понеделник, 19 юли 2010 г.

Народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР–Русе проведоха приемна на 19 юли

Приемът на граждани продължи и извън графика поради големия им брой – над 20 души, и спецификата на разглежданите въпроси.

В хода на приемната гражданка постави пред г-н Нунев проблема със закупуване на общински жилища. Както е известно, след мораториум на ОбС–Русе бе прекратена тази практика. В условията на финансово – икономическа криза не е удачно да се продава, а и общината няма как да се сдобие с нови жилища поради липсата на раздвижване в строителството, посочи народният представител.

Имаше предложение от гражданин за промяна на нормативен акт. Документите са депозирани в приемната, а оттам ще бъдат насочени към членовете на правната комисия в Народното събрание Даниела Миткова и Десислава Аганасова. Те ще се запознаят обстойно с него, за да видят дали е реалистично и целесъобразно.

Множество лични проблеми се поставят пред депутатите. Част от тях бяха насочени към присъстващите общински съветници Николай Падалски, Бедрос Пехливанян и дори председателя на Общински съвет – Русе доц. Васил Пенчев.

Жена от Русе сезира депутата, че синът и преди година е половина е починал в хижа „Рай” в Стара планина, община Карлово. Тя счита, че някой го e склонил към самоубийство. Проявила е недоволство от действията на разследващите органи. Предадена е папка на Пламен Нунев, който пое ангажимент да отиде и лично се срещне с главния прокурор, за да види докъде са стигнали нещата. По част от жалбите тя все още няма отговор.

Злободневната тема в Русе за преобразуване на ОФД–Русе също бе коментирана. „Аз мисля, че не говорим за съкращаване”, посочи народният представител. Той се позова на проектодокумента за решение на Министерски съвет във връзка с планираната реформа в културните институти. Там се касае за преструктуриране на мрежата от културни институти в цяла България. Там е посочено, че Русе е един от малкото градове, където и театъра, кукления театър и операта остават. ОФД–Русе ще се преобразува в държавна опера – Русе. Проведен е разговор с министъра на културата Вежди Рашидов днес. Като цяло ще има редуциране на целия състав, излишните бройки, но никъде в документа не е указано, че ще се намали оркестъра на дружеството. След разговор с председателя на ОбС–Русе доц. Васил Пенчев народният представител е помолил отговорните за тази сфера хора да напишат своите предложения и виждания. Те ще бъдат изложени пред министъра на културата. „Като цяло в България не може да се избегне структурната и административната реформа”, заяви Пламен Нунев. Тя ще се проведе във всички министерства. Даден бе пример със съкращенията на 28 действащи агенции.

ОФД–Русе ще бъде център за Северна България в тази сфера, като се планира доставка на автобус, камион и пр. Затова се влагат и толкова евросредства в обновяването на зала „Филхармония” и зала „Опера”.


Няма коментари:

Публикуване на коментар