неделя, 14 март 2010 г.

Народните представители на ГЕРБ в Русе присъстваха на откриването на 50 - ия Международен музикален фестивал „Мартенски музикални дни”

Народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев, Десислава Атанасова, Даниела Миткова и Светлана Ангелова присъстваха на тържественото откриване на петдесетото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни”. Събитието, на което присъстваха представители на Министерството на културата, на дипломатическия корпус, народни представители, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит, областният управител Пламен Стоилов, заместник – областните управители Петър Даскалов и Иван Григоров, председателят на Общинския съвет доц. Васил Пенчев, общински съветници от Русе и Русенска област, кметове, бе открито от кмета на община Русе Божидар Йотов. От сцената на Доходното здание приветствени думи поднесе и Генералният секретар на Европейската асоциация на фестивалите Катрин Девентер. Първата фестивална програма бе на Русенска филхармония, под диригентството на Георги Димитров, със солист – най-младият участник в юбилейното издание – пианистът Евгени Божанов, който има натрупан завиден за годините си артистичен опит. Те изпълниха “Класично и романтично” от Панчо Владигеров, Концерт за пиано № 2 от Сергей Рахманинов и Симфония № 3 – Рейнска, от Роберт Шуман (по повод 200-годишнината от рождението на Шуман).

Красива кошница цветя и поздравителен адрес изпратиха народните представители по повод юбилея на фестивала. В адреса се казва:

Уважаеми г-н министър,
Уважаеми представители на дипломатически мисии в България,
Уважаеми народни представители,
Уважаеми г-н областен управител,
Уважаеми г-н председател на Общински съвет – Русе,
Уважаеми г-н кмет на община Русе,
Уважаеми съграждани и гости на град Русе,

Днес се навършват 50 години от създаването на може би най – забележителния фестивал в историята на Русе, а и на България. Точно преди половин век градът ни за пореден път записва със златни букви в историята още един факт, доказващ, че е първи. “Мартенски музикални дни” се превърна в институция, част от духовния живот на русенци и българите. Благодарение на фестивала ние можем да се насладим на изпълненията на музикални гении от световна величина. В същото време той дава възможност за изява на млади таланти от България и чужбина, които в бъдеще се утвърждават като имена на световната музикална сцена.

Народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе и областното ръководство на политическа партия ГЕРБ в Русе поздравява организаторите на фестивала и всички негови почитатели по повод юбилея.

Пожелаваме ви много дръзновение и успехи през идните години и ви благодарим, че утвърждавате името на България и Русе със силата на музиката в Европа и по света!

Няма коментари:

Публикуване на коментар