понеделник, 30 май 2011 г.

Евродепутатът Владимир Уручев и народният представител от ГЕРБ Пламен Нунев откриха Европейския ден на минералите





Откриването на Европейския ден на минералите 2011 стартира днес от България. Страната ни дава начало на Европейския ден на минералите 2011, който тази година ще се проведе от 13 до 15 май в 50 места на 20 европейски страни.

Тържественото отбелязване на събитието се провежда на открита кариера за кварц-каолинова суровина на „Каолин“ АД в град Ветово. На церемонията присъстваха Владимир Уручев, български представител на Европейския парламент; Пламен Нунев, народен представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе; Пламен Стоилов, областен управител; Милена Ценова, началник на политическия кабинет на министерството на икономиката, енергетиката и туризма; Кристофър Бойд от Европейската комисия; Рейхан Хабил, кмет на Община Ветово; Нида Ахмедов, кмет на Община Каолиново; Стефан Димитров, кмет на Община Димитровград; д-р Мишел Реми, директор и генерален секретар на IMA Europe; Петко Димитров – зам.-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България; Иван Андреев – Изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара; Надежда Лазарова, главен секретар на Българската асоциация на производителите на инертни материали; доц. д-р Любен Тотев, декан на „Минно-технологичен факултет“ на МГУ „Св. Иван Рилски“; минни компании и водещи производители на стъкло и фаянс.

Европейският ден на минералите 2011 се провежда с личната подкрепа на еврокомисаря по околната среда Янез Поточник, който отправи специално видеопоздравление, подготвено за събитието. Г-н Поточник изрази желанието си за съвместна работа при въвеждането на Пътна карта за ресурсно-ефективна Европа като част от стратегията ЕС 2020. „Минно-добивният сектор може да запази благата на нашата околна среда. Добивният бранш има опит в интегрираното планиране, управление и рекултивация – дейностите, които са добри, както за биологичното разнообразие, така и за стопанската дейност”, допълни еврокомисарят по околна среда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар