заслон от PVC срещу плискащата в стената на къщата му вода от улицата.

Пламен Нунев веднага се свърза с директорите на ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ на МВР–Русе и ОПУ–Русе. В първия случай той помоли да се поставят знаци, ограничаващи скоростта до 30 км/час, да има денонощен патрул с радар. До 48 часа по пътната настилка ще се появят напречно фрезовани ивици, за да забавят допълнително скоростта.

От месец ноември пътят Русе – Бяла през моста отново ще бъде отворен, а през пролетта на 2010 година – затворен пак за довършителни работи.

Нерегламентирано преместилия се от пътя до Волово турски TIR паркинг с ресторант също буди недоволството на хората. Той е настанен в бивша база на изхода на Бяла за Ценово. Въпреки проверките на РИОКОЗ–Русе не са установени нарушения. А хората твърдят, че там има кухня, ресторант, дори се подвизават проститутки. 4 пъти е писал писма за затварянето му кметът на общината. Сега мерки ще се вземат много бързо и изненадващо за собствениците от полицията и РИОКОЗ–Русе благодарение намесата на депутатите от ГЕРБ.

Народните представители получиха в писмен вид от Величка Иванова идеи за развитието на социалната инфраструктура в община Бяла.

Стана ясно, че улиците в града ще се преасфалтират основно от догодина. Понастоящем канализацията в град Бяла е изградена на 77 %, а започва полагането на 15 км. водопровод. Също ще се направи канализация и ще се хванат сегашните зауствания на канали в реката в пределите на града, за да се отдеват до пречиствателната станция зад „Казаните”. До 2010 година улиците ще продължат да се изкърпват, както и досега.

-----
Приемните в гр. Русе се провеждат всеки първи понеделник от месеца от двама народни представители, избрани на ротационен принцип и двама общински съветника.

Приемните в общините се провеждат всеки първи понеделник от месеца от двама народни представители, избрани на ротационен принцип и двама общински съветника.

Няма коментари:

Публикуване на коментар