вторник, 2 ноември 2010 г.

Вицепремиерът Цветан Цветанов изнесе лекция в Русенския университет „Ангел Кънчев”

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се срещна с академичното ръководство на Русенския университет «Ангел Кънчев», разгледа учебната база и изнесе лекция на 29 октомври 2010 година. В присъствието народния представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев, областния управител Пламен Стоилов, ректора на Русенския университет проф. Христо Белоев, председателя на Общински съвет – Русе доц. Васил Пенчев, кмета на община Русе Божидар Йотов, директора на ОД на МВР – Русе комисар Светослав Първанов, множество преподаватели, служители и студенти вицепремиерът говори за разкриването на тежките престъпления, предизвикателствата на страната ни преди присъединяването към Шенген, Стратегията за национална сигурност и опасностите пред младите хора.

В експозето си г-н Цветанов се спря на работата в началото на управлението, когато е пресечено изтичането на информация чрез създаването на малки работни групи. Той посочи, че се чувства изключително удовлетворен от това, което е направил с колегите от МВР в последните 15 месеца. Защото са спрени неща, които бяха като ежедневие за страната. Това бяха отвличанията. В рамките на 2 години и половина – 19 на брой. Всеки месец – месец и половина имаше поредното отвличане и докато приключи темата за освобождаването на похитения, веднага идваше ново отвличане, което предстоеше да се коментира в обществото в рамките на месец – месец и половина, каза пред множеството г-н Цветанов. По случая «Гунински» и др. е направена добра организация, като са действали МВР, ДАНС и прокуратурата. На 17 декември е задържана групата за отвличания, където в процеса на задържането на лицата и от периферията са установени още 3 къщи, където са държани задържаните лица. Последните са живели в нечовешки условия. В рамките на година няма нито едно отвличане с такъв почерк, няма и да има, отбеляза вицепремиерът. Той даде още няколко примера за ограничаване на тежката организирана престъпност и увери, че започнатото ще продължи и занапред въпреки съпротивителните сили и опита им да дискредитират определени политици от ГЕРБ.

Въпреки контрола, който службите имат днес върху организираната престъпност, битовите престъпления остават най-чувствителни за обществото. Пред младите хора в аудиторията на Русенския университет министър Цветанов обясни, че в много от разкритите напоследък от полицията случаи на грабежи извършителите са млади хора – между 17 и 23 год. “Най-негативното е, че някои от тях не осъзнават това, което са направили. Това показва едно изключително занижаване на ценности, нещо, за което всички ние трябва да полагаме усилия да променим, заяви вътрешният министър. Той сподели, че обществото трябва да е максимално информирано за всичко, което вършат органите на реда и допълни, че в ефективната борба с организираната престъпност е дал оперативна свобода на служителите, за да се разкрият всички тежки престъпления, извършени на територията на страната през последните години.

По думите на Цветан Цветанов, сега важни са бъдещите перспективи пред страната ни – присъединяването към Шенгенското пространство. Тогава, според него, всички ще изпитаме удоволствието и ползите от членството ни в ЕС. Включването на страната в Шенгенската информационна система пък ще даде възможност да се използва базата данни на страните от ЕС. “Ако влизането на една страна в Европейския съюз преобладава повече политическия елемент, при включването в Шенгенското пространство водещи са техническите ангажименти и обучението на служителите. Най-подготвени в момента са граничните полицаи, защото те участват от самото началото в процеса”, каза вътрешният министър. Той обясни, че до края на ноември по външните граници на страната ще бъде инсталирана техника за сканиране на ТИР-ове, което ще ограничи трафика на хора. Сподели още, че покрай работата по влизането на страната в Шенген за първи път България води активна регионална политика. Последното доказателство за това е подписаният от директора на Областната дирекция- Русе преди дни договор в румънския град Кълъраш, със средствата от който пожарната в крайдунавския град ще бъде най-модерно оборудваната в страната.

В лекцията си пред студентите министър Цветанов засегна и проекта за стратегия за национална сигурност. По думите му, тя трябва да даде възможност за по-обща платформа с включени приоритети като екологията, водните източници, икономиката.

Вътрешният министър засегна пред младите хора проблема с трафика на хора. “Нека момичетата не се поддават на изкушенията, които им се предлагат и да бъдат много внимателни”, обърна се към присъстващите Цветанов. Той засегна и компютърните престъпления, като призова студентите да не са прекалено доверчиви към всяка покана за комуникация в онлайн пространството. Вътрешният министър напомни на студентите и за жертвите на пътнотранспортни произшествия, които годишно са около 1000. “Загиват преди всичко млади хора в опита си да докажат уменията си на пътя”, обясни министър Цветанов и призова студентите да внимават в действията си зад волана и да не шофират след употребата на алкохол.

Няма коментари:

Публикуване на коментар