сряда, 1 декември 2010 г.

Народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе участваха в откриването на ремонтирания участък от ул. „Николаевска”

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и кметът на община Русе Божидар Йотов прерязаха днес /30 ноември 2010 година/ следобед лентата на възстановения участък от ул. "Николаевска" /при кръстовището с бул. "Скобелев"/. Това стана в присъствието на народните представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Пламен Нунев и Светлана Ангелова, областния управител Пламен Стоилов, зам. - областния управител Иван Григоров, председателя на Общински съвет - Русе доц. Васил Пенчев, заместник - председателя на ОбС - Русе Веско Маринов, директора на Областно пътно управление - Русе Минчо Минчев, общински съветници и ръководители на други държавни структури в региона. /на снимките/

В словото си министърът изтъкна, че е щастлив, защото за втори път в един ден се доказва, че поетото преди месеци обещание е изпълнено. Огромна работа е свършена от експертите на място, добави той. Въпреки кризата държавата е реагирала адекватно, когато има смисъл и когато е въпрос на национални приоритети.

До края на следващия месец той ще бъде отново в града. Надеждите му са да бъде приключен и Водния проект на Русе съвсем скоро въпреки забавянето по един от лотовете. Изказана бе надежда, че съвсем скоро ще започне проектирането на скоростните пътища Русе - Велико Търново и Русе - Шумен. До няколко месеца трябва да се направят проектите, за да може с помощта на новите оперативни програми да започне строителството през 2014 година. Скоро ще се говори за конкретни проекти и по Дунавската стратегия.

Ремонтът се реализира по проект „Укрепване на улично платно, тротоари и общинска инфраструктура в района на кръстовище на ул. Николаевска и бул. Скобелев”. Строително-монтажните работи се финансирани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/.

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет /МКВПМС/, Община Русе и ВиК-Русе. Общата сума е в размер на 1 044 000 лева, от които 600 000 лева са осигурени от МРРБ, 363 000 лева от МКВПМС и останалите от Община Русе и ВиК.

Със средствата от министерството бяха извършени укрепителните работи пред сградите на жилищните домове и молитвения дом /Джамията/, пилотно укрепване на целия пропаднал участък и засипване и трамбоване със сух льос. Средствата от МКВПМС целево бяха насочени за възстановяване на пътното платно и тротоарите. Община Русе със свои средства изгради нов канал, канални отклонения и кабелна инфраструктура. ВиК изгради нов водопровод и водопроводни отклонения към жилищните домове. Замерванията на деформациите продължават и в момента, за да е сигурно, че процесите на пропадане на земна маса са овладени. Изпълнител на обекта бе фирма „Дунав”, а ремонтите дейности бяха извършени за пет месеца.

Строително-монтажните работи бяха проведени в следната последователност:
- Фондиранане на компрометирания участък;
- Укрепване на фасадите на молитвения дом и жилищата;
- Изгребване на компрометираната почва;
- Засипване със сух льос;
- Изграждане на канал и водопровод на съответните нива;
- Изграждане на кабелна инфраструктура;
- Асфалтиране на пътното платно и тротоарите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар