понеделник, 22 март 2010 г.

Народният представител Пламен Нунев и областният управител Пламен Стоилов поздравиха колектива на Кукления театър

Народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР–Русе Пламен Нунев и областният управител Пламен Стоилов поздравиха днес /21 март 2010 година/ колектива на Кукления театър по повод Международния ден на Кукления театър и 50–годишният му юбилей. В препълнената зала на авторитетната културна институция директорът Теменуга Хараланова прие с благодарност поздравителни адреси и красива кошница с цветя под аплодисментите на публиката от малки и големи русенци, дошла да гледа в неделната утрин «Принцесата и граховото зърно».

В поздравителните адреси се казва:

„Скъпи кукленци,

Скъпи приятели на Кукления театър – Русе,

Мисията на театъра е да събира в едно хората, идеите и чувствата. Международният ден на кукления театър 21 март е една от най-значителните прояви на тази мисия. Това е възможност за творците да споделят със своята публика определено виждане за своето изкуство и за начините, по които то може да допринесе за разбирателството и мира между хората.

Проявите, свързани с този ден, са както мащабни събития, така и съвсем интимни чествания на любовта към магията на кукления театър. Всяка година е повод да споделим своите размисли по голямата тема за театъра и общуването, за театъра и мира, за живота на кукления театър в съвременния свят. Тези мисли са своеобразно послание, което се чете преди представленията в стотици театрални зали пред хиляди зрители у нас.

От времето на древногръцкия театър до днешния ХХІ век магията на кукления театър привлича милиони хора по света. В тъмната зала на светлата сцена струи животът, независимо дали актьорите претворяват вечната история за тайната на раждането /”Откъде дойдоха бебетата”/ или поучителната история на „Принцесата и граховото зърно”, дали разказват за „Тигърче, какво ти е?” или се радват на жизнеността на героите от "Тримата снежковци".

Безкрайни са географските ширини на изкуството на кукления театъра. И остава непроменена Шекспировата максима "Целият свят е сцена и всички ние сме актьори".

Народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР–Русе и Областното ръководство на ГЕРБ–Русе пожелава от сърце на целия екип на Кукления театър здраве, щастие и ново творческо дръзновение през следващите десетилетия!

Честит празник!

Няма коментари:

Публикуване на коментар