вторник, 6 юли 2010 г.

Министърът на здравеопазването посети Русе по покана на народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе

По покана на народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе, Сдружението на областните болници и ОДПЗС - Русе, в събота /3 юли 2010 година/ в Русе бе министърът на здравеопазването проф. Анна – Мария Борисова.

Министър Борисова преряза лентата на обновеното отделение за лечение на зависимости в Областния диспансер за психични заболявания със стационар-Русе-ЕООД заедно директора на лечебното заведение д-р Теменужка Матева и кмета на община Русе Божидар Йотов. Министърът плисна менче с вода пред сградата за успеха на начинанието. Това се случи в присъствието на народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев и Десислава Атанасова, областния управител Пламен Стоилов, председателя на Общински съвет - Русе доц. Васил Пенчев, директора на РЦЗ – Русе д-р Никола Събев, ръководители на лечебни заведения в Русе, както и персонала на Областния диспансер.

Министърът подчерта, че директорът и неговите колеги са за пример в страната с работата и инициативността си и постиженията в рамките на над 20 успешно реализирани европроекта. Проф. Борисова пожела още няколко пъти по толкова проекта да спечели диспансера. „Много бих се радвала, ако и други колеги вървят по този път”, добави тя.

Рехабилитацията на сградата се осъществи, като част от дейностите по проект „Модернизация и рехабилитация на сгради за по-добро ментално здраве в Областен диспансер за психични заболявания – Русе „ПОВЕЧЕ ГРИЖА””. С откриването на отделението се осъществи първи етап на проекта. Работната среда отговаря на всички евростандарти. Сградата е строена през 1954 година и до ден днешен не бе правен основен ремонт. След основната реконструкция и обзавеждане са осигурени санитарни възли във всички стаи. Таванското помещение е пуснато в експлоатация. Подменена е ВиК и електрическа система.

В отделението могат да се лекуват 30 човека със зависимости, за съжаление, все млади хора. Специалистите предлагат рехабилитационни и ресоциализационни услуги на тези свои пациенти. Към тях се добавят услугите в дневен център и защитено жилище за зависими.

Проектът се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и от държавния бюджет и е на обща стойност 577 638 евро. Реализира се по приоритет „Здравеопазване и грижа за децата”.

След като разгледа условията в новото отделение, министърът посети и местата за трудова терапия, където видя произведенията на приложно изкуство и ушитите множество спални комплекти.

По обед министърът разгледа и Детско – юношеския център за психично здраве на ул. „Янтра”.

В хода на импровизирана пресконференция проф. Борисова съобщи, че Русе стои добре на бъдещата здравна карта на страната. Вчера е направено обсъждане по темата, взети са предвид направените забележки. Реформата, която се прави е изключително задълбочена и смислена. Ние разглеждаме не само област по област, но във всяка област – болница по облница, а за всяка болница – отделение по отделение, а във всяко отделение буквално лекар по лекар. Ние отчитаме кои са лекарите над 60 години и информираме колегите, че това е рисково отделение, че те трябва да вземат мерки, че те трябва да има нови специалисти, защото в следващите години те няма да могат да фунционират и това е опасно за системата. Ние оглеждаме системата абсолютно добронамерено, оглеждаме я дали е ефективна днес, каква е перспективата в бъдеще.

Министърът бе попитан за готвената промяна в Закона за здравето, която предвижда всички частни лечебни заведения да се извадят от територията на държавните. Въпросът бе дали се обмисля дали ще има диференциация по въпроса, който касае много граждани.

„В цивилизования свят, разбирайте Средна и Западна Европа, такъв прецедент не съществува. Мисля, че съм изчерпателна.”


1 коментар:

  1. Лично аз съм техен привърженик, понеже само при тях мога да изреда не едно или две неща които са направили за нас, но и много повече.Радвам се че искат да направят реформа, която се прави е изключително задълбочена и смислена.Това, че те разглеждат не само област по област, но във всяка област – болница по облница, а за всяка болница – отделение по отделение, а във всяко отделение буквално лекар по лекар е удибително. Работната среда отговаря на всички евростандарти.И така й би трябвало да бъде. Все пак живеем в 21 век и трябва да се развиваме.Десислава Атанасова много ми харесва, умна жена и знае какво иска.

    ОтговорИзтриване