сряда, 29 декември 2010 г.

Народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР–Русе представиха работата си през 2010 година

Днес /28 декември 2010 година/ се проведе годишната пресконференция на народните представители от 19-и МИР – Русе Пламен Нунев, Десислава Атанасова, Светлана Ангелова и Даниела Миткова, в която участва и областния управител Пламен Стоилов.

Пламен Нунев представи част от основните приоритети, по които работят през тази година депутатите от Русе и техните колеги. „Групата на ГЕРБ в НС от 19-и МИР до настоящия момент се справя много добре с всички задължения, с всички отговорности, които са поети и трябва да се изпълняват като програма, които трябва да се изпълняват като приоритети в съответните сектори”, изрази оценката за работата досега г-н Нунев. Той припомни комисиите, в които работят активно с колегите си.

Едно от най – важните неща през тази година бе сигурността на хората и противодействие на организираната престъпност и корупция по „високите етажи на властта”. Активно се работи и по инфраструктурата, в това число и пътна, в национален и регионален мащаб, отбеляза г-н Нунев. На трето място бяха поставени важните решения взети в сферата на социалната политика и приемането на пенсионната реформа след сериозен диалог със социалните партньори. Сред несвършените неща изцяло бе посочена здравната реформа. Сменени са двама здравни министри, но в последните няколко месеца на работа нещата се движат в правилната посока, смята народният представител. „Важното е, че по всяка тема има говорене, има диалог с най – широк спектър от групи, със синдикати, с работодателски организации. Ние смятаме, че това е начинът за водене на правилната политика. Въпреки че това не ни носи политически комфорт...”

ГЕРБ приема оценката на хората, на Европейската комисия, на евроатлантическите партньори, като се гледа позитивно на нещата. В същото време опонентите не гледат позитивно на нещата. Даден бе пример с диалог с опонент от „Коалиция за България” относно новото кръгово кръстовище край Бяла.

„За нас е важна оценката на хората и те я дават по време на избори”, заяви Пламен Нунев, като посочи, победата на местните избори в София, Габрово, при последните 8 частични местни избора в малки населени места, спечелени в 4 от тях.



Десислава Атанасова – председател на парламентарната комисия по здравеопазване в Народното събрание, направи своеобразна равносметка за близо година. В тази сфера има трети, нов министър на здравеопазването, сменени са директорите на НЗОК, председател и зам. – председател на комисия, политически кабинети в министерството, вот на недоверие на тема на здравеопазване към правителството. Г-жа Атанасова говори за добрите неща, станали през 2010 година. За първи път от няколко години е подписан Национален рамков договор и съгласие между НЗОК и съсловните организации. Тази година също има договореност, като утре министърът на здравеопазването и Зъболекарския съюз ще подпишат договора. 3.5 млрд. лева е бюджетът за здравеопазване, като парите ще отиват само за здравни услуги. 147 милиона лева е европейското финансиране по ОП „Регионално развитие” към Министерството на регионалното развитие. МБАЛ – Русе е сред тези, като надеждите са, че проектът е добре направен и в Русе ще влязат свежи инвестиции от Европа. Русенският проект е за 10 млн. лева, като ще се инвестира във висококачествена апаратура. През 2011 година по същата програма могат да кандидатстват и общински лечебни заведения, като в Русенска област болницата в Бяла ще кандидатства. Последната е определена от Министерството на здравеопазването като стратегическо лечебно заведение предвид международния трафик и път. Бившият онкодиспансер също ще се включи в това финансиране, за да получи доставка на високотехнологично оборудване. През 2010 и и 2011 година се залага преди всичко на детско здравеопазване. През 2010 година е намерено и осигурено финансиране за включване в имунизационния календар на два нови антигена, които покриват спектъра за противовирусни инфекции при бебетата. Това ще продължи през 2011 година. През 2010 година е постигнато освобождаване на достъпа до здравна помощ и така през 2010 и 2011 година всички лица до 18 години могат да посещават без ограничения личните си лекари и специалистите, което е голяма крачка напред.

През 2011 година по линия на профилактика и превенция на общественозначими заболявания всички мъже и жени над 50 - годишна възраст, които са здравноосигурени задължително трябва да имат осигурен профилактичен преглед за рак на млечната жлеза и рака на простата при мъжете. Изпълнителната власт също съдейства за много проекти и програми.

Недовършената здравна реформа е била постоянно във фокуса на общественото внимание. „Много е трудно да се промени статуквото и да се промени мисленето на хората. Надявам се, че през 2011 година ще успеем заедно – екипът на министерството, екипът на здравната комисия, да довършим окончателно здравната реформа. Такива са ни намеренията. В законодателен план предстои промяна в Закона за здравното осигуряване. Може би вече в средата на 2011 година ще имаме вече категорични и гласувани в Народното събрание текстове относно въвеждането на диагностично свързаните групи и края на клиничните пътеки.”

Светлана Ангелова – зам. – председател на комисията по труда и социална политика в Народното събрание, счита, че тази година е успешна за нея. Приети са редица важни закони – промени в Закона за социално подпомагане, в Закона за интеграция на хора с увреждания, Закона за насърчаване на заетостта, в Кодекса на труда. Един от най - важните законопроекти е бил този за промени в Кодекса за социално осигуряване или т. нар. пенсионна реформа. През последните 2 месеца тя е била част от екипа, занимавал се с преговорите със синдикати и работодатели. Накрая е подписано споразумението за пенсионната реформа със соиалните партньори. Това показа как трябва да се правят реформи у нас т. е. не чрез стачки и „извиване на ръце”, а на масата на преговорите. Само така се вземат оптималните решения за хората, правителство и социалните партньори. През последната седмица възникна известно напрежение във връзка с отпуските за 2010 година. Светлана Ангелова заяви, че се породиха различни спорове за тълкуванията дали тези лица, които не са използвали отпуската си през тази година, я губят или могат да е прехвърлят. Кодексът на труда, в частта, определяща новия режим за отпуските, се обжалваше от страна на КС и Президента. През ноември Конституционният съд се произнесе, че отпада давността за ползване на старите отпуски, но остава 2- годишната давност за ползване на отпуската от 1 януари 2010 година. За да няма напрежение сред хората в началото на 2011 година заедно с експертите от МЗ и социалните партньори ще бъде изготвен и внесен законопроект, който в преходните разпоредби ще премахне тази социална несправедливост, за да могат хората да си ползват отпуската за 2010 година и не я загубят през идната година. От 1 януари 2011 година ще се спазва изискването за ползване на отпуска само в рамките на съответната календарна година, за която се отнася. Само до 10 дни ще могат да се прехвърлят с разрешение на работодателя поради важни неотложни производствени причини.

Даниела Миткова се спря на изпълнението на едно от изпълнените предизборни обещания от ГЕРБ, дадени в началото на мандата на правителството и Народното събрание. България има нов Избирателен кодекс. Това се счита за успех. Неконструктивните критики на оподицията показват, че този Избирателен кодекс не е направен от нас за нас, а идеята е била лошите практики от провежданите досега в България избори да се прекратят. Самият кодекс не е нещо, което не може да се променя. Трудният и тежък процес по създаването на кодекса е бил свързан с дълги заседания на различни работни групи. Взето е превид мнението на експерти, неправителствени организации, Централна избирателна комисия. Започнала е реформата в съдебната система с гласуването на Закона за съдебната власт. Този ангажимент също е изпълнен. За подготовката му са взети предвид мненията на Върховна касационна прокуратура и съд, Висш съдебен съвет и други. През 2011 година предстои да се приложат направените промени.

По думите на г-н Стоилов, екипността е в основата на изпълнението на поетите ангажименти. Постигнатите успехи се дължат на работата под ръководството на народния представител от 19-и МИР - Русе и мажоритарен депутат Пламен Нунев и спазването на дисциплина от всеки, като се знаят правата и задълженията при преследването на целите и изпълнение на задачите. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев е дал преди дни висока оценка за Русе, което означава, че градът го чака по - добро бъдеще в идните години.

Пламен Стоилов подчерта, че не обещавано нищо, но заложеното е направено. Благодарение на ГЕРБ в условията на криза е осигурено финансирането на големи проекти за Русе, като тези за ремонта на централния градски площад, укрепването на бул. „Придунавски”, укрепването на жилищните сгради по ул. „Николаевска”. Въпреки бъркотията в кратък срок е извършено изграждането на кръговото кръстовище край град Бяла. Като постижение за 2010 г. областният управител изтъкна и факта, че вече има Актуализиран документ за изпълнение на Областната стратегия за развитие на Област Русе 2010-2013 г. това е липсвало досега, поради което развитието на областта е било поставено в условията на хаос и анархия. Липсата му до момента е спъвала и развитието на региона. С този документ се възстановява планомерното, правилно развитие на региона. Областният управител изтъкна, че работи добре с всички кметове на общини. На базата на този план ще се прави надграждането.

Г-н Стоилов очерта и приоритетите в работата на Областна администрация – Русе през 2011 г. Сред тях е препроектирането и реконструкцията на ж. п. моста по пътя Русе – Силистра и изграждането на четирилентов изход в посока Силистра. Има осигурено финансиране в рамките на 4 милиона лева. 50 000 лева струва препроектирането и ще бъде осигурено от НКЖИ. В момента се променя проекта в две части - ж. п. и пътна. Има уверенията от АПИ и НКЖИ, че догодина ще се случи това. Догодина се очаква да започне и прединвестиционно проучване на пътя I – 5 Русе – Велико Търново за изграждане на високоскоростен четирилентов път тип Г-20. Това се случва с помощта на областния управител на Велико Търново. Тази крачка е трябвало да се направи от мои колеги от предходни мандати, за да можем сега да строим, отбеляза г-н Стоилов. В рамките на 6 - 8 месеца ще отнеме това проучване. Между 6 и 8 месеца ще отидат за проектиране, така че в края на програмния период ще има готовност. При новия програмен период ще може да започне строителството на нов път, при ново трасе, което ще избегне опасните направления, които са Бяла и разклона за Плевен. Такова проучване ще стартира през 2011 г. прединвестиционно проучване и за пътя I – 2 Русе – Шумен, както и за изграждането на южен обходен път на град Русе. по този начин бул. "България" след 2014 година ще остане вътрешна градска улица.

Приоритети в работата на Областната администрация ще останат концесиите на летището край с. Щръклево, на части от Пристанищен комплекс – Русе, както и разработването на проекти по линия на Дунавската стратегия.

Пресконференцията завърши с коктейл.

Няма коментари:

Публикуване на коментар