понеделник, 7 март 2011 г.

ГЕРБ почете 3 март в Бяла

С военна заря с участие на курсанти от Националния военен университет „Васил Левски” - Велико Търново, Бяла отбеляза 133-ата годишнина от Освобождението на България. Тържествената вечер в чест на националния празник започна с поднасяне на венци на паметника на загиналите беленчани за свободата, независимостта и обединението на отечеството. Това сториха официалните гости, както и представители на ГЕРБ, "Атака", Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, граждани.

Гости на тържеството по случай националния празник бяха
 Пламен Нунев – народен представител от ГЕРБ в 19-и Русенски многомандатен избирателен район, Петър Даскалов – зам. - областен управител на Русе, Владимир Климанов – генерален консул на Руската Федерация в Русе, Негово Високопреосвещенско епископ Иаков - викарий на Русенския митрополит Неофит, вицеадмирал Минко Кавалджиев - зам. - началник на отбраната на Република България, блигаден генерал Цветан Харизонав - началник на НВУ „Васил Левски”, подполковник Белчо Петков, началник на Военно окръжие - град Русе, капитан Пламен Петков - военен следовател при ВОП - Варна, Любен Сивев - кмет на община Кайнарджа, У. Бекир - председател на ОбС - Кайнарджа, Данка Матеева - кмет на община Иваново, д-р Иван Попов - кмет на община Борово, Красимир Танев - кмет на община Ценово, Байчо Байчев - председател на ОбС - Две могили, Драгомир Драганов, кмет на община Две могили, Бисерка Христова - председател на ОбС - Борово, М. Антонов - зам. - председател на ОбС - Бяла, общински съветници от Бяла и Ценово и др. Слово за празника държа кметът на община Бяла Юрий Симеонов.

Поздравителен адрес към жителите на община Бяла изпрати председателят на Народното събрание Цецка Цачева, изразявайки съжаление, че заради неотложни служебни ангажименти не може да се присъедини към патриотичната проява на беленчани.
Ето какво каза в словото си народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Пламен Нунев: "
 Уважаеми господин Генерален консул на Руската федерация в Русе,
Ваше Високопреосвещенство,
Уважаеми г-н вицеадмирал,
Уважаеми г-н зам. - областен управител,
Уважаеми г-н председател на ОбС – Бяла,
Уважаеми г-н кмет на община Бяла,
Уважаеми председатели на общински съвети, общински съветници, кметове на общини и населени места от област Русе,
Скъпи съграждани,

В многовековната история на българския народ има много дати, които ние добре помним. Има дати, които са запечатали гордост и слава. Има дати, които ще запомним с мъка и покруса. Една от най-светлите, от най-забележителните дати е трети март – денят, в който беше възродена българската държава, денят, чието 133-летие ние тържествено отбелязваме.

Трети март е дата, която можем справедливо да определим като граница, като своеобразен водораздел между две епохи в нашето развитие – между епохата на робството, на националното възраждане, на борбите за национално освобождение и епохата на самостоятелен политически живот. Трети март е апогеят на многовековната борба на българския народ за национална независимост и суверенно развитие. Това е победата на един неукротим дух – свободолюбивия дух на българина.

Днес ние с вас отбелязваме тук, в Бяла, знаменателната годишнина от освободителната руско-турска война. И това е напълно естествено, защото именно тук, в Русенска област, се водят едни от най - тежките битки в Североизточна България. Защото именно тук стотиците знайни и незнайни руски и български воини допринесоха с живота си за нашата свобода.

Тътенът от тези исторически боеве, прелял в красивия звън на Вазовия стих, се предава от поколение на поколение. Бяла има трайно запазено място в националната ни историческа памет. Но градът ни не пази само горд спомен за славни бойни подвизи и победи. Бяла е един символ на българската признателност към братята - освободители.

В Бяла в тези дни ние ще склоним глава в знак на признателност към всички онези храбри руски, украински, белоруски, финландски, румънски воини, към бойците на всички народности, които дадоха живота си за нашата свобода. Тази признателност, както добре знаем, е заложена в онези над 400 паметници, осеяли българска земя, които днес ще бъдат покрити с цветя. Ние никога няма да забравим, че Русия жертва в тази война за нашето освобождение десетки хиляди свои воини между, които много офицери.

Победата във войната би била трудно достижима без чутовния подвиг на българските опълченци, които смаяха военните кореспонденти от Европа със своя героизъм и ги накараха да пишат, че българите се бият като лъвове. Казвам всичко това, защото ние добре трябва да помним, че тази свобода не ни е дадена даром, че тази свобода беше извоювана от една вековна съпротива на многобройната безименна армия на летописци и книжовници, на бунтовниции хъшове.

Пътят на свободата, пътят до трети март започва от хайдушките пътеки, минава през нелегалните комитети на дякона Левски, узрява в саможертвата на априлци, изкачва стръмните сипеи на Ботевия Вола, за да се стигне до тази свещена дата, трети март – датата, на която България се появи отново на политическата карта на Европа. Русия не само ни освободи. С безценната помощ на Русия, която по това време имаше своите много сериозни вътрешни проблеми, бяха изградени новите български институции, беше изградена и утвърдена новата, съвременна и европейска българска държавност.


Днес ние с вас, скъпи съграждани и гости, когато заставаме пред този паметник с имената на героите, съм сигурен, че ще бъдем по – спокойни, по – уверени, по – горди, че сме българи. В днешно време повече от всичко имаме нужда от това национално самочувствие, от това национално достойнство.

Нека се поклоним пред светлата памет на героите!
Да живее България!"
След тържествена вечерна проверка и отдаване на почест към създателите и бранителите на българската държава в небето над площад „Екзарх Йосиф” бяха изстреляни многобройни и разноцветни салюти.


Няма коментари:

Публикуване на коментар