вторник, 26 октомври 2010 г.

Новият кмет на Каран Върбовка Георги Иванов ще работи за благополучието на селото

По време на пресконференция днес народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Пламен Нунев представи допълнителна информация и анализ на частичния избор, проведен на 16 и 23 октомври в село Каран Върбовка /община Две могили/. Това стана в присъствието на спечелилия кмет от ГЕРБ Георги Иванов и част от общинското ръководство на ГЕРБ в община Две могили, областния управител Пламен Стоилов. "Аз мисля, че е закономерен резултат на частичните избори в Каран Върбовка", каза г-н Нунев. В 4 от 8 населени места у нас, където се проведоха частични местни избори преди дни, ГЕРБ спечели победа, припомни той. Налице е тенденция за подобряване резултатите на ГЕРБ в малките населени места, добави депутатът. Направен бе паралел с 2007 година, когато при провелите се местни избори резултатите не са били добри. През последните месеци е извършена голяма работа от общинската структура в Две могили в лицето на общинския ръководител Боян Симеонов и организационния секретар. По същия начин е подготвен изборът в Ряхово преди година и затова резултатът в два тура е благоприятен за партията. Не имало сериозни нарушения в двата тура на избора в Каран Върбовка. Прави впечатление, че Каран Върбовка е малко населено място, където разпределението на населението по етническа принадлежност е 60:40. 265 са били мюсюлмани и 143 са от българския етнос. "На второ място, според мен странната коалиция, която се осъществи в Каран Върбовка, СДС - ДПС. ДПС не издигнаха кандидат", отбеляза Пламен Нунев. Страхът у хората по време на предизборната кампания и воденето на агитация е факт. Хората не са искали да водят разговори и са се крили. Страхът е насаждан и от бившия вече изпълняващ длъжността кмет и кандидатката на СДС, коментира той. Областният управител обяви, че цялото областно и общинско ръководство на ДПС е било в селото за балотажа, за да агитира. В същото време Георги Иванов е получил повече гласове от мюсюлманите въпреки намесата на ходжата от Две могили. Каран Върбовка е едно от местата, където може да се дава пример с доброто съжителство на двата етноса.

В селото е направил посещение министърът на културата Вежди Рашидов, като се намеси за бързо решаване на проблемите в Русе. Вече е обявена процедурата за обществена поръчка за ремонта на Операта. Така от месец март 2011 година ще се започне истинска работа. Направена е заявка за автобус, потребен за нуждите на театъра в Русе.

Кметът също бе представен накратко от народния представител и самия себе си. Той е бил кандидат на ГЕРБ през 2007 година на местните избори. Тогава е получил 84 гласа на първия тур. Починалият кандидат на БСП е взел 85 гласа. Двамата са отишли на балотаж. На втория тур Георги Иванов губи с 20 гласа. Тук на първия тур гласуваха 315 гласоподаватели, от които 144 за Георги Иванов и 128 за Наталия Георгиева /СДС/. На втория тур гласувалите вече са 340, от които 179 гласа са за Георги Иванов и 154 са за Наталия Георгиева. 7 са надействителните бюлетини, а на първия тур бяха 18.

Георги Иванов бе характеризиран като сериозен, отговорен, борбен и най - вече работоспособен. Той е роден през 1958 година, има 3 деца, а вече е и дядо. Регистриран е като земеделски производител. Занимава се с пчеларство и със строителство. Зет е от 30 години в село Каран Върбовка. С тези си качества той ще е полезен на хората. Той има капацитета да гарантира сигурността на хората в селото, отбеляза Пламен Нунев. От 5 години там нямо полицай. Сега от декември ще има полицай, който ще обслужва Каран Върбовка и Кацелово. В момента има 2-ма кандидати, които приключват школата. Единият ще обслужва 3 населени места. Необходимостта от тях е голяма, защото грабежи няма, но има много домови кражби. Тенденцията е да няма увеличения, а през последните 2 месеца е разкрита престъпна група, вършила част от кражбите в Каран Върбовка. Възстановени са пари и вещи на хора.

Георги Иванов благодари за подкрепата на областното ръководство на ГЕРБ и посочи, че е налице промяна. От 30 години в селото няма една ремонтирана улица, посочи той. Има малък участък с нов асфалт по посока манастира "Света Марина" /местността "Хаязмата"/. Особено е тежко положението с пътя към гробищата.

Улици в Каран Върбовка сега са включени в проект по ПРСР. Първа задача сега е осигуряване дърва за огрев за зимата, съдействие за осигуряване подкрепа за самотни вдовици. Народният представител Светлана Ангелова се ангажира при посещението си там те имат социални асистенти. Един от тях ще обслужва 4 - 5 възрастни жени. Съвсем скоро това ще се случи за най - тежките случаи. Ще се помисли и за осигуряване на заетост в селото, където безработицата е голяма.

Манастирът е бил наводнен, а мостът повреден от придошла вода. Поради това, с помощта на областния управител, ще се действа. Община Две могили е подготвила проект за почистване на дерето и ремонт на моста. Същият е внесен в междуведомствената комисия за подпомагане. Той е на стойност около 300 000 лева. Проектът ще бъде подкрепен от областния управител. За да се спрат всички злоупотреби, без становище и последващ контрол от областния управител, проект по бедствия и аварии няма как да мине. Крайно належащо е там да се извърши ремонт, подчерта Пламен Стоилов. По този начин ще се снижи нивото от риск при придошли води. Става дума за участък от около 1100 метра от манастира "Света Марина".

Трите моста в селото са ремонтирани преди време, като за всеки са похарчени по 18 000 лева. По преценка на настоящия кмет /с голям опит в строителния бранш у нас и във ФРГ/ стойността на ремонта на всеки е била около 8000 лева. Ще се прави ремонт на църквата и джамията. В последната има влага, защото не са изпълнени водоплътни тротоари. В тази връзка ще се извърши проверка за разходването на средствата. А самата джамия няма минаре.

Бившият лагер за военно обучение до манастира е църковен имот. Ще се направи опит Русенска митрополия да бъде подпомогната във възстановяването на имоти. В селото ще се развива религиозния туризъм. Идеята е манастирът да стане атрактивно туристическо средище, като се използва и забравена вила на ВиК. До голяма степен обаче за решаване на въпроса отговорност ще има и община Две могили. Ремонтът на църквата ще може да се случи по проект.

Няма коментари:

Публикуване на коментар