понеделник, 15 март 2010 г.

Народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР–Русе Светлана Ангелова откри Кръгла маса за приемната грижа в Русе

Днес /15 март 2010 година/ в зала 1 на Областна администрация - Русе се провежда кръгла маса на тема: „Приемната грижа като мярка за закрила на децата – състояние, тенденции и перспективи за развитие”. В събитието участва народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Светлана Ангелова, зам. - областният управител Иван Григоров, представители на Областна администрация Русе, директорът на РД "Социално подпомагане" - Русе Татяна Дончева, нейни подчинени, представители на общините от областта, териториалните структури на държавната власт, членовете на Областната комисия „Човешки ресурси, заетост и социално подпомагане”, както и представители на граждански и работодателски организации.

Близо 8 хиляди деца са настанени в специализирани институции у нас. По време на кръглата маса се търсят отговори и на въпросите защо приемната грижа в България все още не е така добре развита. Това е една от малкото държави в Европа, изостанали по отношение на приемната грижа. По данни на Агенцията за социално подпомагане към 31 декември 2009 година в страната са утвърдени общо 396 приемни семейства. От тях 216 са професионални, а останалите са доброволни. Само до 2009 година утвърдените приемни семейства са 25 доброволни и 8 професионални. Настанените в тях деца са общо 338. Децата, които могат да се настанят в приемни самейства са над 2 000.

Утвърждаването на приемната грижа се разглежда като ключов момент от реформата в социалната грижа за децата. Приемната грижа позволява от децата, лишени от родителска грижа, да растат в семейна среда. Тази социална услуга дава реална възможност за намаляване броя на децата в специализираните институции. Причините за това приемната грижа у нас да не е добре развита са комплексни. Сред тях са ниското като цяло заплащане в сферата на социалните услуги, недостатъчният капацитет на отделите за закрила на детето в страната, които все още са водещи в развитието в приемната грижа. В същото време те са натоварени с много други ангажименти. Липсва информираност сред обществото за същността и целите на услугата "Примна грижа". Липсва финансов стандарт за услугата "Приемна грижа", с който да се остойностяват дейностите по развитието и предоставянето и. През 2010 година започва национална кампания за попляризиране на приемната грижа в страната. В края на 2009 година със заповед на министъра на труда и социалната политика е създадена междуинституционална работна група с представители на МТСП, АЗП, ДАЗД, УНИЦЕФ, НПО, които работят в сферата на приемната грижа. Основната и цел е в края на годината да разработи нова нормативна уредба и финансов стандарт за тази услуга, каза г-жа Ангелова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар