понеделник, 7 март 2011 г.

Областният управител Пламен Стоилов произнесе слово по повод националния празник

Слово по повод 133-та годишнина от Освобождението на България от турско робство произнесе днес областният управител Пламен Стоилов. Стотици русенци присъстваха на тържествената церемония пред Пантеона на възрожденците в Русе. Сред официалните лица бяха народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Пламен Нунев, представители на Генералното консулство на Руската федерация в Русе, областният управител Пламен Стоилов, заместник областните управители Петър Даскалов и Иван Григоров, председателят на Общински съвет - Русе доц. Васил Пенчев, общински съветници, кметът на община Русе Божидар Йотов и зам.-кметът Дончо Добрев.
Още в 10.30 часа площадът пред костницата беше огласен от патриотични маршове в изпълнение на Общинския духов оркестър. По традиция, тържествата започнаха с церемония по приемането на почетния караул от представителни военни роти от поделенията в Русе и с.Щръклево. С почетна стража членовете на клуб „Традиция” – Русе изразиха преклонението си пред паметта на загиналите за свободата на България.
„Има много дати в нашата хилядолетна история, които са в основата на националното ни самочувствие и които ни правят горди, че сме българи. Една от тези дати е Трети март. Това е дата неповлияна от времена, събития и превратности, дата белязала съдбовна за нацията ни историческа промяна”, каза в тържественото си слово областният управител Пламен Соилов. И още: „На този ден преди 133 години бе сложен краят на една тежка  и съдбоносна за Родината ни война и започна новото летоброене за Освободена България. След векове на робство се сбъдва най-съкровената мечта на българина - да бъде свободен и да има духовна независимост даваща му право на собствена култура, писменост, език и национална принадлежност.
От падането си под турско робство през 1396 г. до Освобождението на 3-ти март 1878 г., народът ни минава през дълги и мъчителни периоди на борба за свободна и независима България. Първите стъпки на националното ни пробуждане са белязани от делата на монаха Паисий Хилендарски. Извоюването на независима българска църква дава мощен тласък на стремежа ни за постигане на националния идеал, а апотеоза на този стремеж се достига при организираната революционна борба против вековния поробител в средата на ХІХ век. .........

Актът на Освобождението и процесите, които го подготвиха и направиха реалност, винаги са били барометър за национално самочувствие във време на изпитания и кризи. Те винаги са били гаранция за узряване на духа ни, за мирогледа и чистотата на поривите и надеждите ни за новия български ден.        
Ето защо днес отдавайки почит към героите дали живота си за свободата и независимостта на България, почитайки всички  отстоявали българската държавност, националната ни идентичност и свобода, нека не забравяме техните завети, нека помним, че каквото и както и да се е случвало през хилядолетната ни история за истинския българин, за истинския патриот, винаги България е била над всичко.
Дълбок поклон пред паметта на нашите освободители и герои!
Да живее Свободна и Независима България!”
Тържествената церемония продължи със заупокойна молитва за падналите за свободата на България и с благодарствен молебен за извоюваната победа. Те бяха отслужени от викарият на Русенския митрополит Негово Преосвещенство Месемврийския епископ Яков.
В края на церемонията бяха поднесени венци и цветя от официалните гости, както и от представители на политически партии, неправителствени организации и училища, граждани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар