понеделник, 7 март 2011 г.

Народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе и министър Николай Младенов обявиха трикратно намаляване размера на таксите на Дунав мост



Таксата за преминаване на лек автомобил през Дунав мост от българска страна ще бъде 4 лева /2 евро/. Досега сумата бе 6 евро /12 лева/ в едната посока. Това предвижда проект за постановление на Министерски съвет за изменение на тарифата на таксите на Дунав мост, който ще бъде депозиран за разглеждане на редовното заседание в сряда в София от министрите на транспорта и регионалното развитие /като съвносители/.

Това съобщиха по време на извънредна пресконференция днес /6 март 2011 година/ на Дунав мост народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Пламен Нунев и министърът на външните работи на България Николай Младенов. На събитието присъстваха още народният представител Светлана Ангелова и областният управител Пламен Стоилов.

В проекта за решение е посочено, че таксата за преминаването на мост от страна на микробуси се намалява три пъти - от 12 на 4 евро. При автобусите намалението е още по - осезателно - от 25 на 8 евро. Датата на влизане в сила на постановлението ще стане ясна след заседанието на Министерски съвет.

Народният представител Пламен Нунев припомни историята на борбата за намаляване на таксите от 2007 година насам. По този проблем г-н Младенов работи активно още от годините, когато бе евродепутат. Той имаше офис в Русе и в тази посока активно съдейства за редица събития, които да привлекат вниманието към този проблем, чието решение стана още по - належащо след присъединяване на България и Румъния към ЕС. Сред тях бе голям велопоход до Гюргево, с който бе изразено желанието таксите да не съществуват.

През март 2008 година Николай Младенов внесе питане до Европейската комисия за легитимността на такси "Дунав мост". След месец получава отговор, в който се посочва допустимостта им само ако се инвестират за поддръжката на съоръжението. Следва кореспонденция с тогавашния зам. - министър председател и министър на външните работи Ивайло Калфин за предприемане на мерки за отпадане или намаляване на таксите.

Г-н Младенов създава кауза във "Фейсбук" за премахване на таксите. Евродепутатът изпрати писма до тогавашните министри на транспорта на България и Румъния Петър Мутафчиев и Орбан. В него се настоява за двустранно отпадане на таксите на моста.

Следва питане на пленарно заседание и изказване в Европейския парламент в Страсбург. Г-н Младенов призовава българските и румънските власти да предприемат стъпки по решаване на проблема.

Решаването на въпроса е залегнало в правителствената стратегия за европейско развитие на България на ГЕРБ. Днес се стигна до решаване на този проблем.

Г-н Младенов благодари на депутатите на ГЕРБ от Русе и областния управител за помощта и съдействието по темата. Тази такса г-н Младенов продължава да смята за несправедлива. Още преди парламентарните избори през 2009 година са обмисляни различни варианти за намаляване на таксата. След много анализи и разговори с румънската страна е достигнато до няколко извода. Първият е, че на този етап не е възможно двустранното договаряне на премахване на таксата. За това няма желание от румънските съседи. За да се стимулира развитието на бизнеса и контактите от двете страни на реката е нужно едностранно намаление на таксите. По този начин ще се доближим максимално до изискването на ЕС таксите, събирани от такива съоръжения да отиват за поддръжката им. През 2007 година проверка показа, че 12 млн. са събрани, а само 17 000 евро са инвестирани в поддръжката на моста. Пропорцията е твърде несъответстваща.

Положителният икономически ефект от промяната ще е по - голям от краткосрочния ефект на загубата на средства от такси, уверен е г-н Младенов. "Вярвам, че в перспектива, когато това решение започне да се прилага, нашите съседи от румънската страна на границата ще разберат, че би било добре и те да предприемат същото решение, за да се облекчи транспорта и комуникацията от двете страни на река Дунав", добави министърът.
Вече съм убеден, че русенци ще могат да ходят по - спокойно на гости в Гюргево и да си идват тук, сподели г-н Нунев.

Засега се разчита на добра воля от румънска страна за намаляване на таксите. По друг начин не може да се въздейства, посочи г-н Младенов. Разчита се, че властите от румънска страна сами ще се убедят в положителния ефект от действието.
Водачи на МПС от България и Румъния, които преминаваха през моста по време на пресконференцията не скриха задоволството си от новината. Техният призив бе да се инвестират парите за ремонт на моста, чиято настилка сега не е в добро състояние от българска и румънска страна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар