понеделник, 8 ноември 2010 г.

Народният представител Пламен Нунев участва в първата копка за реконструкцията на градската градина в Русе

Днес започна реализацията на проекта „Реконструкция, рехабилитация и модернизация на градска зона за отдих – Централна градска градина”. Първа копка на обекта направиха народният представител от 19-и МИР - Русе Пламен Нунев, шефът на "Интис" Теодорин Патриков и кмета на община Русе Божидар Йотов в района на правоъгълния фонтан. Разбита бе и бутилка шампанско от началника на политическия кабинет на МРРБ Йордан Татарски в един от багерите, които се включиха в събитието.

Ето какво каза Пламен Нунев преди началото на същинската работа: "Във времена на криза и трудности се разбира кой колко струва, защото това не е време да се снишаваме. И за да се преборим с нея, правилното поведение не е да не правим нищо, а напротив – да действаме най-смело и най-умно. Кризата се преодолява с инвестиции. Само че за разлика от богатите времена допреди две години, когато се харчеха, а и крадяха, безогледно средства, по време на криза трябва да се инвестира умно. Това прави Русе днес – инвестира европейски пари. В момента това е най-умната инвестиция. Тези 10 147 032, 30 лв млн. лв, които постъпват в Русе, са нещо добро за града и неговите хора. Русенци ще могат да ги ползват всеки ден, защото почти всеки преминава поне веднъж в живота си през Градската градина и историческия център на Русе. Реконструкцията и рехабилитацията на тази градска зона за отдих ще я превърне в модерно място – притегателно за всички нас и многобройните гости на Русе. Реализацията на проекта ще направи града по-красив от архитектурна гледна точка, по-интересен. Тук ще се намира първият в България „сух” фонтан. Оформянето на фонтана без наличие на водно огледало (вана) ще дава възможност за директно преминаване към сградата на операта, независимо дали работи или не. Нека не забравяме, че проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България” по схема за безвъзмездна помощ „Подкрепа за подобряване на градската среда” по оперативна програма „Регионално развитие” 2007 - 2013 година. Поради това бих искал да подчертая ролята на народните представители от 19-и МИР – Русе работата по проекта да започне възможно най – бързо. Благодаря на правителството, и особено на министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев и заместник – министър Лиляна Павлова за подкрепата на това начинание.

Пожелавам успех на фирмите – изпълнители! Дано да проявят професионализъм и всеотдайност при изпълнението на поставените им задачи, като спазят крайния срок за приключване на реконструкцията - 20 октомври 2011 година. И заедно с техните представители след година да прережем лентата тук.

Бих желал да се обърна към всички русенци с молба да пазят парковото обзавеждане и паметниците на културата, защото са наше общо наследство, което сме призвани да предадем във възможно най - добър вид на идващите поколения. Видео наблюдението на територията донякъде ще помогне за ограничаване на посегателствата в централната градска градина. Апелирам към вашата гражданска съвест и активна позиция да сигнализирате своевременно и при нужда да спирате недостойни прояви в центъра на Русе. Защото всички ние сме стопани на града и трябва да го пазим!"

Изпълнител на обекта е „Консорциум Русе”, в който влизат три фирми – „Адис Калинов” ООД, “Интис” ООД и “Стройствет” ООД. Те ще работят в три различни участъка:

- пред хотелски комплекс „Дунав” ще работи „Адис Калинов”;

- площада пред сградата на Община Русе ще се ремонтира от работниците на фирма “Интис”;

- пространството пред Доходното здание и Паметника на Свободата ще бъде реконструирано от работниците на “Стройствет”.

И на трите участъка ще има осигурени проходи за гражданите, които да преминават към различните административни сгради, разположени в центъра.

Между 120 и 150 са работниците, които ще извършват ремонтните дейности. В понеделник трите участъка ще бъдат заградени и ще стартират ремонтите дейности. Ще се запазят гранитните павета, които са здрави. Ще се изградят подземни комуникации, капково напояване на градинките, окабеляване, отводняване, канавки, изливане на бетонова настилка и полагане на риолитни плочи. Те ще са с размери 20/20 см. и ще подменят червените павета. Производителят им е български.

На следващ етап ще се осъществи работа и по другите 3 участъка - февруари - юни. Ремонтът ще се разгърне върху 40 декара.

Теодорин Патриков се надява да се създаде необходима организация, за да се затрудняват минимум гражданите. Правят се съгласувки с институциите за осигуряване на необходимите подходи.

Проектът „Реконструкция, рехабилитация и модернизация на градска зона за отдих – Централна градска градина” се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България” по схема за безвъзмездна помощ BG161PO001/1.4-02/2008 „Подкрепа за подобряване на градската среда” по оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 213 Приоритетна ос 1 – Устойчиво и интегрирано градско развитие, Операция 1.4 – Подобряване на физическата среда и превенция на риска. Общата стойност на проекта е 10 147 032, 30 лв., от които безвъзмездна финансова помощ от ОП „Регионално развитие” в размер на 9 293 059,50 лв. или 91,58% и собствен принос на Община Русе - 853 972,80 лв. или 8,42%.














Няма коментари:

Публикуване на коментар