четвъртък, 2 декември 2010 г.

Народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе участваха в откриването на новото кръгово кръстовище преди моста на Бяла

Днес /30 ноември 2010 година/ по обед министър - председателят на България Бойко Борисов откри кръговото кръстовище преди моста на Бяла. Лентата прерязаха народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Пламен Нунев, премиерът и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Това стана в присъствието на народния представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Светлана Ангелова, председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Божидар Йотов, областния управител Пламен Стоилов, кмета на община Бяла Юрий Симеонов, председателя на УС на българската асоциация "Пътна безопасност" Николай Иванов, кметове на съседни общини, населени места, общински съветници, ръководители на държавни структури в региона, стотици граждани. Г-н Борисов плисна менче с вода върху асфалта, за да не се случват повече катастрофи там и добра дълготрайна експлоатация на съоръжението. По стара традиция гостите бяха почерпени с хляб и сол от местни момичета в народни носии.

Кметът на община Бяла каза, че е щастлив в днешния ден, 7 дни преди отбелязването на 4 години от трагедията на моста, където загинаха 18 граждани, да се открие това пътно съоръжение. "Сами се убеждавате в няколкото дни, през които това съоръжение работи, ползата от него е голяма", посочи кметът. Изказано бе пожелание да се ползва това съоръжение и да се продължи в посока Русе на пътя. Кметът благодари на изпълнителите, на г-н Нунев и г-н Плевнелиев.

Председателят на УС на българската браншова асоциация "Пътна безопасност" Николай Иванов връчи на Божидар Йотов документите за дарение във връзка с подобряване безопасността на пътя Русе - Бяла. Асоциацията се стреми да подпомага държавата в изграждането на безопасна инфраструктура. За да е обектът безопасност е необходим 1 %, а за изграждането му - 99 %, отбеляза в словото си Иванов. Тази асоциация се надява с дарението да се намалят жертвите и пострадалите от ПТП в района.

Росен Плевнелиев посочи, че налице днес е дадено обещание и изпълнен ангажимент. В срок, качествено до последния ден е работено в името на гражданите на държавата. Така е било на пътен възел "Качица", на бул. "Брюксел", така се е случило на Околовръстното шосе на София,така е и днес тук. "Това правителство поема ясни ангажименти и доказва, че ги изпълнява. И, преди всичко, слушаме думата на експертите, защото те са тези, благодарение на които строители, мениджъри, проектанти, тази държава ще върви напред." Техният принос е в оценката на ситуацията - преминаване на 2200 тежкотоварни камиона за 48 часа през участъка. Те са излезли с конкретни ангажименти, като всичко препоръчано е изпълнено. Поставени са знаци, указващи навлизане в населено място, за концентрация на ПТП, за специален режим, за дълъг и опасен наклон, специални маркировки, мигащи и бягащи светлини, съоръжения, които да намаляват скоростта и да помагат на камионите при проблем да се отклонят на безопасно място. Поставено е осветление. Дотук са вложени 3.5 млн. лева, като предстои етап 2 - разширение на пътното платно до четири ленти в посока Русе по всички изисквания с още 3.1 млн. лева.

Росен Плевнелиев изтъкна още, че утре ще се обяви старт на тръжната процедура за магистрала "Марица". "Един лев не сме жалили, за да може това, което експертите казват, да е максимално сигурно. Но срещу човешката глупост само Господ може да помогне", отбеляза премиерът. Ангажиментът е изпълнен. А същевременно е направено петорно осигуряване по най - съвременните изисквания за безопасност на пътни съоръжения. Той а наредил да се донесе трева, за да се озелени цялото кръстовище в средата и кметът да има грижата за поддръжката.

Министър - председателят връчи официално разрешението за ползване на съоръжението на Божидар Йотов.

Пътното съоръжение е част от обект: „Рехабилитация на път І-5 Русе-Бяла-Велико Търново от км 50+573 до км 52+764 и кръгово кръстовище при км 51+930”. Възложител на обекта е Агенция „Пътна инфраструктура”, а изпълнител - консорциум „Пътно поддържане - Бяла”. Стойността на новото кръгово кръстовище е 3.5 млн. лв., а средствата са осигурени от републиканския бюджет. За 2 месеца и 5 дни обектът е изпълнен, като буквално до последните часове е извършвана работа по монтажа на сигналните светлини над предупредителните табели. Така обещанието, поето на 25 август при първата копка с участието на министър Плевнелиев и народния представител Пламен Нунев, се осъществи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар