вторник, 16 март 2010 г.

Народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова и Даниела Миткова участваха в дебата за Дунавската стратегия в Русе

Вчера /15 март 2010 година/ в новия корпус на Русенския университет се проведе обществени дискусия, свързана с Дунавската стратегия. Русе бе домакин на събитието, в което се включиха евродепутатите Мария Неделчева и Ивайло Калфин, народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова и Даниела Миткова, областните управители на Русе и Разград, зам. – кметът на община Русе Ал. Неделчев, ректорът на РУ „А. Кънчев” проф. д-р Христо Белоев, представители на НПО, бизнеса, медиите, граждани, студенти и ученици.

Събитието бе открито от г-жа Неделчева, която посочи, че в хода на дискусиите в Европейския парламент е проличало, че не партийните различия, а общите интереси на България са били ръководни за българските евродепутати при формулиране на идеите за Дунавската стратегия. Самото и представяне и изпълнение ще стане по време на унгарското председателство на Европейския съюз, което ще започне в началото на 2011 година. На този етап България участва активно в изготвянето на стратегията, чиято поява следва тази за Балтийския регион. Това се случва не само с изразяване позициите на евродепутатите, но и прилагане на подхода „отдолу нагоре” т.е. със събиране проектни идеи и мнения на граждани, общини и бизнеса. Понастоящем 250 идеи за проекти са депозирани от общини по поречието на Дунава към националния координатор – министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Тези идеи ще послужат за оформяне на базата данни за България.

Сред важните критерии за оценка на идеите са комплексната им характеристика т. е. обвързване на повече държави и сфери от живота. Други важни елементи са проектната готовност, ясните източници на финансиране и капацитетът за управление на проектите на местно нива.

Въз основа на 250-те идеи за проекти са очертани 12 приоритета. Те са твърде много, като се има предвид, че и другите държави ще излъчат своите. Затова ще бъдат сведени до 3, максимум 5, каза г-жа Неделчева.

Първият от трите приоритета е развитието на транспортната инфраструктура и енергийните мрежи, вторият е околна среда и превенция на риска, а третият – социално – икономическото развитие.

Изтъкнато бе, че няма много проекти за използване капацитета на река Дунав, особено по отношение възобновяемите източници на енергия.

Третият приоритет е свързан с развитието на междукултурния диалог и човешкия капитал. В тази връзка М. Неделчева разглежда създаването на Дунавско изследователско пространство.

За реализацията на Дунавската стратегия обаче възниква сериозен проблем – този с финансирането. Предстои преразпределение на средствата от оперативните програми и особено от Кохезионния фонд. По отношени ена последни яв момента в ЕС тече дебат, който в България е слабо застъпен. Старите държави – членки не са съгласни той да се запази.

Бившият народен представител и понастоящем евродепутат Ивайло Калфин продължи темата, като обърна внимание върху трите „не” на ЕС – няма да се отделят още пари за стратегията, няма да се създава нова администрация, няма да се променя законодателството. Според него обче са потребни допълнителни средства. В противен случай стратегията просто няма да се случи.


Няма коментари:

Публикуване на коментар