понеделник, 15 март 2010 г.

Приемна на народния представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Десислава Атанасова се състоя на 15 март

Днес /15 март 2010 година/ народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР– Русе Десислава Атанасова проведе приемна за граждани в централния офис на партията в ж. к. „Родина”.

Г-жа Атанасова коментира някои от важните въпроси, свързани със здравеопазването.

„Поставени сме в една ситуация, в която има няколко пътя. Единият е да бъде увеличена здравноосигурителната тежест за бизнеса предимно, защото се оказа, че те са най – недоволни от тази тежест. Втората посока бе да влезем в свръхдефицит, каквото е положението в Гърция.

Както знаете, бюджетът на Националната здравноосигурителна каса е част от държавния бюджет и в случай, че бъде отблокирана една част от резерва на Касата това влияе и върху бюджета и води до увеличаване на дефицита. Това от своя страна води до промяна в цялата макроикономическа рамка.

Има решение на Министерски съвет, което поне до края на миналата седмица не бе постъпило в Народното събрание...Предстои да се обсъжда. Вицепремиерът Симеон Дянков при изслушването в парламента даде още една идея – държавните служители да заплащат сами здравните си осигуровки. В момента текат разговори, търсят се мнения на експерти.

Ясно е, че това е много непопулярна мярка. На фона на цялата криза на нас също ще ни бъде много трудно да вземем решение кое от двете ще изберем – дали да се вдигне здравната вноска за всички, дали държавните служители да заплащат или и двете заедно. Факт е обаче, че парите в здравеопазването не достигат. Факт е, че това е една система, която е недофинансирана по принцип. Факт е, че има протести и на пациенти за лекарства, има протести на лекари заради липса на пари. В момента обсъждаме всички стъпки за една реформа, която е крайно необходима в тази система. Търсим механизми да спрем изтичането на средства в тази система, защото мисля, че това е в дъното на нещата. Ако има един ефективен контрол, то парите ще се разходват и ще се плаща на тези, които реално работят.”

Проверки заедно с медиите вече показаха редица нарушения в една област без оглед на собствеността на здравните заведения. Народният представител даде конкретни примери за източване на ресурса на НЗОК, паказан в медиите.

От средата на април вече ще бъде факт електронното досие, което НЗОК ще помести на своя сайт. Всеки пациент ще може с помощта на въвеждане на ЕГН ще проверява дали са му извършвани определени изследвания, дали не му е направена операция без той да има представа. Тук трябва и гражданското общество трябва да помогне да се контролира харченето на пари на данъкоплатците.”

От второто полугодие ще се предвижда да се въведе и електронната здравна карта. Всички критерии и изисквания на НЗОК за сключване на договор водят към подобряване на качеството, което трябва да получават пациентите.

По информация на НЗОК тази седмица ще бъдат прекратени 96 договора с изпълнители по клинични пътеки заради нарушения. Само за предходните 3 години са прекратени 3 договора. Всеки може сам да направи изводи какъв е бил тогава контролът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар