четвъртък, 16 декември 2010 г.

Общинският съветник от ГЕРБ Веско Маринов помага за просперитета на Мартен

Още преди встъпването си в длъжност като общински съветник Веско Маринов е съпричастен към съдбата на своите съграждани от близкия до Русе град Мартен. Преди 3 години в новото си качество той получава възможност да помага още по – активно за просперитета на Мартен. И го прави. Малко преди края на годината е време за равносметка и г-н Маринов посочи само някои от акцентите в своята работа на място.

За около 20 дни през тази година е направен частичен ремонт на храма „Свети Георги”. Отец Янко изказа своята благодарност днес /14 декември 2010 година/ за доброто дело, в което са помогнали още Евгени Енчев и Свилен Димитров – симпатизанти на най – голямата дясна политическа сила в Русенска област. И показа къде е извършен ремонта на улуците на покрива, за да не тече в храма. Същите са боядисани. Частично е измазана цялата сграда отвътре и отвън предвид плачевното и състояние досега. Близо 2300 лева лични средства са вложени в начинанието. За пролетта на следващата година е оставено освежаването и боядисването на църквата отвътре и отвън, както и изграждане на вътрешно стълбище към балкона на църквата. Вътре ще се обособи стая за архив и обслужване на миряните. В двора на божия храм вече е извършено почистване на растителността и посаждане на нови дървета чимшир и лози.

Основно училище „Отец Паисий” е другото място, което постоянно привлича вниманието на съветника. Новият директор Блага Найденова е инициативна личност, която е променила немалко за няколкото месеца, откакто заема този пост. Сред първата и работа още в летните месеци е да почисти от растителност двора на училището. Това веднага печели одобрението на жителите, които видат, че по този начин клоните на дърветата няма да увреждат и фасадата при силен вятър, както досега. Въпреки финансовите ограничения са взети мерки да бъде подменена частично дограмата, като се готви проект за цялостно саниране на учебното заведение. Понастоящем с помощта на г-н Маринов са намерени средства за ремонта на покрива, а също така и на единия от трите физкултурни салона. В големия са поставени нови осветителни тела, подът и стените са боядисани, но има още какво да се прави. Същото важи и за салона, където играят най – малките.

Обновени са и санитарните възли – с нови плочки, ВиК и ел. инсталации, дограма, мивки и коалетни чинии. Голямо гордост на училището са ремонтираните коридори. С помощта на г-н Маринов е възстановен голям стенопис, който изобразява патрона на училището досами входа.

Предстои подмяна на старите чинове с нови маси и столове. Обособено е място за хранене на малките.

В двора също ще се постави допълнително осветление, за да могат децата и младежите да ползват спортната площадка и във вечерните часове при горещо лято.

Плановете са амбициозни, като надеждите са за отпускане на достатъчно средства, включително и от общинския бюджет. Сега в учебното заведение учат 230 ученика. През миналата година те са били 214. За съжаление нямат училищен автобус за пътуващите от други села.

В детската градина също се полагат грижи за най - малките мартенчани. 178 са малчуганите, от които 35 са във филиала в Сандрово. Децата са разпределени в 6 градински и 1 яслена групи. Преподавателите са 12 в 6-те групи. Музикален педагог и медицински сестри в яслата допълват състава на колектива. Преди 3 години е завършена газификацията на котелното, което осигурява и топла вода. През следващата година е газифицирана и кухнята. Сега тя е изключително модерна, като отговаря на НАССР системата.

С помощта на Веско Маринов е ремонтиран покрива, за да не тече в занималните и спалнята на децата. Всяка година съветникът присъства на всички новогодишни празници и дарява детската градина. Винаги има елха в дар за всички малки. За други празници В. Маринов се грижи да се предоставят играчки и лакомства на децата. Очакванията за идната година са да бъде завършена другата част от ремонта на покрива в Мартен и филиала в Сандрово. По този начин няма да се похабява създаденото. Наред с основните приоритети се мисли за облагордяване на двора и подобряване на охраната предвид големината на детското заведение и ограничаване на вандализма спрямо оградата и посажданите нови дървета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар