вторник, 2 ноември 2010 г.

Депутатите от ГЕРБ–Русе участваха в тържествена церемония по вдигане на флаговете на шест нови кораба за гранична охрана

Днес /30 октомври 2010 година/ по обед министър – председателят Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев и Десислава Атанасова, областни управители от области, разположени по Дунава, зам. - областни управители, председателя на Общински съвет - Русе, кмета на община Русе и кметове на други общини, общински съветници, граждани присъстваха на тържествената церемония по вдигане на гранично-полицейските флагове и присвояване имената на шест нови кораба за охрана на международния плавателен път в българската част на река Дунав. Събитието се случи на пристанището в гр. Русе, на понтон № 8.

Русенският митрополит Неофит отслужи молебен за успех и безпроблемно плаване. Всеки един от капитаните на кораби бе поръсен със светена вода и получи икона на Свети Николай. Преди това те приеха от комисар Виктор Гецов - началник на "Гранична полиция" - Русе и вдигнаха на корабите под звуците на химна на България трикольорите.

Кръстници на корабите станаха Теодора Йорданова - ученичка от МГ "Баба Тонка" - град Русе /кораб № 611/, Лилия Атанасова - директор на РИОСВ - Русе /кораб № 635/, Пенка Пенкова - кмет на община Лом /кораб №615/, Адрияна Мановска - търговски директор на фирма "Саламбо" /кораб № 616/, Цветелина Заранкова - студента в СА "Димитър Ценов" - Свищов /кораб №634/, Наталия Къснеделчева - изпълнителен директор на "Винпром Русе" /кораб № 644/ Всяка една от тях разби бутилка шампанско в корпуса на плавателния съд. Корабите носят имената "Русе", "Лом", "Видин", "Никопол", "Свищов" и "Силистра". Те са с дължина 14 метра, ширина 4 метра, 12 - тонни, бързоходни, със съвременно навигационно, комуникационно и специално оборудване. Високата степен на автоматизация на управлението позволява изпълнение на гранично - полицейските задачи в сложни хидро - метеорологични условия. Техническите им възможности и оборудване позволяват патрулиране в голям периметър и бързи действия самостоятелно и с други брегови сили и екипи за въздушно наблюдение. Всички кораби са комплетовани с екипажи на Гранична полиция и последните са преминали специализирана допълнителна подготовка.

След церемонията премиерът, вицепремиерът и представители на естонската корабостроителница "Baltic Workboats" се качиха на кораб "Русе" за бърза пробна раходка в акваторията на русенското пристанище.

Вицепремиерът Цветан Цветанов приветства събралите се и каза:" Това е част от модернизацията и изпълнението на ангажимента на българското правителство за охраната на външна граница на Бългаия и изпълняване ангажимента към инструмента "Шенген". Днешните кораби са част от европейската солидарност и парите, които бяха осигурени от ЕК за модернизирането на техническите параметри на страна - членка в ЕС, стремяща се към влизане в Шенгенското пространство. Стойността на тези кораби е 3.5 милиона евро, които са пари от ЕС. Българското правителство, с предприетите адекватни мерки от началото на мандата си, успя да създаде необходимата организация да усвоим 100 % от парите на ЕС. За МВР размерът е 120 млн. евро Контрактувани са всички договори и в момента върви тяхното изпълнение, което трябва да приключи до края на годината. Във връзка с поетия ангажимент на страната и като основен приоритет във външнополитически и вътрешен план, е влизането на страната в Шенген в унгарското председателство през 2011 година. Българското правителство осигури национално финансиране в размер на 56 милиона, за да покрием изцяло техническите параметри за надеждна външна граница. Тук е моментът да благодаря на личния ангажимент, който имаше министър - председателя, и български кабинет за осигуряването на тези средства, и оптимизирането на всички експерти в МВР, които работиха по изработването на всички тези условия, за да могат да бъдат усвоени паритеот ЕС. Ако не бяхме успяли да усвоим парите на ЕС, разликата и ангажиментите, които имаме към Европа, трябваше да търсим парите от националното финансиране. Ето това е силната страна на страна - членка и подобряване на административния капацитет за усвояване на парите от ЕС..." Министър Цветанов посочи, че над 4 млн.евро ще бъдат усвоени за пожарната служба в Русе. Те ще имат нови автомобили и нова екипировка.

Министър - председателят на България Бойко Борисов отбеляза, че 100 % са усвоени парите по линия на "Шенген". "Истински се надяваме, че нашите европейски партньори ще оценят това, което прави България в момента и догодина всички граждани на България ще могат да се рават на тази придобивка, наречена "свободно пътуване в Шенгенското пространство". Полагат се огромни усилия това да се случи.

Модерните плавателни съдове ще бъдат включени в състава на Регионална дирекция „Гранична полиция” – Русе и съвместно с другите държавни органи с контролни правомощия и патрулните кораби на румънските гранични власти ще осъществяват контрол по северната ни граница.


Няма коментари:

Публикуване на коментар