понеделник, 30 май 2011 г.

Жени ГЕРБ организира в Русе кръгла маса за приемната грижа


За популяризиране на приемната грижа, представяне на постигнати резултати в област Русе и предложения за нормативни промени Жени ГЕРБ – Русе организират кръгла маса на тема: „Приемната грижа – алтернатива на деинституционализацията”. Кръглата маса се проведе на 16.05.2011 г. /понеделник/ от 10.00 ч. в зала „Европа” на Доходното здание – гр. Русе. Като официални гости на кръглата маса бяха народния представител Светлана Ангелова от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе – зам . – председател на Постоянната комисия по труда и социална политика в Народното събрание, зам. – изпълнителния директор на Агенция за социално подпомагана Янита Манолова; народни представители от 19-ти многомандатен район; областен управител, зам. - областен управител  и кметове на общини в област Русе. За присъствие и участие в тематичната дискусия за приемната грижа бяха специалисти от държавни, общински институции и неправителствени организации от област Русе.

Програмата на събитието включи презентации на народния представител Светлана Ангелова; директори на дирекции от структури към Министерството на труда и социалната политика в област Русе; добри практики от неправителствени организации и споделен опит от утвърдени приемни семейства. Представител на БНТ представи авторски репортаж за приемно семейство от гр. Русе.
На всички присъстващи бяха раздадени материали, популяризиращи приемната грижа, както и информация за контакти с ангажираните институции. Папките съдържа и диск с филм за приемната грижа в България.

По време на кафе – паузата /в интервала – 12.00 -12.30 ч./, се състои пресконференция.


Приемната грижа е алтернативна форма на отглеждане на деца. Това е мярка на закрила, регламентирана със Закона за закрила на детето у нас. Тя позволява на децата, лишени от родителска грижа, да бъдат поставени в условията на семейство. Целта е децата да бъдат отгледани в семейство и така да получат максимално добра грижа и възможност за развитие.
Има деца, чиито родители са изпаднали в криза или изпитват трудност в отглеждането им. В тези случаи приемната грижа е най-добрия вариант за детето, отколкото настаняване в институция. Това са ситуации, в които биологичните родители са живи и могат да се грижат за децата си, но поради някакво стечение на обстоятелствата в момента нямат възможност да сторят това. Причината често пъти е тежко заболяване на родителите, криза в семейството и др. Приемната грижа е подходяща и за деца, които нямат друг начин да опознаят семейните взаимоотношения. Обикновено това са деца, които трайно са отглеждани от институция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар