понеделник, 29 ноември 2010 г.

Младежкият фестивал за култура и изкуство организиран от МГЕРБ – Русе под патронажа на областния управител завърши с оспорвано кулинарно състезание

Тридневният младежки фестивал за култура и изкуство, организиран от МГЕРБ – Русе под патронажа на областния управител на Русенска област Пламен Стоилов, завърши днес /28 ноември 2010 година/ с оспорвано кулинарно състезание. По обед на сцената на Военния клуб – Русе се представи най - младият русенски театър – „Артистисимо”, като след представлението сцената веднага бе заета с вкуснотии. Конкурсът „Сладкарско изкуство“ събра множество //над 20/ произведения на кулинарията благодарение на Движение на българските майки, Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов” – Русе, Жени ГЕРБ, Младежки ГЕРБ и граждани. Народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Даниела Миткова, доц. Васил Пенчев – председател на Общински съвет – Русе и Владимир Тедески – представител на Областна администрация – Русе – това бе съставът на журито, което не се умори да дегустира, обсъжда и дава оценки в продължение на повече от половин час. Резултатите бяха обявени в пълната зала на клуба, като първо място заслужи уникална торта, наречена „Капела”, създадена от член на „Движението на българските майки”. Името не е случайно, защото нейната форма бе с формата на голяма дамска лятна шапка, а диаметърът и – над 40 см. Второто място бе за Силвия Миткова от Жени ГЕРБ и нейните „Сладкиши”. За учудване на всички третото място взе представител на силния пол – Станимир Боляров, с „Горещо сърце”. Те получиха грамоти и специални награди – готварски принадлежности и уреди. Всички останали участници бяха поощрени с грамоти от организаторите.

Събитието бе уважено от народния представител от ГЕРБ в 19-и МИР–Русе Пламен Нунев, който при закриването на фестинала към 13.30 часа благодари на организатори и участници във фестивала. Той не скри приятната си изненада от неочаквания успех на първото по рода си събитие в града, което привлече в рамките на 26-28 ноември 2010 г. стотици русенци към Военния клуб. Депутатът заяви подкрепа за бъдещи издания на фестивала и изрази надежда, че те ще бъдат ежегодни. Самите организатори отсега планират следващият фестивал да се проведе през пролетта, за да може част от проявите да се случат на открито. Причината – относително голямата зала се оказа още в първия ден тясна за желаещите да видят таланта на младите русенци и жители на региона.

Фестивалът имаше и елемент на благотворителност, като се събраха средства от волни дарения в полза на домакинствата на домовете за деца, лишени от родителски грижи. Фестивалът бе открит на 26 ноември /петък/ от 18.30 часа с приветствени слова от организаторите и официалните гости. В периода 19 – 20 часа бе представена програма, изпълнена от възпитаниците на Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе, която включваше джаз и поп пеене, модерен и класически балет, народно пеене и танци, класическо пеене, както и изпълнение на музикални инструменти.

В събота от 11.10 до 12.30 часа се изявиха възпитаниците на „Общински детски център за култура и изкуство“ – Русе - фолклорен ансамбъл „Русчуклийче“, школа за народно пеене, тамбурашки оркестър, клуб по спортни танци „Фламинго“, формация за модерен балет „Мираж“, детска вокална група „Слънце“.

В постоянната експозиция можеше да се види уникален триметров хартиен модел на кораба "Титаник". Той бе изработен от Йордан Митев и за първи път бе представен публично. Работата по него е отнела над 3 години. Радослав Венков показа своите скулптори и форми от дърво, Велина Даскалова, Михаела Софева и Николай Димчевски - свои живописни платна. Невена Аврамова гостува със стъклопис. Галена Иванова показа своите ръчно изработени "венециански" и "антични" маски. Бижута уникати видяха гостите - дело на Елица Манева. Тихомир Йорданов се представи с макет от камъни на Айфеловата кула. "Движение на българските майки" - клон Русе също имаше щанд със свои ръчно избаротени украшения. Възпитаници на НУИ, младите таланти от дневен център за деца "Слънце" - Борово също имаха поле за изява. Рая Вуцова, Светла Вуцова, Александра Пенева за първи път публично изложиха свои фотоси. Тематични художествени пана със снимки бяха подредени покрай стените на клуба. Велина Даскалова се зае с демонстрация на живо на боди арт. Как се рисуват карикатури показа Детелин Димитров. Павел Иванов реши да изложи дърворезба. Плетива от дом за възрастни хора "Възраждане" имаха запазено място в експозицията. Защитеното жилище и Дом "Св. Димитър Басарбовски" участваха със свои художествени експонати. Обособен бе кът с материали за наличните организации и курсове, свързани с културата и изкуството в Русе и т.н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар