понеделник, 26 юли 2010 г.

Вицепремиерът Цветан Цветанов бе гост на кръгла маса за превенция на младежката престъпност в Русе

По инициатива на Жени ГЕРБ и народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе на 23 юли 2010 година в Русе се проведе кръгла маса на тема “Превенция на младежката престъпност”. Гости на форума с участието на представители на държавните и общински институции с отношение към тези проблеми в Русе бяха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, както иначалника на кабинета му Бойко Славчев. Събитието бе открито в зала “Европа” на Доходното здание от 14 часа с експозе на народния представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев. Той говори за необходимостта от областно планиране на социалните услуги с участието на всички заинтерисовани страни в присъствието на народните представители Светлана Ангелова и Даниела Миткова, областния управител Пламен Стоилов, заместниците му Иван Григоров и Петър Даскалов и др. официални гости.

В рамките на форума, който продължи до 17.30 часа, се включиха с презентации още Ани Попова – координатор на УНИЦЕФ България, Марина Манолчева и Димитър Русинов от Фонд за превенция на престъпността-ИГА, Мариела Личева – директор на Дирекция „Социално подпомагане” – Русе, комисар Светослав Първанов – директор на ОД на МВР – Русе. В края на кръглата маса се проведе дискусия по поставените въпроси.

Вицепремиерът Цветанов заяви, че винаги когато има престъпност, всички казват, че нещата са в ръцете на МВР. При превенцията обаче нещата са по - различни. Това е съвместна работа на всички институции в страната. В превенцията трябва да са ангажирани областен управител, неправителствени организации, институции, които да позволят младите да се отдалечат от изкушенията днес т. е. всичко, което дава предпоставки агресията да прерастне в престъпност. В последните години се наблюдава тенденция все повече малолетни и непълнолетни лица да извършват престъпления у нас. Даден бе пример с проведени операции преди ден и вчера. По Черноморието операцията срещу проституцията е установила 59 гражданки, занимаващи се с тази дейност. 2 са били непълнолетни. При операцията в комплекс "Слънчев бряг" от 5-те задържани две са били непълнолетни. Това не се е случило без средата, в която растат децата. Проблемите в семействата през последните години са допринесли да се избяга от някои важни ценности за възпитанието на децата.

При участието си в мероприятия или дискотеки децата виждат свои връстници, съпричастни към престъпна дейност с повече пари от родителите им, които работят по цял ден. Затова те не се чувстват така добре. Притеснително е за възпитанието на младите хора задържането на занимавали се с наркотици батковци, които бързо биват пускани на свобода, за да демонстрират охолен начин на живот.

Вицепремиерът благодари на фондация ИГА, която е партньор в превенцията в много общини у нас спрямо малолетните и непълнолетните. Те са изградили добър модел, за да може всички да се придържат към подобни рамки при противодействието на престъпността. При превенцията сега в бъдеще няма да се харчат пари за документиране и хващането на тези млади хора, които стават съпричастни към по - тежка организирана престъпност. "За нас е по - добре да имаме силна превенция", каза министърът. Следва се примерът на здравеопазването, където има профилактика на заболяването. С НСОРБ и неправителствения сектор МВР може да е силен партньор в превенцията, смята той. Цветан Цветанов призова родителите да подходят отговорно към възпитанието и израстването на един млад човек.

В хода на дискусията той чу и възприе някои конструктивни предложения като идеята на Орлин Дяков за национално турне с подкрепата на държавата на образователен спектакъл с превантивна цел за деца и младежи.

Малките в детските градини на община Русе ще бъдат запознавани с основните християнски ценности по линия на инициатива, която получава подкрепа от председателя на Общински съвет - Русе доц. Васил Пенчев. Още на редовната сесия на Общински съвет - Русе през септември ще бъде внесено предложение малчуганите от 4 до 6 години да бъдат въвеждани в основни понятия като "добро" и "зло" и пр. от християнската ценностна система. В този дух е бил проведения разговор с Русенския митрополит Неофит, който също е възприел добрата идея. Тя идва от друга община в Североизточна България, с чиито представител се е срещнал доц. Пенчев и е възприел добрата практика.


Няма коментари:

Публикуване на коментар